Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yksi Pohjoismaiden suurimmista e-urheiluorganisaatiosta lopettaa toimintansa – koronasta kärsinyt jalkapalloseura ja elokuvayhtiö sulkivat Northin rahahanat

Omistajayhtiöt yrittivät turhaan etsiä lisärahoitusta tanskalaiselle e-urheiluorganisaatiolle.

Northin CS:GO-joukkue.
E-urheiluorganisaatio North lopettaa toimintansa. Kuva: StarLadder
Jaakko Palvaila
Avaa Yle-sovelluksessa

Yksi Pohjoismaiden suurimmista e-urheiluorganisaatioista, tanskalainen North lopettaa toimintansa.

Tanskalaisen jalkapallojätin FC Kööpenhaminan taustayhtiön Parken Sport & Entertainmentin ja elokuvayhtiö Nordisk Filmin vuonna 2017 yhdessä perustama organisaatio ehti toimia neljän vuoden ajan. Omistajayhtiöt kertovat tiedotteessaan etsineensä lisärahoittajia ja -omistajia organisaatiolle, mutta yritykset lisärahoituksen hankkimiseksi eivät onnistuneet.

Parken Sport & Entertainment pyörittää jalkapalloseuran lisäksi myös Kööpenhaminan Parken-stadionin vuokraustoimintaa ja tanskalaista vesipuistoketjua. Yhtiön tiedotteen mukaan sen liiketoiminta on kärsinyt merkittävästi koronaviruspandemiasta ja se aikoo jatkossa keskittyä ydinliiketoimintaansa.

– E-urheilussa ja pelaamisessa on yhä potentiaalia, mutta lajin horisontti on pitkä ja epävarma. Koronapandemia on arviomme mukaan siirtänyt horisonttia entistä kauemmas, koska sekä perinteinen urheilu että e-urheilu ovat kärsineet taloudellisesti, Northin hallituksen puheenjohtaja Lars Bo Jeppesen sanoo tiedotteessa.

Northin tilinpäätöstietojen mukaan sen liiketoiminta on ollut koko yhtiön olemassaolon ajan vahvasti tappiollista. Vuonna 2019 organisaatio teki 6,4 miljoonan Tanskan kruunun (n. 860 000 euron) bruttotuloksen ja yli 12 miljoonan kruunun (yli 1,6 miljoonan euron) tappiot.

North tuli historiansa aikana tunnetuksi ennen kaikkea Counter-Strike: Global Offensive -pelin joukkueestaan. Pääosin tanskalaisista pelaajista koostunut CS:GO-joukkue siirtyi North-paitaan Dignitasin riveistä tammikuussa 2017 ja edusti organisaatiota ensimmäisen kerran kevään 2017 major-turnauksessa Atlantassa.

Northin CS:GO-joukkue voitti historiansa aikana lukuisia turnauksia, esimerkiksi neljä DreamHack Open -kiertueen turnausta ja Tukholman DreamHack Masters -turnauksen kesällä 2018, mutta menestys pelin major-suurturnauksissa jäi vähäiseksi. Joukkue ylsi vuonna 2017 kahdesti major-turnauksen pudotuspeleihin, mutta putosi kummallakin kerralla puolivälierissä. Koko historiansa aikana joukkue otti osaa viiteen major-turnaukseen.

Viimeisen vuoden aikana joukkueen menestys CS:GO-kentillä jäi heikoksi. Organisaation viimeiseksi turnausvoitoksi jäi DreamHack Open Sevilla -turnauksen voitto joulukuussa 2019.

Counter-Strike -joukkueen lisäksi organisaatiolla oli joukkueet Apex Legends -ja FIFA-peleissä. Northin FIFA-joukkue, joka pelaa Tanskan kansallisessa e-futisliigassa eSuperliigassa, siirtyy FC Kööpenhaminan alle.

Lue myös:

E-urheilujoukkueet kiinnostavat sijoittajia, vaikka vain aniharva tuottaa voittoa – "Onko e-urheilu kupla, onko sillä mitään väliä?"

Suosittelemme