Hyppää sisältöön

Vanhahtava runebergintorttu sopii etenkin hämäläisille – sitä kun voi syödä hitaasti

Torttu on parhaimmillaan reilun viikon kuluttua valmistumisestaan, sanoo kondiittoriyrittäjä.

kaarle Kokko pakkaa runebergintorttuja.
Yrittäjä Kaarle Kokko tekee tarvittaessa runebergintorttuja pitkälle kevääseen. Sesonkiherkun myyntiaika on pitkä. Kuva: Dani Branthin / Yle
Miki Wallenius

Hämeenlinnalainen konditoriayrittäjä Kaarle Kokko teki runebergintorttujen taikinaa keskiyön molemmin puolin perjantain vastaista yötä.

Taikinassa on muun muassa vehnäjauhoja, kardemummaa, appelsiininkuorta, manteleita ja paljon voita.

– Moni sesonkituote on yhden päivän tuote, mutta runebergintorttu paranee päivä päivältä, ja viikon päästä ei todellakaan tarvitse hävetä syödä sitä, sanoo Kaarle Kokko Konditoria R. Kokosta.

Tortun muoto syntyy alumiinilieriöissä

Aamulla taikinaa kaulittiin edestakaisin moneen kertaa, jotta massa olisi tasalaatuista. Sitten siitä lohkottiin alumiinilieriöihin sopivat palat ja laitettiin vartiksi 200 asteen uuniin. Yhdessä korkeassa vaunussa paistuu 400 torttua kerralla.

Yöllä tehdystä 120 kilon taikinasta tulee lopulta 1500 torttua. Kaikkiaan tässä konditoriassa syntyy tänä talvena vajaat 10 000 torttua.

– Runebergintorttu on vähän vanhahtavan oloinen leivos. Sen huomaa, että nuorisolla on tortusta selvät ennakkoluulot. Onkin mielenkiintoista, kun heille ensimmäisen tortun tarjoaa, niin siitä tuleekin heidän lempparinsa, Kaarle Kokko naurahtaa.

Valmiita Runebergintorttuja.
Runebergintortun alkuperäinen kehittäjä on kondiittorimestari Lars Henrik Astenius. Kuva: Dani Branthin / Yle

Kotona kuulemma torttua menisi niin paljon kuin sitä tarjoaa.

– Tämä torttu on sopivasti yksinkertainen, maukas ja sitten ehkä semmonen vähän odottava, joka sopii etenkin hämäläisille, sitä kun voi syödä hitaasti.

Arrakkipunssi mausteena

Jäähtymisen jälkeen tortut dippattiin veden ja arrakkipunssin seokseen. Arrakki on viinaa, jonka raaka-aineita ovat kookos, riisi ja sokeri.

– Meillä käytetään punssia, koska se toimii.

Alkosta haetaan aina useampi pullo ruotsalaista punssia.

Runebergintortun kuivuus tai kosteus on seikka, joka laukaisee leivoksen nauttijoissa kommentteja.

– Meillä torttu pyritään valmistamaan kerralla syötävän kokoiseksi. Se ei saa olla liian kostea, mutta ei myöskään kuiva.

Kuusi kappaletta Runebergin torttuja vadelmahillosilmällä ylhäältä kuvattuna
Kokon tortuissa on sisällä vadelmahillosydän, hillosilmä päällä ja pomadarengas. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Loppuvaiheessa Kokon torttuihin painetaan pieni reikä, johon pursotetaan vadelmahillosydän ja päälle hillosilmä, jonka ympärille tulee pomadarengas.

Torttu on 80 grammaa painava, joten kahviossa ei tule ähky.

Kosteus etenee tortun sisällä

Tänään tehty runebergintorttu paranee mitä kauemmin se saa levätä. Kostuke, oli se sitten mikä vain, siirtyy tortussa hitaasti eteenpäin. Siksi torttu onkin parhaimmillaan reilun viikon kuluttua valmistumisestaan.

Runebergintortun sesonki alkoi heti kun joulutortuista oli päästy eroon. R. Kokon konditoriassa syntyivät ensimmäiset "ruunarit" laskiaisena. Sesonki jatkuu pitkälle, jos tekijällä vain riittää intoa ja kiinnostusta.

– Sesonki on tällä Hämeessä hyvinkin pitkä, jos vain riittää kärsivällisyyttä. Menekkiä on pitkälle keväälle. Joskus tein vielä toukokuussakin, Kaarle Kokko myöntää.

Porvoossa Johan Ludvig Runebergia arvostetaan niin paljon, että torttua saa joistakin kahviloista läpi vuoden.

Runeberginkakku on tarkoitettu isolle joukolle

Hämeenlinnassa on ideoitu on myös Runebergin kakku, jota valmistetaan vuosittain reilut tuhat kappaletta.

Sen valmistuttaja on Oy Delice Plus Ab. Se on veljesten Sakari ja Jyrki Mäkelän yritys. He ideoivat reseptejä ja valmistuttavat tuotteet sitten alihankkijoilla.

Kakku valmistetaan Jokioisilla, Leipuri Tuoteapu Oy:ssä. Samasta tehtaasta tulee tänäkin vuonna satojatuhansia runebergintorttuja eri leipomoiden resepteillä myytäväksi ympäri Suomea.

Runeberginkakku vedettynä ulos laatikosta
Runeberginkakku maistuu samalle kuin torttu. Se on tarkoitettu isoille perheille ja yritysten kahvipöytiin. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Idea kakkuun syntyi tarpeesta.

– Se on lähinnä vähän suurempiin perheisiin ajateltu. Siitä saa sitten koko perhe syötävää kahvipöytään. Runebergintorttu on usein hyvin energiapitoinen, joten kakusta saa jokainen valita sopivan kokoisen palan, kertoo yrittäjä Jyrki Mäkelä.

Noin 600 grammaa painava kakku maistuu ihan runebergintortulta, mutta siinä ei ole alkoholia lainkaan.

– Reseptiikka on sama. Kostutuksessa on eroa, sillä kakussa on arakkiesanssia. Arrakki siis maistuu kyllä.

Fredrika merkitsi tortut ristillä

Fredika Runebergin reseptikirjasta löytyy hänen versionsa porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Henrik Asteniuksen 1840-luvulla kehittämästä leivoksesta. Juuri niihin J.L. Runberg ihastui.

Taitavana taloudenpitäjänä vaimo Fredrika loihi herkuista pitävälle miehelleen vastaavan version.

Kaarle Kokko on nähnyt vanhan, aika suurpiirteisen reseptin.

– Fredrika on tehnyt tortut työläästi: paistanut kahteen kertaan, käyttänyt kahta eri mantelilajia ja koristellut tekemällä sokerikuorrutuksella päälle kaksoisristin. Se voisi joskus olla kokeilemisen arvoinen tuote, Kaarle Kokko hymyilee.

Suosittelemme sinulle