Suomen olympiakomitean entinen puheenjohtaja Risto Nieminen on Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) Pekingin vuoden 2022 talvikisojen koordinaatiokomitean jäsen. Komitean tarkoituksena on yhdessä Pekingin järjestelykomitean kanssa varmistaa, että kisojen valmistelut sujuvat niin urheilullisesti kuin muiltakin osin KOK:n Olympic Agenda 2020 -periaatteiden mukaisesti.
– Me yhdessä järjestelytoimikunnan kanssa vastaamme, että kisat ovat kansainvälisen urheiluyhteisön toiveiden mukaiset, summaa erilaisissa tehtävissä 15 olympiakisoihin osallistunut Nieminen.
Pekingin vuoden 2008 kesäkisojen järjestelyt olivat erinomaiset. Järjestäjillä oli käytössään käytännössä rajaton budjetti ja tulos oli sen mukainen, toki myös lasku suurempi kuin koskaan aiemmin, arviolta 40 miljardia euroa eli kaksi kertaa yli budjetin. Nyt 12 vuotta myöhemmin kustannuksia valvotaan myös KOK:n taholta tarkasti. Samankaltainen budjetinylitys ei enää ole mahdollista.
Teknisistä järjestelyistä ei tarvitse olla huolissaan myöskään tulevien talvikisojen osalta, sanoo Risto Nieminen.
– Koordinaatiokomitean toistaiseksi viimeinen kokous pidettiin virtuaalisena kesäkuussa 2020 ja jo siinä vaiheessa suorituspaikat olivat teknisesti moitteettomassa kunnossa.
Kisojen uhkatekijät liittyvät maailman yleiseen terveystilanteeseen sekä siihen, miten urheiluelämä vuonna 2020 pandemian jälkeen käynnistyy.
– Pekingin kisajärjestäjien kannalta hankalaa on se, että jos Tokion kisat pidetään heinä-elokuun vaihteessa, jää talvikisoille poikkeuksellisen lyhyt valmisteluaika, käytännössä alle kuusi kuukautta. Muun muassa massiivisen media- ja järjestelykoneiston siirtyminen Tokiosta Pekingiin siinä ajassa tulee olemaan aikamoinen haaste.
Aina vuoteen 1992 kesä- ja talvikisat pidettiin samana vuonna mutta niistä ajoista erityisesti TV-tuotantoon ja tiedonvälitykseen liittyvät asiat ovat muuttuneet todella paljon. Järjestelyjen painopiste on vahvasti painottunut median tarpeiden suuntaan.
– Vielä 30 vuotta sitten kisoissa oli yksi lehdistökeskus, joka nyt on jakautunut kahteen massiiviseen mediakeskukseen. Nykyisin pelkästään kuvasignaaliin liittyvät vaatimukset ovat aivan eri tasolla kuin tuolloin. Ollaan tilanteessa, jota kuka ei aikaisemmin ole kokenut ja se tulee olemaan vaativa operaatio.
Isojen urheilutapahtumien yhteydessä ihmisoikeuksien kaltaiset yhteiskunnalliset ongelmat nousevat esiin ja on selvää, että olympiakisat tarjoavat keskustelulle ja ulostuloille hyvän alustan. Risto Nieminen ei kuitenkaan näe, että niistä muodostuisi uhka kisojen toteutumiselle.
– Kisojen tuomaa julkisuutta on käytetty ja käytetään hyväksi ja se on tietenkin ihan oikein.
Risto Nieminen on sitä mieltä, että Pekingin kisoilla on suotuisia vaikutuksia esimerkiksi yleisen ilmastotilanteen suhteen.
– Pekingissä otetaan ensi kertaa huomioon KOK:n Olympic Agenda 2020 -toimenpiteet, jotka edellyttävät, että kisat toteutetaan jokaisella osa-alueella kestävän kehityksen mallien mukaan ja luulen, että kansainvälisesti sillä on iso vaikutus Kiinan asennoitumiseen kestävään kehitykseen. Muutos siellä on jo ihan konkreettisesti nähtävissä.
Nyt vuosi ennen Pekingin talvikisoja KOK:n päähuomio keskittyy lähes täysin siihen, saadaanko Tokion kisat järjestettyä. Siinä suhteessa KOK:lle on helpotus, että Pekingissä kaikki on teknisesti hyvässä mallissa, eikä tarvitse tehdä kahta päällekkäistä työtä.
Koronaviruspandemia on kuitenkin hankaloittanut talvikisaorganisaation valmistautumista itse kilpailutapahtumiin. Esikisoja ei ole voitu järjestää ja toimitsijakoneistoa testata.
– Kilpailutapahtumia on voitu toteuttaa vain hyvin ohuesti, jos lainkaan mutta ei senkään suhteen mitään erityisiä pelkoja ole. Sen sijaan paikalle tuleville joukkueille esikisojen puute aiheuttaa epävarmuutta. Monet näkevät kisapaikat ensi kertaa vasta paikalle saavuttuaan, päättää Risto Nieminen.
Lue myös:
Olympiapomo vähätteli naisjäseniä – pyytää nyt anteeksi asiattomia kommenttejaan