Hyppää sisältöön

Yle kysyi Sanna Marinin uiguuritviitistä ja Kiina lähetti viestin pääministerille ja Suomen hallitukselle: Tulkaa käymään Xinjiangissa

Kiina kuittaa Suomen pääministerin huolen uiguureista valheisiin uskomiseksi.

Kiinan ulkoministeriö vastasi pääministeri Marinin uiguuritviittiin
Kiinan ulkoministeriö vastasi pääministeri Marinin uiguuritviittiin
Kirsi Crowley

Kiina kehottaa pääministeri Sanna Marinia ja muita Suomen hallituksen jäseniä vierailemaan uiguurien asuttamassa Xinjiangissa. Kiinan ulkoministeriön edustaja Wang Wenbin tyrmää Marinin twiitin, jossa tämä tuomitsi alueen ihmisoikeustilanteen.

Huoli Kiinan uiguureista nousi jälleen kerran pintaan, kun Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoi jutussaan uiguurinaisten kokemista raiskauksista ja kidutuksista Länsi-Kiinan Xinjiangissa.

Kiina tyrmää BBC:n jutun:

– Olemme sanoneet moneen kertaan Kiinan kannan BBC:n valheelliseen, epäoikeudenmukaiseen ja vastuuttomaan raporttiin Xinjiangista. Toivomme, että suomalainen taho voi erottaa oikean väärästä eikä usko valheisiin, Wang vastasi Ylelle Kiinan ulkoministeriön päivittäisessä lehdistötilaisuudessa.

Tästä pääset lukemaan, mitä Ylen kirjeenvaihtaja näki Xinjiangissa juttumatkalla syksyllä 2018

Yle kysyi, miten Kiina vastaa pääministeri Marinin twiittiin Kiinan uiguurien ihmisoikeustilanteesta. Marin ilmaisi twiitissä syvän huolensa ja linkkasi Helsingin Sanomien jutun, joka koski BBC:n artikkelia. Siinä lukuisat uhrit kuvasivat kauheuksia, joiden kohteiksi he olivat joutuneet Kiinan perustamilla leireillä.

Marin vaati twiitissään, että ihmisoikeudet pidetään Kiinan kanssa käytävien kahdenvälisten ja monenkeskisten keskustelujen ytimessä.

– Kansainvälinen yhteisö ei voi sulkea silmiään Kiinan politiikalta, joka polkee ihmisoikeuksia ja sortaa vähemmistöjä. Kauppa tai talous eivät ole syitä kääntää katsetta pois näistä julmuuksista, Marin twiittasi.

Jopa yli miljoona uiguuria suljettu leireille

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiina on sulkenut yli miljoona uiguurimuslimia leireille, joissa nämä joutuvat muun muassa pakkotyöhön ja kidutetuiksi. Kiinan syytetään pakottavan muslimeja toistamaan kommunistisia iskulauseita ja hylkäämään islaminuskon.

Tiedot Kiinan uiguurien huonosta kohtelusta ovat saaneet ihmiset osoittamaan mieltä eri puolilla maailmaa. Kuvassa intialaiset muslimit osoittavat mieltä Mumbaissa lähellä Kiinan edustustoa. Kuva: Divyakant Solanki / EPA

Myös muun muassa Yhdysvallat ja Britannia ovat ilmaisseet tyrmistyksensä BBC:n jutussa kerrotuista kauheuksista.

Yhdysvallat ja Britannia tuomitsevat uiguurien julman kohtelun – BBC:n raportti paljastaa Kiinan keskitysleirien järjestelmälliset raiskaukset

Tammikuussa Britannia ja Kanada kielsivät maahantuonnin tuotteilta, joiden epäillään olevan peräisin pakkotyöleireiltä. Xinjiangissa tuotetaan muun muassa puuvillaa.

Kiina on arvostellut BBC:n artikkelia valheelliseksi, epäoikeudenmukaiseksi ja vastuuttomaksi. Kiina väittää kunnioittavansa Xinjiangin asukkaiden oikeuksia ja sanoo oloja rauhallisiksi ja vakaiksi.

Kiina kutsui lehdistötilaisuudessa suomalaisiakin käymään alueella.

– Xinjiang on avoin. Siellä ei ole mitään salattavaa. Toivotamme Suomen hallituksen tervetulleeksi katsomaan ja kävelemään siellä, Wang sanoi.

Todellisuudessa Xinjiang on ollut käytännössä suljettu muun muassa tutkijoilta ja toimittajilta. Yhdysvaltain mukaan Kiina syyllistyy Xinjiangissa kansanmurhaan.

Kiinan ulkoministeriön edustajakin ehti vielä lisätä yhden ehdon tervetulotoivotukseen.

– Toivotamme tervetulleeksi heidät, jotka saapuvat avoimin mielin. Mutta heitä, jotka pyrkivät tekemään siellä tutkimuksia olettamalla lähtökohtaisesti, että löytävät syyllisiä, emme toivota tervetulleiksi, sanoi Wang Wenbin.

Lue myös:

Turkissa asuvat uiguurit pelkäävät joutuvansa pelinappuloiksi, kun Turkki tekee rokotekauppoja Kiinan kanssa

Suosittelemme sinulle