Hyppää sisältöön

Porissa kovat leikkaussuunnitelmat bussiliikenteessä – vuorojen välit kasvavat, matkat pysäkille pitenevät

Tavoitteena on jopa miljoonan euron säästö nykyisestä 5,3 miljoonan euron palvelutasosta.

Porissa joukkoliikenteen palvelutaso saattaa heikentyä. Kuva: Antti Laakso / Yle
Antti Laakso

Porissa pohditaan isoja säästöjä joukkoliikenteestä.

Nykyisellään joukkoliikenteen palvelutaso maksaa vuodessa arvion mukaan 5,3 miljoonaa euroa. Konsultit ovat etsineet tästä tasosta miljoonan euron säästömahdollisuuksia.

Käytännössä säästöt vähentäisivät bussivuoroja, pidentäisivät vuorovälejä, vaikuttaisivat pysäkkien etäisyyksiin ja heikentäisivät erityisesti aamu- ja ilta-ajan sekä viikonloppujen kulkumahdollisuuksia. Tavoite on turvata työmatkat ja asiointiliikenne.

Ammattioppilaitos Winnovan opiskelijoiden kulkumahdollisuudet Vähärauman kampukselle aiotaan turvata myös kesällä, koska ammattioppilaitos tarjoaa nykyään opetusta koko vuoden, myös kesäkuukausina.

Vähemmän käyttäjiä, silti ruuhkia?

Porin joukkoliikennejaosto käsittelee ehdotettuja muutoksia ensi viikolla. Ne voisivat tulla voimaan jo kesällä. Uudistukseen kuuluu myös Citylinjan kulkureitin muuttaminen.

Virkamiehet arvioivat, että säästöt voivat vähentää joukkoliikenteen käyttöä ja toisaalta ruuhkauttaa jäljelle jääviä bussivuoroja.

Muutoksilla voi olla vaikutusta myös koulukuljetuksiin: sivistystoimi saattaa joutua järjestämään osan aiemmin normaaleilla bussireiteillä hoidetuista koulukyydeistä tilausajoina.

Samaan aikaan Porissa suunnitellaan kokeilua, jossa yli 75-vuotiaat maksaisivat palvelulinja P1:n käytöstä yhden euron ja yli 80-vuotiaat pääsisivät kulkemaan linjalla ilmaiseksi. Kokeilu alkaisi maaliskuussa ja kestäisi toukokuun loppuun.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme sinulle