Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Al-Holin leiriltä lasten kanssa noudettu nainen sai Norjassa syytteen osallistumisesta Isisin toimintaan

Lisäksi 16-vuotias syyrialaispoika vangittiin Norjassa perjantaina terroritekojen valmistelusta epäiltynä.

Bild från lägret i al-Hol.
Kuvaa al-Holin leiriltä kesäkuussa 2019. Kuva: EPA/AHMED MARDNLI
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Norjaan al-Holin leiriltä noudettu norjalais-pakistanilainen nainen on saanut syytteet osallistumisesta al-Nusran rintaman ja Isisin toimintaan. Nainen haettiin lapsineen pois leiriltä toissa vuoden maaliskuussa, kun toinen hänen kahdesta lapsestaan sairastui vakavasti.

Naista ei epäillä taisteluihin osallistumisesta, mutta syyttäjä katsoo, että lasten ja kodin hoitaminen oli Isisin toiminnan avustamista.

– Hän avusti siten aviomiehiään lähtemään taisteluun Isisin puolesta, sanoi valtionsyyttäjä Geir Evanger.

30-vuotias nainen oli lähtenyt Syyriaan vuonna 2013. Hän on sanonut, että olisi koko ajan halunnut palata Norjaan ja että hänen aviomiehensä estivät häntä lähtemästä. Nainen ehti Syyrian aikanaan olla naimisissa kolmen vierastaistelijan kanssa ja saada kaksi lasta.

Naisen ja hänen lastensa tuominen Norjaan nostatti maassa poliittisen myrskyn, joka johti myöhemmin maahanmuuttovastaisen edistyspuolueen vetäytymiseen hallitusyhteistyöstä.

Norjan turvallisuuspoliisi otti naisen kiinni heti hänen laskeuduttuaan Oslon lentokentälle, ja tämä on istunut tutkintavankeudessa siitä lähtien.

Käsittely alkaa Oslon käräjäoikeudessa 1. maaliskuuta.

Lisäksi erillisessä tapauksessa Norjassa päätettiin perjantaina vangita 16-vuotias syyrialaispoika epäiltynä terroritekojen valmistelusta, kertovat norjalaismediat.

Poika otettiin torstaina kiinni Oslossa. VG:n ja NRK:n mukaan häntä pidetään vangittuna kahden viikon ajan. Pojalla on mahdollisuus olla yhteydessä läheisiinsä ja he voivat vierailla tämän luona. '

NRK:n haastattelemat pojan perheenjäsenet sanovat olevansa yllättyneitä ja kiistävät tietävänsä, miksi poika on otettu kiinni.

Asianajajansa mukaan poika kiistää syyllisyytensä. Turvallisuuspoliisin (PST) mukaan hän on kuitenkin jo jonkin aikaa toiminut tavalla, joka on rangaistavaa.

Suosittelemme