Hyppää sisältöön

Venäläislaiva alkoi laskea Nord Stream II -kaasuputken viimeistä osuutta Tanskan vesillä

Putkesta on rakentamatta enää noin 160 kilometriä.

Venäläinen Fortuna -erikoisalus Wismarin satamassa Saksassa 14.1.2021. Kuva: Jens Buttner / AFP
Yrjö Kokkonen

Venäläinen Fortuna-alus on aloittanut Nord Stream II -kaasuputken viimeisen puuttuvan osuuden laskemisen Itämereen. Työtä tehdään nyt Tanskan talousvyöhykkeellä.

Fortuna-aluksen kerrottiin tekevän tammikuun lopussa valmistelevia töitä. Ne on nyt saatu valmiiksi ja varsinainen putken laskeminen on käynnissä.

Venäjältä Saksan Greifswaldiin rakennettavasta 1 340 kilometriä pitkästä putkilinjasta on rakentamatta enää 160 kilometriä. Fortuna kykenee laskemaan mereen 400 metriä putkea päivässä, mikäli merenpohjasta ei paljastu yllätyksiä ja sää pysyy suotuisana, kertoi tammikuussa talousuutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Rakentajat uskovat, että putki saadaan valmiiksi tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Nord Stream on herättänyt paljon arvostelua. Yhdysvallat katsoo, että kaasun tuominen suoraan Venäjältä Keski-Eurooppaan veisi tuloja Itä-Euroopan mailta, joiden kautta aikaisemmat putket ovat kulkeneet. Yhdysvaltain mukaan Venäjä saattaa myös saada energiatoimitusten avulla keinon painostaa Keski-Eurooppaa.

Venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vangitseminen on puolestaan johtanut esimerkiksi EU:n parlamentissa vaatimuksiin, joiden mukaan Venäjää tulisi painostaa myös kaasuputken avulla.

Saksan johto on suhtautunut putkihankeeseen myönteisesti, koska huokean venäläisen maakaasun avulla maa pystyy helpommin irtautumaan haitallisesta kivihiilestä energiatuotannossaan.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti viime viikolla, ettei hänen mielipiteensä kaasuputkihankkeesta ole muuttunut. Samoin totesi Saksan kristillisdemokraattien uusi puheenjohtaja Armin Laschet.

Suosittelemme sinulle