Hyppää sisältöön

Venäjän poliisi karkotti homoparin Tšetšeniaan – järjestön mukaan miehet ovat hengenvaarassa

Venäjällä kesästä saakka asunut homopari otettiin kiinni torstaina.

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov on toistuvasti kiistänyt, että alueella kidutettaisiin tai tapettaisiin homoseksuaaleja. Kuva: AOP

Tšetšenian homovainoja Venäjälle paennut pari on palautettu takaisin Tšetšeniaan, kertovat muassa BBC (siirryt toiseen palveluun)ja The Moscow Times (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän LGBT-verkosto sanoo, että miehet ovat hengenvaarassa. Verkosto auttoi Salekh Magamadovia ja Ismail Isayevia pakenemaan viime kesänä Venäjälle sen jälkeen, kun he kertoivat joutuneensa Tšetšenian erikoispoliisin kiduttamiksi.

Pari oli asunut kesäkuusta lähtien Nižni Novgorodissa, joka sijaitsee noin 450 kilometriä Moskovasta itään.

Venäjän LGBT-verkoston mukaan poliisi otti kaksikon kiinni torstaina tuntemattomasta syystä. Eilen pari saapui poliisiasemalle Gudermesin kaupunkiin Tšetšeniassa.

– He ovat väsyneitä ja peloissaan, kertoi LGBT-verkoston tiedottaja Tim Bestsvet uutistoimisto AFP:lle.

Bestsvetin mukaan verkoston asianajaja Gudermesissa on pyrkinyt kaksikon luokse, mutta viranomaiset ovat painostaneet miehiä kieltäytymään asianajajista.

Tšetšenian laajat homovainot nousivat kansainvälisiin otsikoihin vuonna 2017. Tuolloin kävi ilmi, että lukuisat homoseksuaalit olivat joutuneet Tšetšeniassa pidätetyiksi ja kidutetuiksi.

Tutkivaan journalismiin erikoistunut, riippumaton Novaja Gazeta -lehti uutisoi, että vainojen seurauksena oli myös kuollut ihmisiä.

Vuonna 2019 LGBT-verkosto kertoi (siirryt toiseen palveluun), että Tšetšeniassa oli pidätetty ja vangittu noin 40 homomiestä, joista kaksi oli kuollut kidutuksen seurauksena.

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov on toistuvasti kiistänyt, että alueella kidutettaisiin tai tapettaisiin homoseksuaaleja.

Amerikkalaiselle kaapeliverkkokanavalle HBO:lle vuonna 2017 antamassaan haastattelussa Kadyrov sanoi, ettei Tšetšeniassa asu lainkaan homoja.

Lue myös:

Järjestö: Tšetšenia aloitti uudet homovainot – kaksi pidätettyä kidutettu hengiltä

Tšetšenian homovainojen uhri esiintyi ensimmäistä kertaa julkisuudessa omalla nimellään

Ylen kysymys homojen tilanteesta hermostutti Venäjän ulkoministeriön: "Lähdettekö Tšetšeniaan vai pelkäättekö?"

Venäjän valtiollinen televisio otti Ylen toimittajan hampaisiinsa

Yle tapasi Tšetšenian vainoja paenneita homomiehiä – "Korviin kiinnitettiin johdot ja ystävääni kidutettiin sähköiskuin"

Suosittelemme sinulle