Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sami Jauhojärven mielestä Suomella oli huonoa tuuria viimeisessä maailmancupissa ennen MM-kisoja – haastava rata mahdollisti yllätykset

Ulricehamnin maailmancupissa nähtiin sunnuntaina runsaasti kaatumisia ja etenkin Suomen joukkueille kävi huonosti.

Sami Jauhojärvi
Sami Jauhojärvi arvioi Suomen hiihtäjien suoritukset Ulricehamnin maailmancupissa. Kuva: Tomi Hänninen
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Maastohiihdon maailmancupissa puhutti sunnuntaina Suomen joukkueen osalta murheellinen saldo, kun peräti kolme neljästä joukkueesta kaatui. Suomen ykkösjoukkueet jäivät kaatumisten myötä ulos finaaleista. Naisissa kaatui Anni Alakoski alkuerissä. Miesten kakkosjoukkue kaatui finaalissa, kun Juuso Haarala heitti kuperkeikan.

Suurimmat otsikot vei Suomen ykkösjoukkueen Verneri Suhosen ja Venäjän joukkueen Gleb Retivihin kolari alkuerässä. Kumpikaan joukkue ei päässyt sen takia jatkoon. Retivih vaati Suhoselle jopa rangaistusta tilanteesta. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi totesi tuoreeltaan, että tilanteessa ei ollut rangaistavaa.

Jauhojärven mukaan Suomen joukkueiden kaatumiset olivat sellaisia tapauksia, joille ei oikein voi aina tehdä mitään.

– Ei tämä ole trendi. Kyse oli enemmänkin huonosta tuurista. Alakosken kaatumista en nähnyt. Verneri Suhonen oli röyhkeä ja otti tilan niin kuin sprintissä pitää. Sukset klikkasivat vain yhteen. Vähän röyhkeyttä ja vähän huonoa tuuria. Juuso Haaralalla oli puhtaasti huonoa tuuria. Sukset klikkasivat yhteen sveitsiläisten kanssa, Jauhojärvi sanoi.

Ulricehamnin kilpailut olivat suomalaisille viimeiset maailmancupissa ennen reilun kahden viikon päästä häämöttäviä MM-kisoja. Ykköstykit jättivät jo Ulricehamnin väliin, sillä kilpailut olivat sprinttipainotteisia.

Jasmi Joensuu ja Verneri Suhonen näyttivät osaamisensa, kun he ottivat sijoitukset kymmenen joukkoon lauantain sprinteissä. Joensuu sivusi uran parastaan ja otti toisen sijoituksensa maailmancupin sprinteissä kymppisakissa. Viikkoa aiemmin se oli onnistunut Falunissa perinteisellä hiihtotavalla. Nyt oli vapaan hiihtotavan vuoro.

– Joensuu on osoittanut pitkin kautta, että on hyvässä kunnossa. Hän on hiihtänyt hyviä sprinttejä, Jauhojärvi sanoo.

Joensuu jätti Tour de Skin kesken ennen päätösviikonloppua Val di Fiemmessä. Sen jälkeen hän palasi Lahteen maailmancupiin hiihtämään viestin. Nyt hän on tehnyt huipputuloksia kahtena viikonloppuna peräkkäin.

– Tulostaso on ollut vain nousussa Tour de Skin jälkeen, Jauhojärvi sanoi ja kehaisi ensimmäistä kauttaan maajoukkueessa hiihtävän Joensuun ratkaisua.

– Oli fiksua jättää Tour kesken. Oli turhaa räpiköidä siellä ja taistella itsensä ihan väsyksiin.

Suhoselle suoritus oli selvästi uran paras. Rukalla kaudenavauksessa Suhonen oli 23:s. Val Müstairissa Tour de Skillä Suhonen pääsi myös erävaiheeseen, mutta kaatui. Loppusijoitus oli 28:s.

– Suhonen antoi hyviä sprinttinäyttöjä. Hän hiihti ihan hyvin jo Val Müstairissa. Isona ja nopeana miehenä Suhonen pystyy käyttämään hyvin paikkoja, joita tulee sprintissä. Sunnuntaina oli vähän huonoa tuuria, Jauhojärvi sanoi.

Kansainvälisestikin nähtiin mielenkiintoiset kilpailut. Slovenia jysäytti naisten parisprintissä suuren yllätyksen, kun ennakkosuosikki Ruotsi kukistettiin kotiradallaaan. Italia oli miehissä ykkönen. Kovin haastaja Ranska menetti myös mahdollisuutensa kaatumiseen.

Norja ei ollut mukana parhaalla joukkueellaan. Miehissä ei nähty kumpaakaan Norjan joukkuetta finaalissa. Naisissa Norjan joukkueet olivat finaalin peräpäässä. Näistä Ruotsin naisten tappio oli Jauhojärvelle iso yllätys.

– Ulricehamnin rata mahdollisti kansainvälisesti jopa yllätyksiä. Ei ole pelkkä raaka fysiikka ratkaisemassa sijoituksia. Myös tekniikka ja taktiikka ratkaisivat, Jauhojärvi sanoo.

Osaltaan erilainen rata mahdollisti myös runsaslukuiset kaatumiset.

– Ulricehamnin rata oli hyvin haastava rata taktisesti. Paljon mutkaa ja sitä myötä rata vaati urheilijalta paljon hereilläoloa, jatkuvaa seurantaa ja paikan puolustamista. Silloin näitä kolareita tulee, Jauhojärvi sanoi.

Suomalaishiihtäjät kamppailevat vielä SM-mitaleista tulevana viikonloppuna Pyhäjärvellä ennen Oberstdorfin MM-kisoja. Maailmancupissa hiihdetään vielä Nove Mestossa Tshekissä, mutta Suomi, Ruotsi ja Norja eivät osallistu kyseisiin kilpailuihin.

Lue lisää:

Venäjän tähti vaati rangaistusta Verneri Suhoselle parisprinttikolarista Ruotsissa

“Niin tyhmää” – Venäläistähdeltä rajua kritiikkiä suomalaislupaukselle kohtalokkaasta kolarista parisprintissä

Katso, kuinka Suomi ja Venäjä kolaroivat taas hiihdossa! Sami Jauhojärvi kaipasi suomalaisyllättäjältä enemmän kunnioitusta

Kyllönen ja Lylynperä jäivät hännille parisprintin finaalissa – Haaralan kuperkeikka pilasi Suomen miesten pariviestin: "Harmittaa"

Suosittelemme