Hyppää sisältöön

Sirkuksen vuoden tärkein esitys kaatui koronarajoituksiin Kuopiossa – kaupunginteatteri tuli apuun ja harjoittelee samalla striimaamista

Kuopion sirkuksen rahahuolet kuitenkin jatkuvat, kuten monilla kulttuuritoimijoilla.

12-vuotias Henni Korkalo kiipeää 14-vuotiaan Jenna Oivasen selkään, kun he tasapainoilevat rola bolalla. Taustalla näkyy juhlavuoden banderolli viiden vuoden takaa. Kuva: Marianne Mattila / Yle
Marianne Mattila

Kuopiossa järjestetään vuosittain tammikuinen lastentapahtuma Pakkaspäivät. Yksi sen suosituimmista vetonauloista on ollut jo pitkään Kuopion sirkuksen esitys, joka on nimetty Pakkassirkukseksi. Paikat Kuopion kaupunginteatteriin ovat olleet varattuja viikkoja etukäteen.

Esityksellä on ollut aina oma teemansa. Tänä vuonna se juhlistaa sirkuksen 35-vuotista historiaa.

Juhlavuottaan viettävän sirkuksen epäonneksi esitykset jouduttiin kuitenkin siirtämään kokoontumisrajoituksen vuoksi huhtikuulle. Tammikuussa esityksiä olisi ollut 15. Huhtikuussa niitä nähdään viisi.

Tässä tilanteessa sirkus menettää tuntuvasti lipputuloja. Muutenkaan taloudellinen tilanne ei näytä hyvältä. Koronan takia keikkoja ei ole ollut. Myös harrastajien määrä väheni viime syksynä vuosien kasvun jälkeen.

Suurempaa joukkoa varten sirkus vuokrasi kauden 2019 aikana isommat ja kalliimmat tilat. Tilavuokra viekin tuloista toiseksi suurimman osan palkkakulujen jälkeen.

Jo kolmevuotiaana isosiskojen perässä mukaan tulleen Elsa Lappalaisen arki pyörii sirkuksen ympärillä.

– Jos toiminta loppuu, loppuu samalla rakas ja tärkeä harrastus, Lappalainen sanoo

Elsa Lappalainen menee usein suoraan koulusta sirkuksen harjoitustiloihin. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Nyt sirkus hakee lisätuloja esityksen tallenteesta. Tämä onnistui, kun Kuopion kaupunginteatteri ojensi auttavan kätensä ja taltioi esityksen myyntiin.

Käyttöpäällikkö: "Teatteri otti digikolmiloikan"

Tallenteen tekeminen oli Kuopion sirkukselle ilmaista, koska samalla kaupunginteatteri sai tilaisuuden harjoitella muun muassa usealla kameralla kuvaamista. Kuopion sirkus ja Kuopion kaupunginteatteri eivät myöskään kilpaile samasta yleisöstä.

Sirkuksen kassaan Pakkassirkuksen kutistuminen tekee merkittävän loven, mutta teatterin talouteen tapahtuman lyhentyminen ei vaikuta.

Pakkassirkuksen osuus sirkuksen budjetissa on noin 10 prosenttia. Rahan lisäksi esityksen peruuntuminen vaikuttaa harrastajien motivaatioon. Esiintyminen on tekijöille palkinto tehdystä työstä.

– Se on se iso juttu siinä, että pääsee lavalle yleisön eteen näyttämään taitonsa, sirkusohjaaja Tilda Lappalainen kertoo.

Kuopion kaupunginteatterin käyttöpäällikön Juha Westmanin sanoin teatteri otti tänä talvena, ei digiloikkaa, vaan digikolmiloikan.

– Me emme ole ammattilaisia videotuotannon suhteen, mutta tähän kannattaa panostaa, koska tässä ajaudutaan todennäköisesti tekemään striimauksia tulevaisuudessa, Westman toteaa.

Westmanin mielestä teatteria voitaisiin tulevaisuudessa striimata aivan hyvin muun muassa ikäihmisten palvelutaloihin.

– Se on osa meille annettua tehtävää, hän toteaa.

Helmi Hautamäki ja Kerttu Kinnunen pyöräyttävät sujuvasti kärrynpyörät. Kuva: Marianne Mattila / Yle
Kinnunen ja Hautamäki harrastavat sirkusta, koska se on niin monipuolista. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Pakkassirkuksen tallenne oli helppo toteuttaa, koska teatterin ei tarvinnut neuvotella esityksen tekijänoikeuksista. Näytelmien sopimukset ovat yleensä todella tiukkoja ja sopimukset rajoittavat striimaamista ja tallenteiden tekemistä.

Tallenteesta on laitettu tarjous myös Kuopion päiväkoteihin ja kouluille, joista on käynyt yleensä ryhmiä katsomassa esitystä sen päivänäytöksissä.

Koronatuissa sirkukset ovat väliinputoajia

Sirkuslaiset pääsevät siis lavalle huhtikuussa, jos koronatilanne sallii.

– Jos Pakkassirkusta ei päästä esittämään tuolloin, niin on oikeasti katsottava, mitä kassassa on rahaa, toteaa Kuopion sirkuksen taustalla toimivan yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Matero.

Sirkus on hakenut koronatukea Suomen kulttuurirahastosta ja opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Viimeisimpään hakemukseen ministeriö myönsi tukea 5 000 euroa.

Avustushakemuksia on lähtenyt myös Pohjois-Savon rahastoon ja projektihakemus Taiteen keskustoimikuntaan. Kuopion kaupungilta toimintaan haetaan vuosittain yleisavustusta.

Heikki Matero on ollut sirkuksessa monessa mukana jo vuodesta 2005 alkaen. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Koronatuissa sirkukset ovat olleet väliinputoajien ryhmä. Ongelma on se, että sirkuksessa yhdistyvät taide, liikunta ja nuorisotyö.

– Tarkkaan kohdennetut koronatukipaketit eivät istu nuorisosirkuksille, kertoo Suomen nuorisosirkusliiton toiminnanjohtaja Evianna Lehtipuu.

Sirkukset ovat myös keskenään eriarvoisessa asemassa. Osa sirkuskouluista tarjoaa myös taiteen perusopetusta ja sitä kautta ne ovat olleet koronatuen piirissä. Pienemmät pyörivät vapaaehtoispohjalta. Muutama iso sirkuskoulu on joutunut lomauttamaan osan työntekijöistään.

Myös Kuopion sirkus haluaa hakeutua taiteen perusopetuksen piiriin. Valmistelut aloitettiin jo ennen koronaepidemiaa. Kasvun ja oppimisen lautakunta tekee päätöksiä taiteen perusopetuksen osalta seuraavan kerran ensi syksynä.

Hyvä nousukiito katkesi koronaan

Kuopion sirkuksella on yleensä kauden aikana Pakkassirkuksen lisäksi kevätnäytös, kesäleiri ja esiintymiskeikkoja. Vuosi sitten kevätnäytös peruttiin, leirejä lyhennettiin ja muutama esiintyminen saatiin järjestettyä kaupunginteatterin amfiteatteriin.

Amfiteatterin esiintymiset on jo sovittu ensi kesäksi. Suurin kysymysmerkki koskee ensi syksyä. Riittävätkö sirkuksen rahat jatkaa toimintaa syksyllä?

Koronan myötä harrastajamäärän kasvu katkesi. Viime syksynä mukaan tuli noin 50 lasta ja nuorta vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nyt toiminnassa on mukana noin 300 harrastajaa. Jos kasvu olisi jatkunut normaalisti, heitä saattaisi olla 400.

Henni Korkalo ja Jenna Oivanen ovat harjoitelleet yhdessä rolo bolalla kuusi vuotta. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Kuopion sirkus ei ole joutunut lomauttamaan henkilöstöään. Viime keväänä, kun kaikki toiminta loppui väliaikaisesti, työntekijät toteuttivat opetuksen tekemällä videoita verkkoon.

Tällä hetkellä palkkalistoilla on neljä kuukausipalkkaista sirkusohjaajaa. Sen lisäksi töissä on yksi osa-aikainen ja yhdeksän tuntiopettajaa.

Nyt Kuopiossa, kuten kaikkialla muuallakin, odotetaan rokotuksien alkamista. Koronaepidemia-aika on ollut raskasta, mutta Heikki Matero löytää ajasta myös hyviä puolia.

– Yleisesti hygienia on parantunut, joten ihmiset sairastavat vähemmän. Sanoisin että luovuus myös kehittyy, kun totutut toimintamallit eivät päde ja joudutaan miettimään erilaisia tapoja tehdä ja toteuttaa asioita, Matero listaa.

Lue lisää:

Taiteilijabarometri: Koronapandemia on tehnyt mittavaa tuhoa kulttuurikentällä – mikään taiteenala ei ole säästynyt vaikutuksilta

Sirkuksen harrastamista ei peruttu koronan vuoksi Itä-Suomessa – video-opetus on saanut lapsia rohkeammiksi ja keskittymään paremmin

Kuopiolainen sirkusduo valittiin mukaan maailman arvostetuimpaan burleskikilpailuun Las Vegasiin (siirryt toiseen palveluun) (Savon Sanomat)

Suosittelemme sinulle