Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

The Weeknd laittoi miljoonia dollareita omaa rahaa Super Bowlin väliaikaohjelmaan – spektaakkelia ei kuitenkaan nähty

Esityksessä nähtiin valkoisiin siteiisiin naamansa käärineitä tanssijoita, joilla artisti kritisoi ulkonäkökeskisyyttä.

The Weeknd uppträder på Super Bowl.
The Weeknd esiintyi Tampa Bayn stadionilla Floridassa Super Bowlin väliaikanumerossa valkoisiin kääreisiin naamansa verhonneiden tanssijoiden kanssa. Kuva: AFP / Lehtikuva
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman suurimman vuosittain järjestettävän urheilutapahtuman, amerikkalaisen jalkapallon Super Bowlin, väliaikanumero on vuoden katsotuin tv-ohjelma Yhdysvalloissa. Odotettu show oli kuitenkin koronan takia poikkeuksellinen.

Yleensä satojen miljoonien tv-katsojien eteen on tuotu ennennäkemätön show. Vuosien varrella esimerkiksi Lady Gaga on hypännyt stadionin katolta ja Diana Ross on poistunut paikalta helikopterilla.

Tämän kertainen artisti, kanadalainen The Weeknd (oik. Abel Tesfaye), 30, joutui tyytymään vähempään. Ensimmäistä kertaa ottelun 55-vuotisen historian aikana väliaikanumeron esittäjä ei esiintynyt kentällä yleisön keskellä.

The Weeknd under Super Bowl 7.2.2021.
The Weeknd esitti Super Bowlin väliaikanumerossa suurimpia hittejään kuten Can't feel my face, I feel it coming ja Blinding lights. Kuva: AFP / Lehtikuva

The Weekndin 12-minuuttinen show'sta puuttui spektaakkelimaisuus ja artisti keskittyi musiikkiin. Väliaikanumerossa on yleensä totuttu näkemään vierailevia artisteja, mutta tällä kertaa he loistivat poissaolollaan. Laulaja oli silti pistänyt esityksen rakentamiseen omaa rahaa seitsemän miljonaa euroa.

Koko esityksen voi katsoa Youtubesta täältä.

Väliaikashown aikana The Weeknd esiintyi lavalla, jolle oli tehty kaupungin siluetti neonvaloineen. Lavasteiden seassa lauloi valkoisiin kaapuihin pukeutunut kuoro.

Mustaan paitaan ja housuihin sekä punaiseen takkiin pukeutunut artisti esitti Can't feel my face -kappaleensa lavasteiden sisään rakennetusta kultaisesta peilihuoneesta. Mukaan liittyi samanlaisiin vaatteisiin pukeutuneet tanssijat, joiden kasvot oli peitetty valkoisilla siteillä.

Weeknd on itsekin esiintynyt siteisiin kääriytyneenä viimeksi kuluneen vuoden aikana esimerkiksi palkintogaaloissa sekä musiikkivideoilla, joissa hänen kasvonsa näyttävät olevan kuin plastiikkakirurgian jäljiltä. Kasvositeillä artisti on halunnut kritisoida muun muassa Hollywoodin ulkonäkökeskisyyttä.

The Weeknd under Super Bowl 7.2.2021.
The Weeknd vakuutti laulullaan Super Bowlissa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa. Hänen on määrä esiintyä Helsingin areenassa ensi vuoden syyskuussa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

The Weekndin väliaikashow päättyi stadionin kentälle, missä artisti lauloi viime vuoden suurhittinsä Blinding lights. Hänen ympärillään oli kymmenittäin tanssijoita, joilla oli valkoiset siteet kasvoillaan. Esitys päättyi perinteiseen ilotulitukseen.

Peilihuone pyörrytti katsojia – kehuja laulusta

The Weekndin esitystä on pidetty ensimmäisissä arvioissa hyvänä, mutta ei kuitenkaan yhtä päräyttävänä kuin viimevuotista Jennifer Lopezin ja Shakiran show'ta.

Väliaikanumero on saanut krittiikkiä alun ääniongelmista, sillä laulajan ääni e kuulunut kunnolla. Moni piti sekavana ja jopa pyörryttävänä peilihuoneosiota, jossa artisti pyöri itse kameran kanssa.

Irvileuat ovat verranneet kuvausta esimekiksi samanlaiseksi heilunnaksi, kun oma isä tai äiti puhuu älypuhelimeen videopuhelua.

Monet ovat löytäneet esiintyjien pukeutumista yhtäläisyyttä vuoden 2019 kauhuelokuvaan Us.

Kehuja on tullut siitä, että ylenpalttisen show'n sijaan The Weeknd keskittyi laulamiseen. Tätä hehkutti esimerkiksi Dev tviitissään.

Moni sanoi esityksen myös kuvastaneen hyvin pandemia-aikaa ja että se sai ihmiset haluamaan taas keikoille. Laulaja Vanessa Carlton sanoi twiitissään, että hän aikoo mennä ensi vuonna tanssimaan klubille aina tiistaisin ja itkemään The Weekndin tahdissa.

Super Bowlin väliaikanumero toi The Weekndille balsamia haavoille, sillä hänet jätettiin äskettäin ilman Grammy-ehdokkuuksia, vaikka hänen Blinding lights -kappaleensa oli viime vuoden suurin hitti ja albumi After hours iso kaupallinen menestys.

Kritiikki viihdealan palkintogaaloja kohtaan kasvaa – kanadalaisartisti The Weeknd syyttää Grammy-palkintokomiteaa korruptiosta

Viime viikolla The Weeknd julkisti esiintyvänsä Helsinki areenassa ensi vuonna 10. syyskuuta osana After hours -maailmankiertuetta.

Lue myös:

Suomalaisen Anton Tammen ohjaama musiikkivideo palkittiin MTV-gaalassa

Suosittelemme sinulle