Hyppää sisältöön

Omaa luokkaansa

Uransa seitsemännen Super Bowlin voittaneen Tom Bradyn tarina hakee urheiluhistoriassa vertaistaan.

Tämän vuoden Super Bowl oli yhdestä syystä ikimuistoisempi kuin koskaan.

Tampa Bay Buccaneersin Tom Brady, 43, saavutti seitsemännen Super Bowlinsa. Hänellä on enemmän mestaruuksia kuin yhdelläkään NFL-seuralla.

Tiesimme, että vastassa on loistava joukkue. Jos haluaa saada tällaiset juhlat, pitää saada työ tehtyä (get the job done).

Tom Brady

"Do your job" on Bradyn kuuluisa lausahdus. Tätä Brady hokee joukkuekavereilleen menetettyjen mahdollisuuksien tai virheiden jälkeen vaihtopenkillä.

Nuori Tom Brady ei ollut mikään superlahjakkuus. Vuoden 2000 varaustilaisuudessa Michiganin yliopiston pelinrakentaja varattiin NFL:ään vasta 6. kierroksella numerolla 199.

New England Patriotsissa Brady ryöväsi pelinrakentajan paikan Drew Bledsoelta hämmästyttävän nopeasti, kun Bledsoe loukkaantui Bradyn toisella NFL-kaudella.

Tom Brady juhli ensimmäistä Super Bowl -voittoaan vuonna 2002. Patriots kukisti St. Louis Ramsin 20–17 ja Brady oli Super Bowlin arvokkain pelaaja.

Sitten alkoi tapahtua. Mestaruuksia tuli Patriotsissa 2002 jälkeen vuosina 2004, 2005, 2015, 2017 ja 2019.

Pelinlukutaito tekee Bradysta poikkeuksellisen. Hän ennakoi, mitä vastustajan puolustus tekee ja on velho valitsemaan sekä muuttamaan hyökkäyskuvioitaan.

Brady on myös fyysinen ihme. 43-vuotias urheilija pystyy pelaamaan maailman huipulla vain äärimmäisen kurinalaisen elämäntapansa ansiosta.

Brady on kertonut menevänsä iltaisin nukkumaan kello 20.30 ja heräävänsä aamuisin kello 5.30. Oma kokki huolehtii ruokavaliosta, eikä Brady koske esimerkiksi sokeriin.

Viime kauden jälkeen Brady siirtyi Tampa Bay Buccaneersiin ja onnistui mielettömässä tempussa. Brady voitti mestaruuden heti ensimmäisellä kaudellaan Buccaneersissa.

Bradyn temppu sai ihmiset villiintymään. Buccaneersin fanit rynnivät sankoin joukoin juhlimaan mestaruutta Tampa Bayn kaduille.

Kasvomaskit ja turvavälit unohtuivat juhlahumussa, mikä herätti runsaasti kritiikkiä Yhdysvalloissa. Muun muassa Tampa Bayn pormestari tuomitsi fanien käytöksen.

Huoli koronaviruksen leviämisestä ei silti himmennä Tom Bradyn uskomattoman saavutuksen arvoa. Ja mikä parasta, yksi kaikkien aikojen urheilulegendoista jatkaa uraansa ainakin vielä ensi kauden.

Tekijät

Antti Ennekari, Joska Saarinen

Lähteet

KuvatGetty Images
VideotReuters

Julkaistu 8.2.2021 18:16