Hyppää sisältöön

Mulle tärkeä paikka

Mitä Helsingin pormestariehdokkaiden lempipaikat paljastavat heistä?

Paavo Arhinmäki, kansanedustaja, (vas.) Kuvattiin Kivinokassa, lähellä Naurissalmea.

Metro vie eteenpäin ihmisiä ja yhteiskuntaa, sanoo Paavo Arhinmäki. Hänen mukaansa metro on koko Itä-Helsingin kehittymisen perusta.

Arhinmäki viihtyy hyvin Kulosaaren kupeessa sijaitsevassa Kivinokassa. Paikka on aikoinaan annettu työväestön virkistyskäyttöön. Kivinokan rannat kuvaavat Arhinmäen mukaan tärkeää sukupolvet ylittävää jatkumoa.

Uintireissut Kivinokan rannalle olivat mukavia lapsena. Nyt käyn siellä uimassa lasteni kanssa. Jalkapalloleirit Kivinokassa ovat myös aina olleet mukavia.

Arhinmäen mukaan virkistysalueita on löydyttävä ihan kaikille vaikka asuntorakentamista vauhditetaan.

Kirsi Piha, yrittäjä, (kok.) Kuvattiin Kirjailijanpuistossa Töölössä.

Olen tyttö Töölöstä ja asunut takana näkyvässä kerrostalossa elämäni ensimmäiset 10 vuotta.

Tässä puistossa minua on työnnetty vaunuissa ja olen itse taluttanut viimeisinä vuosina omaa mummia.

Näen kaupungin sukupolvien jatkumona. Kaupunki muovautuu asukkaiden mukaan, yhdistää kadut ja puistot ja erilaiset asumismuodot. Se mahdollistaa erilaisuuden kohtaamisen, uusia ajatuksia ja hyvän elämän.

Jussi Halla-aho, perussuomalaisten puheenjohtaja. Kuvattiin Kruununhaassa kansakunnan keskeisten instituutioiden ympäröimänä.

Hänen silmiään hivelevät Säätytalon, Suomen Pankin ja Kansallisarkiston maisemat.

Vanhemmat rakennukset kestävät aikaa, toisin kuin myöhemmin kasatut betonilaatikot.

Jo hävitettyjäkin arvorakennuksia voisi hyvin rakentaa uudelleen.

Rakennusten uudelleenrakentamisesta eli rekonstruoinnista on hyviä kokemuksia muualta Euroopasta. Tuoreena esimerkkinä Berliinin Stadtschloss.

Nasima Razmyar, Helsingin apulaispormestari, (sd.) Kuvattiin Veijarivuoren rannalla Lauttasaaressa.

Nasima Razmyar paljastuu meri-ihmiseksi. Hän sanoo, että myös merellisen Helsingin rakentaminen on kaupungin kehittämisessä tärkeää.

Helsingin lähisaaret ovat kaupungille iso mahdollisuus, Razmyar sanoo.

Meri on kuin minä eli välillä on tyyntä ja välillä myskyää.

Työpaikkojen luominen ja uusien asuntojen rakentaminen on jatkuvaa tasapainoilua luontoarvojen säilyttämisen kanssa.

Mika Ebeling, pastori, (kd.) Kuvattiin kaupungintalon Senaatintorin puoleisella sisäänkäynnillä.

Mika Ebeling on käynyt kaupungintalon ovesta valtuustosaliin jo noin neljännesvuosisadan. Hän on tässä mielessä pormestarikisan kokenein ehdokas.

Ebelingin sydäntä lähellä ovat perheet ja perinteiset arvot. Hän muistuttaa, että tällä valtuustokaudella kokoomuksen, vihreiden, sosiaalidemokraattien ja rkp:n äänillä leikattiin kotihoidontuen Helsinki-lisää. Ebeling sanoo, että tämä osoittaa, miten vähän nämä puolueet arvostavat vanhempien ja lasten välistä suhdetta.

Meillä on hyvin varaa kaikkeen, mitä tarvitaan, kunhan emme tuhlaa rahoja punavihreän aatepolitiikan syövereihin.

Ilmastohätätilan julistamisen sijasta kaupungin tulee pitää huolta asukkaidensa hyvinvoinnista, Ebeling linjaa.

Anni Sinnemäki, Helsingin apulaispormestari, (vihr.) Kuvattiin Lammassaaren pitkospuilla.

Kuusiluodon lintuparatiisi on hyvä esimerkki siitä, minkälaista kaupunkia olen ollut rakentamassa ja haluan rakentaa.

Anni Sinnemäki on pitänyt Lammassaaren pitkospuista lapsuudesta lähtien. Kaupungin pitää kasvaa tiiviisti, jotta mahdollisimman vähän luontoa jäisi rakentamisen alle.

Kuusiluoto on mitä viehättävin paikka ulkoilla lasten kanssa. Siellä on mahdollisuus bongata lintuja lähes keskellä kaupunkia.

Uudet pitkospuut ovat esteettömät, niillä voi kulkea pyörätuolilla ja lastenrattailla. Esteetön kaupunki on avoin kaikille.

Harry Harkimo, kansanedustaja, liikemies, Liike Nyt. Kuvattiin Lauttasaaressa Taivaanvuohentie 14 pihapiirissä.

Pelasimme nuoruudessani kavereiden kanssa jalkapalloa, muun muassa tällä kentällä, aina kun mahdollista. Sain saarelta paljon hyviä ystäviä.

Lauttasaari on mulle tärkeä, koska kasvoin, kävin koulua, vietin nuoruuden ja olin onnellinen täällä.

Harry Harkimon mukaan kaupunkeja pitäisi kehittää niin, että koulut ja lasten harrastukset olisivat lähekkäin.

Tällainen kehityssuunta sopisi kaupunginosiin ja pieniin kaupunkeihin ja helpottaisi ihmisten elämää. Tällä voitaisiin lisätä rakennusten hyötykäyttöä.

Eeva Kärkkäinen, ministerin erityisavustaja, (kesk.) Kuvattiin Länsiulapanniemessä Lauttasaaressa.

Luonnossa liikkuessa mieli rauhoittuu, sanoo Kärkkäinen. Ulkoilen näissä maisemissa Lauttasaaressa lähes päivittäin. Kesällä myös veneilemme usein.

Helsingin vehreyttä ei saa kadottaa kaupungin kasvaessa.

Luonto lisää ihmisten hyvinvointia ja siksi jokaisella helsinkiläisellä pitää minusta olla mahdollisuus päästä luontoon kävelyetäisyydellä kotoa.

Ylipäänsä Helsinkiä pitää kehittää asukkaiden toiveista lähtien, olipa kyse lähiluonnon vaalimisesta, monipuolisista asumisen vaihtoehdoista tai Helsinki-lisän säilyttämisestä.

Eva Biaudet, kansanedustaja, (r.) Kuvattiin Kaivopuiston rannassa Harakan saaren vieressä.

Eva Biaudet nauttii Harakan saaren maisemista. Saari oli pitkään miltei koskematon, kun se oli puolustusvoimien omistuksessa.

Käynti saaressa on antanut myös lukuisille koululaisille huikean elämyksen sen lintujen vuoksi. Biaudet oli tekemässä päätöstä ja suunnitelmia siitä, että Harakan saari otetaan luontokeskukseksi ja taitelijoiden käyttöön.

Meri ja merenrannat ovat helsinkiläisten luksusta. Harakan saarta koskeva päätös oli ensimmäinen kokemus siitä, että päättäjänä saa olla mukana luomassa parempaa pääkaupunkia kaikille.

Kaupungin pitää olla turvallinen jokaiselle. Koronan aiheuttamaan yksinäisyyteen, epävarmuuteen ja nuorten pahoinvointiin on vastattava lisäämällä palveluja ja yhteisöllisyyttä.

Tiina Ahva, varapuheenjohtaja, (sin.) Kuvattiin Keskuspuistossa.

Tiina Ahvaan voi törmätä Helsingin Keskuspuiston lenkkipoluilla, joilla hän viettää usein vapaa-aikaansa. Korona-aikana tossut kuluvat lähes päivittäin.

Rakastan sitä, että luontoon voi luottaa: kevät tulee, vaikka maailmassa tapahtuisi mitä, toteaa Ahva. Hän tunnustautuu luontokonservatiiviksi, joka arvostaa aitoa metsää ja lähiluontoa.

Luonnossa liikkuminen auttaa pitämään kiireisinä ja vaikeinakin aikoina ajatukset kirkkaina. Ahva sanoo, että Keskuspuistoa ei saa tulevaisuudessa kaventaa.

Tahdon myös Helsingistä maailman turvallisimman kaupungin, jossa ketään ei pelota lenkkeillä yksin pimeällä, liikkuipa missä päin tahansa.

Tekijät

ToimittajaTero Valtanen
KuvajournalistiSilja Viitala

Julkaistu 10.2.2021 8:32