Hyppää sisältöön

Vanhat vesimittarit vaihdetaan Rovaniemellä digitaalisiin – vedenkulutuksesta voidaan jatkossa laskuttaa reaaliajassa

Digitaaliset mittarit voivat myös hälyttää, jos putket jäätyvät tai niihin tulee vuotoja.

Ihminen pesee käsiään.
Rovaniemen vesimittarit vaihdetaan digitaalisiin vuoteen 2030 mennessä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Perttu Ruokangas

Rovaniemellä vaihdetaan lähivuosina kiinteistöjen vesimittarit.

Uusien digitaalisten vesimittareiden myötä omakotitaloissa voidaan luopua arvio- ja tasauslaskuista, kun vedenkulutus laskutetaan jatkossa reaaliajassa, kerrotaan Napapiirin Energia ja Vesi Oy:stä. Digitaaliset mittarit voivat myös hälyttää, jos putket jäätyvät tai niihin tulee vuotoja.

Verkkojohtaja Joni Hemmilän mukaan omakotitalossa digitaalinen vesimittari maksaa noin sata euroa. Hän kiistää, että mittareiden vaihto nostaisi suoraan asiakkaiden vesimaksuja.

– Mittarit hankitaan viiden vuoden leasing-sopimuksella, jotta investointi saadaan tasattua pidemmälle aikavälille, Hemmilä sanoo.

Esimerkiksi kerrostaloissa vaihdetaan päävesimittari, mutta ei huoneistokohtaisia mittareita.

– Huoneistokohtaiset ovat kiinteistön omaisuutta ja taloyhtiöt laskuttavat huoneistoilta edelleen vedestä, Hemmilä selventää.

Rovaniemellä vesimittareiden vaihto aloitetaan keskustasta tänä vuonna ja urakka kestää useamman vuoden. Rovaniemellä Napapiirin Energia ja Vesi Oy:llä on noin 16 000 veden mittauspistettä. Viimeisetkin mittarit aiotaan saada vaihdetuksi vuoteen 2030 mennessä.

Digitaalisten vesimittareiden tiedot kulkevat Digitan tietoverkossa. Napapiirin Energia ja Vesi ovat tehneet sopimuksen Rovaniemen vesihuollon digitalisoinnista.

Suosittelemme sinulle