Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Työelämän ulkopuolella olevien ruokailutottumuksia yritetään kehittää

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hanke sai 303 000 euroa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää terveyden edistämisen määrärahaa.

Pizza med franskisar.
Työelämän ulkopuolella olevien ruokailutottumukset ovat yleensä epäterveellisempiä kuin työllisillä. Kuva: Amanda Brämerson
Riitta Tapiomäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Päijät-Häme saa valtionavustusta kehittääkseen työelämän ulkopuolella olevien ruokailutottumuksia. Työelämän ulkopuolella olevien ruokailutottumukset ovat tutkimusten mukaan epäterveellisempiä kuin työssä käyvillä.

Myös mielenterveysongelmat ja taloudelliset ongelmat ovat yleisempiä työelämän ulkopuolella olevien parissa. Koronakriisi on entisestään korostanut näitä hyvinvointieroja.

Tästä huolimatta ruokateemoja ja terveellisen ruokavalion merkitystä harvoin korostetaan työelämän ulkopuolella olevien kanssa. Elämänlaatua ruuasta -toimintamallin avulla on tarkoitus muunmuassa vahvistaa palveluissa tarjottavan ruuan laatua ja yhteisöllisiä ruokailumahdollisuuksia.

– Hanketyömme tavoitteena on kaventaa hyvinvointieroja: lisätä tasavertaisia mahdollisuuksia ravitsemuksellisesti laadukkaaseen ruokaan ja luoda sellainen toimintamalli, joka toimii myös koronaepidemian kaltaisessa poikkeustilanteessa, toteaa johtava ravitsemusterapeutti Raisa Valve Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä

Tämänvuotiset terveyden edistämisen määrärahat myönnettiin hankkeille, joiden tavoitteena on vähentää koronakriisin aiheuttamia haittoja väestön hyvinvointiin ja terveyteen sekä eriarvoisuuden lisääntymiseen. Määrärahaa myönnettiin kuudelle eri hankkeelle yhteensä kaksi miljoonaa euroa vuosille 2021–2023.

Terveyden edistämisen määräraha on harkinnanvarainen, vuosittain haettavaksi julkaistava rahallinen tuki. Määrärahasta myönnetään valtionavustuksia 1–3 vuotta kestäviin kokeilu- ja kehittämishankkeisiin sekä terveyden edistämistä tukeviin tutkimushankkeisiin ja ohjelmiin.

Suosittelemme