Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronakevään kuntavaalit käydään turvavälein – riskiryhmille omia äänestysaikoja, toimitsijoille suojapleksejä

Kunnat odottavat nyt oikeusministeriön lupaamia tarkempia ohjeita huhtikuun vaalien järjestelyihin.

Ihmiset jonottavat ennakkoäänestämään Helsingissä
Neljä vuotta sitten kuntavaalien äänestyspaikalla jonotettiin sisätiloissa ilman maskeja, mutta tänä keväänä kaikki on toisin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Virpi Kotilainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaepidemia on herättänyt huolta kuntavaalien turvallisuudesta, ja kunnat tekevät nyt parhaansa, jotta äänestäminen sujuisi ilman ongelmia.

Viitasaaren kaupungintalolla mittailtiin alkuviikosta vaalitoimitsijoiden pöydille sopivankokoisia suojapleksejä.

Kaupunginsihteeri Tiina Honkanen luettelee muita äänestyspaikan koronaohjeita, jotka ovat keväästä alkaen tulleet jo tutuksi: turvavälit, käsidesit ja kasvomaskit.

Viitasaarella äänestyspaikat ovat muuten samat kuin edellisvaaleissa: ennakkoon äänensä voi antaa joko kaupungintalolla tai kiertävässä äänestysautossa. Kotiäänestys on ikääntyvällä paikkakunnalla tuttua jo aiemmista vaaleista, ja siihen varataan riittävästi resurssia.

Pihtipudas ja Viitasaari valjastavat siis kirjastoauton jälleen demokratian asialle, tarjoamaan sivukylille äänestysmahdollisuutta. Kaupunginsihteeri uskoo, että turvatoimien ja suojapleksien avulla äänestäminen onnistuu autossa myös epidemia-aikaan.

Jyväskylässä lisäväkeä kotiäänestykseen

Myöskään Jyväskylä ei aio lisätä äänestyspaikkojen määrää koronakevään vaaleihin. Ennakkoäänestyspaikat ovat kuitenkin auki aiempaa pitempään, ja aamun ennakkoäänestysaikoja varataan erityisesti riskiryhmille.

Koronan on arvioitu kasvattavan erityisesti kotiäänestyksen suosiota, ja Jyväskyläkin varautuu tähän. Kaupunki pestaa ennakkoäänestykseen ja kotiäänestykseen vaalitoimitsijoita ja heidän varahenkilöitään aiempaa enemmän.

Vaalitoimitsijoiden riittävyys onkin yksi kysymysmerkki epidemian aikana.

Jyväskylässä ongelmaa tuskin tulee, sillä kansliapäällikkö Heli Leinonkoski kertoo, että vaalijärjestelyihin on käytettävissä paljon opiskelijoita.

Keuruulla ei jonoteta sisällä

Keuruulla kaupungin keskustan ennakkoäänestyspaikkana on tuttuun tapaan kaupungintalon aula. Turvajärjestelyt ovat tänä keväänä tiukemmat, kertoo hallintojohtaja Sari Karhu.

Karhun mukaan avara ja korkea aulatila on hyvä äänestyskäyttöön, ja turvallisuutta lisää se, että toimitsijat ovat lasiseinän takana. Tilaan rakennetaan pari, kolme äänestyspistettä.

Keuruu huolehtii myös siitä, että sisätiloihin ei pääse muodostumaan äänestysjonoja.

– Onneksi huhtikuussa on sen verran lämmin jo, ettei ulkona tarvitse paleltua, Sari Karhu toteaa.

Nettisivuillaan Keuruu suosittelee, että riskiryhmät kävisivät äänestämässä sekä kaupungintalon että Haapamäen kirjaston ennakkoäänestyspaikalla viimeisten aukiolotuntien aikana.

Vaalijärjestelyihin voi tulla vielä muutoksia, kun kunnat saavat odottamansa valtakunnalliset ohjeet kuntavaaleja varten.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo, että ohjeistus lähetetään helmikuun aikana. Jo tällä viikolla, torstaina, Kuntaliitto lähettää omat koronakevään vaaliohjeensa kunnille.

Suosittelemme