Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

"Sää ja alusta ovat meidän etumme" – kestääkö Portugali Helmareiden kyydissä Töölön pakkasessa?

Pakkanen, keinonurmi ja voittava asenne ovat naisten jalkapallomaajoukkueen aseet EM-karsinnassa Portugalia vastaan.

Linda Sällström teki tasoitusmaalin Portugalia vastaan EM-karsintaottelussa.
Linda Sällström teki Suomen 1–1-tasoitusmaalin Portugalin verkkoon vuoden 2019 karsintapelin vesisateessa. Nyt vesisateen sijaan pelataan todennäköisesti pakkasessa.
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue voi varmistaa paikkansa EM-kisoissa ensi viikon perjantaina, kun se kohtaa Helsingissä Portugalin. Voitto veisi Suomen varmasti lopputurnaukseen, ja tasapeli Portugalin kanssa ja voitto viimeisessä ottelussa Kyprosta vastaan riittäisi myös kisapaikkaan.

Ja vaikka Suomi häviäisi sekä Portugalille että Kyprokselle, on paikka jatkokarsinnassa silti varma.

Linda Sällström suhtautuu erinomaiseen tilanteeseen pian 33 vuotta täyttävän veteraanin varovaisuudella.

– Lähtökohdat ovat erittäin hyvät ja kaikki on omissa käsissä, mutta mitään ei voi ottaa itsestäänselvyytenä. Edellisissä karsinnoissa oli samat asetelmat ja viimeisen pelin puoliajalla oltiin vielä menossa kisoihin, mutta hävittiin se peli. Ennen kuin 90 minuuttia on pelattu, mikään ei ole varmaa, Sällström sanoi naisten maajoukkueen etätiedotustilaisuudessa tiistaina.

Kun Suomen naiset olivat edellisen kerran EM-kisoissa 2013, Sällström ei ollut mukana polvivamman takia.

– Suuri unelma on kokea vielä yhdet arvokisat ja tämä voi olla viimeinen mahdollisuus. Ikää alkaa olla sen verran, ettei tässä enää kymmeniä vuosia olla jatkamassa. Koen että kaikki muu on saavutettu, mutta jos tuon arvokisapaikan vielä saisi. Sata maaottelua on pelattu, maaliennätys on rikottu, vain kisapaikka enää puuttuu.

Suomi ja Portugali kohtasivat marraskuussa 2019 karsinnan alkuvaiheessa, ja Suomi nousi ottelun lopussa Sällströmin maalilla tasapeliin.

– Heillä on tosi taitavia pelaajia. Claudia Neto on aiheuttanut meille paljon päänvaivaa ja tehnyt meitä vastaan monta maalia, monta niistä pilkuista. Meidän pitää olla varovaisia, sillä he hakevat palloa rangaistusalueelle ja yrittävät saada pilkkuja. Me emme saa rikkoa kriittisillä alueilla. Meidän pitää olla koko ajan hereillä ja tiedostaa heidän vahvuutensa, Sällström sanoi.

Anna Signeul 2020
Anna Signeul vakuuttaa, että Suomi lähtee hakemaan tärkeästä ottelusta voittoa. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

"Emme hae tasapeliä"

Sääennusteen mukaan Portugali-ottelu pelataan kirpeässä pakkasessa, jonka sekä Sällström että päävalmentaja Anna Signeul laskivat eduksi suomalaisille.

– En usko että monellakaan Portugalin pelaajalla olisi kokemusta sellaisesta kylmyydestä tai pelaamisesta kylmässä. Me tunnemme suomalaiset talvet ja sen millaista on pelata tai harjoitella ulkona, Sällström sanoi.

Signeul ennakoi vastustajan saapuvan useita päiviä ennen ottelua Helsinkiin totuttautumaan oloihin.

– Sää ja alusta ovat meidän etumme. He eivät ole tottuneet pelaamaan keinonurmella, Signeul sanoi.

Signeul korosti voittamiseen tähtäävän asenteen tärkeyttä, vaikka tasapelikin yhdessä Kyproksen voittamisen kanssa veisi Suomen EM-kisoihin.

– Emme hae tasapeliä, vaan yritämme voittaa. Uskon että jokaisen asenne on parempi, jos tavoittelemme voittoa.

Signeul alleviivasi joukkueensa "valtavaa kunnioitusta" sekä Portugalia että Kyprosta kohtaan.

– Olemme nähneet, että on todella vaikea voittaa otteluita. Emme ota mitään annettuna, meidän täytyy tehdä yhtä paljon töitä kuin tähän asti että voisimme voittaa, Signeul sanoi.

Helmarit kohtaa Portugalin Töölön jalkapallostadionilla perjantaina 19. helmikuuta klo 18.15. Kypros-ottelu on seuraavan viikon tiistaina 23. päivä. Yle televisioi pelit kanavillaan.

Lue myös:

Helmareiden joukkue tärkeisiin EM-karsintaotteluihin vastaan nimetty – Skotlannin nenällään kaatanut Amanda Rantanen mukana

Taulut saivat kyytiä, kun Natalia Kuikka harjoitteli kotona – ylirasitustila oli johtaa lopettamiseen, mutta pian asiantuntijoiden ylistämä puolustaja haastaa maailman parhaat

Suosittelemme sinulle