Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan katuturvallisuus suurten kaupunkien kärjessä – hämäläiskunnista Ypäjä peittoaa muut

Mitä suurempi katuturvallisuusindeksi on, sitä turvallisempi tilanne on kunnassa.

Hämeenlinnan kaduilla on katuturvallisuusindeksien mukaan turvallisinta Suomen viidentoista suurimman kaupungin vertailussa. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Anne-Maria Niskanen

Poliisin katu­turvallisuus­indeksin mukaan Hämeenlinna nousi viime vuonna viidestätoista suurimmasta kaupungista turvallisimmaksi. Hämeenlinnan katuturvallisuusindeksi oli viime vuonna 112,9.

310 kunnan joukossa Hämeenlinna sijoittui katuturvallisuuden perusteella kuitenkin sijalle 222. Toissa vuonna Hämeenlinnan katuturvallisuusindeksi oli hieman heikompi eli 97,5. Turvallisuustilanne on sitä parempi, mitä suurempi indeksiluku on.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) kokoamien tietojen mukaan seuraavaksi turvallisinta oli Espoossa ja Joensuussa. Lahti sijoittuu viidentoista suurimman kaupungin listalla sijalle seitsemän.

Katuturvallisuuden kehitystä kuvaa indeksiluku, jossa otetaan huomioon julkisilla paikoilla tehdyt pahoinpitelyt, ryöstöt ja muut vahingonteot. Rikosten määrät on suhteutettu indeksissä kunkin kunnan asukaslukuun.

Forssan ja Riihimäen katuturvallisuus on laskenut

Kanta-Hämeen kaupungeista Forssan ja Riihimäen katuturvallisuus on laskusuunnassa. Myös Riihimäen sijoitus 310 kunnan joukossa on häntäpäässä.

Katuturvallisuusindeksin mukaan Kanta-Hämeen kunnista turvallisinta on Ypäjällä, Humppilassa ja Tammelassa.

Hämeen poliisin mukaan katu- ja lähiöturvallisuutta pidettiin viime vuonna yllä poliisin aktiivisella näkymisellä häiriöalttiilla alueilla. Tämä osaltaan vaikutti siihen, että yleisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt ja vahingonteot vähenivät.

Myös koronarajoituksista johtunut ihmisten liikkuvuuden väheneminen ilta- ja yöaikaan vaikutti myönteiseen tulokseen. Hälytystehtävien kokonaismäärässä oli viime vuonna kuitenkin lisäystä, samoin kuin kotihälytysten määrässä.

Suosittelemme sinulle