Hyppää sisältöön

Poliitikot: Porin bussilinjojen raju karsintasuunnitelma takaisin valmisteluun

Joukkoliikennejaosto päätti tiistaina yksimielisesti, että virkamiehet saavat valmistella miljoonan euron säästöt uusiksi.

Joukkoliikennejaosto ei tehnyt linjauksia säästöistä. Kuva: Antti Laakso / Yle

Porissa runsaasti keskustelua herättänyt suunnitelma joukkoliikenteen voimakkaasta karsimisesta palaa valmisteluun. Joukkoliikennejaosto päätti asiasta tiistaina yksimielisesti.

Virkamiehiltä odotetaan nyt siis uutta esitystä siitä, miten kaupungin joukkoliikenne jatkossa hoidetaan. Päätöksiä on tehtävä suhteellisen nopeasti, koska uusien aikataulujen ja linjaratkaisujen on oltava voimassa kesän alussa.

Jaoston ei ollut tarkoitus tehdä tiistaina vielä varsinaisia päätöksiä, mutta virkamiehet kaipasivat poliitikoilta periaatelinjauksia.

Isku taajamiin ja Meri-Poriin?

Konsulttien kanssa yhdessä laadittu esitys olisi leikannut merkittävästi vuoroja kantakaupungin alueella, keskustan ja Meri-Porin sekä Porin ja Ulvilan välisiltä yhteyksiltä. Erityisesti aamujen, ilta-aikojen ja viikonloppujen vuoroja olisi karsittu.

Haja-asutusalueiden vuoroja ei ole vielä ollut käsittelyssä. Joukkoliikenteen suunnittelija Merika Lanne totesi Ylelle, että ne eivät ole kuuluneet suunnitelmaan.

Säästöjä etsittävä tai sitten ei

Uuden esityksen valmistelu ei ole helppoa, sillä rahapulan takia virkamiehet ovat joutuneet etsimään miljoonan euron leikkauksia.

Kaupungin omistaman bussiyhtiö Porin Linjojen toimitusjohtaja Markku Hermonen on kertonut, että jos suunnitelma toteutuu sellaisenaan, seurauksena on yt-neuvottelut ja irtisanomisia.

Joukkoliikennejaoston puheenjohtaja Sanna Grönmark (vihr.) sanoo Ylelle, että jaosto haluaa uuden esityksen, jossa ei ole miljoonan euron säästöjä.

– Joukkoliikenteeseen kohdistettu säästötavoite oli kohtuuton, ja linjastosuunnitelma sellaisenaan olisi romuttanut porilaisen joukkoliikenteen palvelutason. Sen myötä myös käyttäjämäärät olisivat laskeneet merkittävästi, Grönmark sanoo.

Toiveissa jopa lisärahaa joukkoliikenteelle

Grönmarkin mukaan säästöt pitää kohdistaa Porin elinvoima- ja ympäristötoimialalla muualle kuin joukkoliikenteeseen. Hänen mukaansa kaupunginhallitus käsittelee asiaa lähiaikoina, ja siellä saatetaan puhua myös lisämäärärahasta.

– Pori-sopimusryhmät ovat sitoutuneet joukkoliikenteen kehittämiseen ja sen vetovoiman vahvistamiseen. Niin ikään muiltakin poliittisilta puolueilta on tullut tukea joukkoliikenteelle, Grönmark sanoo.

Porin kaupunki teki viime vuonna ennustetun alijäämän sijaan lähes kuuden miljoonan euron ylijäämän. Tälle vuodelle budjetti on noin kuusi miljoonaa euroa alijäämäinen.

Päivitetty klo 18.48 ja 20.09 Grönmarkin kommentit.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme sinulle