Hyppää sisältöön

Kouvolan keskustaan syntyy uudenlainen kulttuuritila – Kuva-Portissa nähdään jatkossa teatteria ja elokuvia

Mikä?-teatteri, Elokuvaryhmä Edvin ja Monikulttuurikeskus Saaga muuttavat yhteisiin toimitiloihin.

kolme naista elokuvateatterin lippuluukun takana
Satu Kurri, Heidi Koskinen-Järvisalo ja Taina Vainio iloitsevat kolmen kouvolalaisen kulttuuritoimijan yhteistyöstä. Kuva: Kirsi Lönnblad/Yle
Juulia Tillaeus

Kolme kulttuuriyhdistystä muuttaa saman katon alle Kouvolan keskustassa.

Mikä?-teatteri, Elokuvaryhmä Edvin ja osa Monikulttuurikeskus Saagan toiminnoista toimii jatkossa entisen elokuvateatteri Kuva-Portin tiloissa. Yhdistysten mukaan yhteiset tilat hyödyttävät niitä niin taloudellisesti kuin muunkin yhteistoiminnan näkökulmasta.

– Meillä kaikilla on hyvin erilaista osaamista. Tuomme sen samaan kattilaan ja siitä tulee hieno soppa jaettavaksi kaikille kuntalaisille, sanoo monikulttuurikeskus Saagan toiminnanjohtaja Taina Vainio.

Vainio lisää, että entisen elokuvateatterin vuokraaminen yhdistyksille hintaan, jonka ne pystyvät maksamaan, on jo itsessään eräänlainen kulttuuriteko.

– Kouvolan keskustassa on valtavan kalliitakin tiloja, mutta tässä on tultu hyvin vastaan. Taloyhtiöltä hatun noston arvoinen juttu.

Lisää leveyttä hartioihin

Mikä?-teatteri on ollut vailla toimitiloja vuoden alusta saakka. Harrastajateatteri joutui tammikuussa muuttamaan pois vanhoista tiloistaan Kasarminmäellä, koska kaupunki myi tilan. Teatteri toimi Kasarminmäellä vuodesta 1998 saakka.

– Onhan se suuri helpotus, mutta ei pelkästään taloudellinen puoli vaan yhdessä toimiminen muutenkin tuo turvaa ja vakautta. On olkapäitä, joihin nojata, jos tarvitsee esimerkiksi talkooporukkaa, Mikä? -teatterin varapuheenjohtaja Heidi Koskinen-Järvisalo pohtii uudesta yhteistyöstä.

Harrastajateatterin mukaan uudet Kuva-Portin tilat soveltuvat esimerkiksi lavan rakentamisen ja valojen asentamisen jälkeen hyvin teatterikäyttöön. Uusiin tiloihin mahtuu enemmän katsojia, ja tiloissa voidaan myös noudattaa turvavälejä.

Elokuvakerho palaa alkujuurilleen

Elokuvaryhmä Edvinin toiminta on puolestaan ollut tauolla pari vuotta. Syksyllä 2019 yhdistys täytti 50 vuotta, ja tarkoituksena oli jatkaa elokuvien esittämistä. Koronakevät kuitenkin tuli suunnitelmien tielle. Elokuvaryhmä on toiminut aiemminkin Kuva-Portin tiloissa.

Nyt uuden yhteistyön myötä yhdistys aikoo ryhtyä jälleen esittämään elokuvia ja järjestämään kulttuuritapahtumia.

– Edvin on palannut kotiin ja herännyt koomasta. Kaikki hyvin, ainakin nyt, elokuvaryhmän sihteeri Satu Kurri naurahtaa.

Hän arvelee, että pienimuotoista toimintaa voitaisiin alkaa järjestää, kunhan kokoontumisrajoitukset helpottavat, viimeistään syksyllä.

– Tässä on se hyvä puoli, että tilaa saadaan jaettua. Tässä on kuitenkin monta istumapaikkaa.

Monikulttuurikeskus Saaga toimii jatkossakin myös nykyisissä toimitiloissaan Kouvolankadulla, mutta laajentaa kulttuuritoimintaansa Kuva-Portin tilaan. Teatterin ja elokuvien rinnalle Saaga tuo esimerkiksi luentoja ja keskustelutilaisuuksia, näyttelyitä, musiikkia ja kansainvälistä kulttuuriosaamista. Kuva-Portin tilaa tullaan käyttämään myös harrastusryhmien toimintaan.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle