Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

VR aikoo hankkia uutta yöjunakalustoa liki 40 miljoonalla eurolla: 9 makuuvaunua ja 8 autovaunua

VR:n yöjunakalustossa on 80 makuuvaunua, joista 50 on uudempia kaksikerroksisia ja 30 yksikerroksisia, niin sanottuja sinisiä vaunuja.

Juna Oulun rautatieasemalla.
Uusi yöjunakalusto tulisi käyttöön Helsingistä ja Turusta Kolariin, Kemijärvelle ja Rovaniemelle. Kuva: Mari Jäntti / Yle
Karoliina Kotala
Avaa Yle-sovelluksessa

VR alkaa selvittää uuden yöjunakaluston hankintaa. Uuden yöjunakaluston hankinta sisältää 9 makuuvaunua ja 8 autovaunua.

Alustava arvio hankinnasta on noin 35–39 miljoonaa euroa. Hankinnan optioissa lisävaunujen osalta otetaan huomioon myös olemassa olevan sinisen makuu- ja autovaunukaluston korvaaminen.

Uusi yöjunakalusto tulisi käyttöön nykyisillä reiteillä eli Helsingistä ja Turusta Kolariin, Kemijärvelle ja Rovaniemelle.

VR:n yöjunissa käytetään tällä hetkellä sekä uudempaa että vanhempaa kalustoa. Uusi kaksikerroksinen yöjunakalusto on käytössä ympärivuotisilla Rovaniemen-, Kemijärven- ja Kolarin-reiteillä. Vanhempaa niin sanottua sinistä yöjunakalustoa käytetään pääsääntöisesti huippusesonkien aikaan jouluna, uutena vuotena, hiihtolomien aikana ja pääsiäisenä.

VR:n yöjunakalusto koostuu 80 makuuvaunusta, joista 50 on uudempia kaksikerroksisia ja 30 yksikerroksisia sinisiä vaunuja. Lisäksi käytössä on 33 autovaunua, joista 15 on uudempia ja loput 18 vanhempia sinisiä autovaunuja.

Lisäksi yöjunakokoonpanoissa on mukana ravintola- ja päivävaunuja. VR myös muokkaa kymmenen kappaletta kaksikerroksisia Ed-päivävaunuja matkatavaratilallisiksi vaunuiksi yöjuniin tämän ja ensi vuoden aikana.

VR:llä on käytössä yhteensä noin 400 vaunua kaukoliikenteessä, sisältäen yöjunakaluston ja yli 60 kahden vaunun runkoa lähi- ja taajamaliikenteessä. Lisäksi VR:llä on käytössä 17 Pendolino-junaa ja 16 kiskobussia.

Suosittelemme sinulle