Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Syyttäjä: Nuori äiti murhasi 1-vuotiaan poikansa Vantaalla tukehduttamalla, harkitsi henkirikosta päivien ajan

Syyttäjän mukaan nainen päätti tappaa lapsensa tekoa edeltäneenä päivänä.

Itä-uudenmaan käräjäoikeus, Vantaan toimipiste.
Syyttäjä vaatii vuonna 1998 syntyneelle naiselle elinkautista vankeusrangaistusta lapsensa murhasta. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuonna 1998 syntynyttä naista syytetään oman pienen lapsensa murhasta Vantaan Kaivokselassa viime vuoden huhtikuussa. Tapauksen käsittely alkoi keskiviikkona Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Istunto julistettiin salaiseksi. Julkiseksi tulleen haastehakemuksen mukaan nainen surmasi 1-vuotiaan poikansa tukehduttamalla perheen kodissa Kaivokselassa. Aiemmin julkisuudessa on kerrottu lapsen olleen noin 2-vuotias.

Syyttäjän mukaan nainen oli miettinyt lapsensa tappamista useana päivänä ennen tekoa. Hän oli päättänyt tappaa poikansa 28. huhtikuuta eli päivää ennen tekoa.

Jäätyään lapsen kanssa kahden kesken keskiviikkona 29. huhtikuuta nainen oli hakenut keittiöstä muovipussin ja asettanut sen makuuhuoneessa lapsensa päähän. Hän oli tukehduttanut lastaan muovipussilla sekä käsillään niin kauan, että tämä oli menehtynyt.

Syyttäjän mukaan teko oli tehty vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla kohdistuen puolustukyvyttömään pikkulapseen. Syyttäjän mukaan nainen oli keskeyttänyt teon luultuaan lapsen menehtyneen, mutta kun poika olikin vielä liikkunut ja vastustellut, äiti oli jatkanut tekoaan.

Syyttäjän mukaan teon jatkaminen lapsen kärsimyksestä huolimatta osoittaa päättäväisyyttä ja surmaamispyrkimystä. Syyttäjän mukaan teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska äidillä oli huolenpitovastuu lapsestaan.

Äiti soitti itse hätäkeskukseen

Nainen soitti teon jälkeen itse hätäkeskukseen noin kuuden aikaan aamulla ja kertoi tapahtuneesta. Paikalle saapunut poliisi löysi naisen asunnosta henkirikoksen uhriksi joutuneen lapsen. Lapsi oli menettänyt henkensä aamuyöllä tai aamulla.

Asiaan ei liittynyt ulkopuolisia henkilöitä eikä päihteitä. Samassa asunnossa asunut lapsen isä ei ollut henkirikoksen aikaan paikalla.

Syyttäjä vaatii naiselle elinkautista vankeustuomiota murhasta.

Nainen tunnusti poliisin esitutkinnassa tukahduttaneensa lapsensa muovipussin avulla ja päättäneensä teosta edellisenä päivänä. Haastehakemuksessa ei mainita teon mahdollisista motiiveista.

Nainen määrättiin tapauksen esitutkinnan aikana mielentilatutkimukseen. Hän on ollut vangittuna 29. huhtikuuta 2020 lähtien.

Lisää aiheesta:

Noin kaksivuotias lapsi löytyi kuolleena Vantaalla – poliisi epäilee lapsen äitiä henkirikoksesta

Vantaalaista äitiä esitetään todennäköisin syin vangittavaksi 2-vuotiaan lapsensa surmasta – poliisi: äiti ja lapsi olivat kahdestaan asunnossa

Lapsen surmaaja on Suomessa useimmiten oma äiti – Vantaalla nuori äiti vangittiin epäiltynä kaksivuotiaan lapsensa murhasta

Suosittelemme