Hyppää sisältöön

Sirkustaiteilija Rauli Dahlberg: “Vaara on olennainen osa sirkusta”

Nykysirkusryhmä Race Horse Companyn perustajajäsen iloitsee uuden oppimisesta.

Vaaran elementti on tärkeä sirkustaiteilija Rauli Dahlbergille
Vaaran elementti on tärkeä sirkustaiteilija Rauli Dahlbergille
Nuutti Takkinen

Sirkustaiteilija Rauli Dahlberg tunnetaan parhaiten hurjapäisen Race Horse Company -ryhmän jäsenenä. Maailmalla ahkerasti ennen korona-aikaa kiertänyt ryhmä on luonut maineensa mustaa huumoria ja alituista vaaran tunnetta tihkuvilla esityksillään.

– Mielestäni vaaran elementti on tosi olennainen osa sirkusta. Jokainen ymmärtää, että hei, tuossa voi käydä huonosti – mutta tuossa on tuo henkilö, joka on harjoitellut niin paljon, että siinä ei käy huonosti.

Totta kai huonostikin voi käydä. Rauli Dahlberg tietää tämän myös omasta kokemuksestaan varsin hyvin. Hän on kärsinyt vuosien mittaan monista loukkaantumisista ja ollut lähellä lopettaa koko uransa.

– Ihan samalla tavalla kuin urheilijoilla, kun he lopettavat: jos treenin määrä ja kivut alkavat painaa liikaa, niin mitä järkeä siinä sitten on, jos ilo lähtee tekemisestä?

Vaikka Dahlberg on jo kokenut esiintyjä, hän löytää edelleen iloa uusien asioiden oppimisesta.

– Sirkuksessa onnistuminen on tosi konkreettista. Varsinkin, kun kokeilee jotain uutta. Pitää ylittää se pelon kynnys, että uskallanko, pystynkö. Ja sitten kun ylität itsesi, voit ylittää itsesi tosi monta kertaa vuoden aikana.

Katso koko haastattelu Yle Areenassa:

Suosittelemme sinulle