Hyppää sisältöön

Mökkipalolla alkavaa Ivalo-sarjan kakkoskautta kuvataan juuri nyt Lapissa – korona-aika toi pohjoiseen liudan tv-tuotantoja

Ivalo-sarjan tuottajan Jarkko Hentulan mukaan jopa käsikirjoitus on paikoin joustanut, että Lapin tarjoamat kuvausmahdollisuudet on saatu hyödynnettyä.

Ivalo-sarjaa kuvataan Lapissa
Ivalo-sarjaa kuvataan Lapissa

Lappi on kasvattanut suosiotaan kansainvälisten sarjojen ja elokuvien kuvauspaikkana.

Parhaillaan Pyhätunturilla kuvataan esimerkiksi tv-sarja Ivalon toista kautta. Pakkanen on kipakka, mutta tuottaja Jarkko Hentula hyrisee muustakin kuin kylmästä.

– Erittäin hyvissä meiningeissä olemme lopettelemassa kuvauksia. Onneksi etelässäkin totuttiin pakkasiin, niin tämä ei tullut niin suurena sokkina, naurahtaa Hentula.

Lappi on Hentulan mukaan ainutlaatuinen ja himoittu kuvauspaikka myös kansainvälisesti. Korona-aikana arktinen Lappi on noussut useille tutummaksi myös elokuva- ja TV-sarjojen tekijöille sekä näyttelijöille.

Lappi sisältää Jarkko Hentulan mukaan paljon kuvauksellisuutta joita ei muualta saa.

– Lapissa luonnollisesti kiinnostaa koskematon luonto, lumi ja ihmisten vähyys. Valo on äärimmäisen merkittävä, kiinnostava ja ainutlaatuinen tekijä ja tietysti esimerkiksi revontulet.

Voit seurata Ivalo-sarjan kuvauksia Pyhätunturilla Yle Areenasta tai tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Korona-aika on kurittanut kulttuurialaa

Pääroolissa nähtävän Iina Kuustosen esittämän poliisi Nina Kautsalon esimiestä Reino Ylikorpea näyttelevä Taneli Mäkelä saapuu Lappiin kuvausmatkalle aina mielellään. Hänen mukaansa on ollut hyvä, että edes tv-sarjatuotantoja pystytään tekemään, sillä kulttuuriala on ollut korona-aikana kovilla.

– Teatteripuolella tämä on ollut jopa musertavaa. Kuukausi kerrallaan tulee AVI:lta uusi päätös rajoituksista – ymmärrän kyllä sen, että eivät voi sanoa suoraan päivämäärää milloin toimintaa voitaisiin vapauttaa. Mutta sitä hieman ihmettelen, että teatteria ei voida esittää, mutta seinän takana kapakassa saa olla 300 ihmistä, Mäkelä harmittelee.

Ivalo-sarjan tuotanto on pääosin kuvattu pääkaupunkiseudulla, mutta ulkokuvia on tehty myös Lapissa. Nyt kuvattavat kohtaukset liittyvät takaumajaksoihin, sillä pääosa sarjasta ajoittuu ruskaan ja syksyyn. Rovaniemeläislähtöiselle ohjaaja Jussi Hiltuselle paluu kotikulmille on ollut hauskaa ja mielenkiintoista.

– Hienoa, että on saatu Lappiinkin kuvausjakso. Kuvauksia on tehty myös Rovaniemellä ja itse asiassa ihan muutaman kilometrin päässä lapsuudenkodista. Ensimmäistä kertaa näin, ja se on ollut aika hassu tunne, Hiltunen sanoo.

Korona toi Lappiin Tempparit ja Selviytyjät

Kun korona esti kuvausmatkat ulkomaille, osa kansainvälisiin formaatteihin perustuvista tosi-tv -sarjoista siirtyi pohjoisen maisemiin.

Selviytyjät-sarjaformaatin uusin kausi kuvattiin Haaparannan saaristossa, samoin kuin sarjan ruotsalainen Robinson-niminen versiokin (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Parisuhdereality Temptation Island Suomen kaksi viimeisintä kautta on puolestaan kuvattu Sotkamon Vuokatissa ja Kittilän Levillä.

Temptation Island Suomi -realityn ensimmäinen talvella kuvattu kausi kuvattiin tänä talvea Lapissa, Levillä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Ivalo-sarjaan istuvia kuvauspaikkoja Lapista on etsinyt Ilkka Mukkala Locationhouse-yrityksestä. Hän on esitellyt kuvauspaikat tuotantoryhmälle, joka päättää lopullisen kuvauspaikan.

Käsikirjoitus määrää paikat, missä kuvataan, mutta joskus erityisen hienon kuvauspaikan vuoksi voidaan poiketa käsikirjoituksesta ja muokata tarpeen mukaan.

– Käsikirjoituksen reunaehdoista lähdetään. Luonnollisesti, jos vastaan tulee jotain hienoa ja ainutlaatuista, niin sitten jopa muutetaan käsikirjoitusta sopimaan tiettyihin kuvauspaikkoihin, valaisee Jarkko Hentula.

Toisella kaudella liikutaan Rovaniemellä ja Venäjällä

Ivalo-sarjan toinen kausi alkaa puoli vuotta sen jälkeen, mihin ensimmäinen kausi päättyi. Sarjan päähenkilönä jatkaa Iina Kuustosen näyttelemä Nina Kautsalo.

Toisella kaudella liikutaan Ivalon lisäksi Rovaniemellä, minne Kautsalo on muuttanut. Sarjassa liikutaan myös Venäjän puolella, Murmanskin alueella.

– Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun Ninan ystävä murhataan. Sen jälkeen Nina Kautsalo liittyy suomalaisvenäläiseen poliisin erikoisyksikköön, joka pääsee ison salaliiton jäljille, paljastaa Jarkko Hentula.

Ivalo-sarjan ensimmäisen kauden tapahtumat sijoittuivat talveen, toinen kausi puolestaan ruska-aikaan.

– Halusimme tarkoituksella, että toinen kausi sijoittuu johonkin muuhun kauniiseen vuodenaikaan kuin talveen. Nämä talvikuvaukset joita nyt olemme kuvanneet, ovat takaumia ja ne kuvaavat aiemmin tapahtuneita, kertoo Ivalo-sarjan tuottaja Jarkko Hentula.

Ivalo-sarjan ensimmäinen tuotantokausi oli usean tuotanto- ja mediayhtiön yhteisponnistus. Toisen kauden tuottaa Yellow Film & TV ja sitä tukevat mm. Business Finland ja Yleisradio.

Käsikirjoittajakolmikko on Iiro Küttner, Reeta Ruotsalainen ja Aleksi Delikouras.

Toisen tuotantokauden ohjaavat Juha Lankinen ja Jussi Hiltunen, joka on lähtöisin Rovaniemeltä. Näyttelijät ovat Suomen kärkikaartia: Kuustosen lisäksi Pihla Viitala, Kari Ketonen, Inka Kallén, Taneli Mäkelä, Mikko Leppilampi, Mikko Nousiainen, Pertti Koivula ja Susanna Haavisto.

Muutettu 11.2. klo 10.04 "totetuksesta vastaavat" muotoon "sitä tukevat mm."

Lue lisää: Rikossarja Ivalo enteili oudosti tulevaa – Käsikirjoittaja ei kaikesta huolimatta koe olevansa ennustaja

Suosittelemme sinulle