Hyppää sisältöön

Susien dna-näytteitä kerätty runsaasti Pohjanmaan riistakeskuksen alueella: "Ilman vapaaehtoisia näin massiivista keräystä ei olisi"

Dna-näytekeräystä tehdään tänä talvena ensimmäistä kertaa Suomen kaikista susilaumoista ja pareista.

Susi Ähtärin eläinpuistossa
Käytännössä näytekeräys on suden ulosteiden etsimistä luonnosta. Kuvituskuvassa on eläinpuistossa elävä susi. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Iina Kluukeri

Keski- ja Etelä-Pohjanmaalta on onnistuttu keräämään suuri määrä susien dna-näytteitä tänä talvena, jo reilut sata.

Pohjalaismaakunnissa työtä ovat tehneet kymmenet riistakeskuksen kouluttamat, vapaaehtoiset kerääjät. He ovat pääasiassa metsästäjiä.

Käytännössä keräys on suden ulosteiden etsimistä luonnosta. Myös suden karvat ja virtsa ovat dna-näytteitä.

Riistapäällikkö Mikael Luoma kiittelee vuolaasti vapaaehtoisia.

– Ilahduttavan suuri näytemäärä! Ilman vapaaehtoisia näin massiivista näytekeräystä ei olisi voitu toteuttaa, summaa Luoma.

Näytteitä käytetään apuna, kun arvioidaan susien määrää alueella. Ne kertovat myös susien reviirirajoista ja muun muassa liikkumisesta.

Dna-näyte on ikään kuin suden yksilöllinen tunniste, sormenjälki. Se kertoo yksilön sukupuolen ja aseman laumassa tai onko kyseessä lisääntyvä vai alfa-yksilö.

Luonnonvarakeskus julkaisee suden kanta-arvionsa koko maahan jälleen kesäkuussa. Dna-näytteiden lisäksi tärkeä osa susikannan arviota ovat myös jälkihavainnot. Niidenkin raportoimiseen riistakeskus kannustaa.

– Jokaisessa kunnassa on koulutettu suurpetoyhdyshenkilö, jolle voi kertoa havainnoistaan. He käyvät tarkistamassa jäljet ja kirjaavat järjestelmään, kertoo Luoma.

Susien dna-näytekeräystä tehdään tänä talvena ensimmäistä kertaa Suomen kaikista susilaumoista ja pareista.

Keski-Pohjanmaalla kerätään näytteitä tällä viikolla

Tällä viikolla dna-näytteitä kerätään tehostetusti Keski-Pohjanmaan susireviirilla, Kannuksen ja Ullavan rajamailla. Samalla riistakeskus kohtaa näytteiden kerääjiä.

– Keski-Pohjanmaalta näytteitä on saatu hyvin tunnetulta susireviiriltä eli Kälviän, Kannuksen ja Ullavan alueelta. Yksittäisiä susihavaintoja on tehty muuallakin. Näytteitä kaivataankin etenkin Perhosta, Halsualta ja Lestijärveltä, kertoo Mikael Luoma.

Viimeisten viiden vuoden aikana sudet ovat vahvasti vakiintuneet pohjalaismaakuntiin.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Susien jäljillä -teemaviikkoa. Sen aikana luonnonvarakeskus, Suomen riistakeskus sekä maa- ja metsätalousministeriö kiertävät ympäri Suomea kannustamassa susien dna-näytteiden keräämiseen.

Lue myös:

Kolmasosa Suomen susista elää pohjalaispitäjissä tuoreen jälkilaskennan perusteella

Suosittelemme sinulle