Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Työväen Urheiluliiton avustus laski liki 150 000 euroa – liikuntaa edistäville järjestöille lähes 42 miljoonaa euroa

TUL:n saama avustus laski kymmenellä prosentilla viime vuosien tasosta.

Kuvituskuva
Kuva: Rex Features
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Työväen Urheiluliiton TUL:n saama avustus laski kymmenellä prosentilla, kun tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko myönsi yleisavustuksia valtakunnallisille ja alueellisille sekä muille liikuntaa edistäville järjestöille.

TUL:n saama vuosittainen yleisavustus on ollut viime vuosina 1 410 000 euroa. Nyt TUL sai 1 269 000 euroa, eli 141 000 euroa aiempaa vähemmän.

Yle Urheilu kertoi joulukuussa julkaistussa laajassa artikkelissa perinteikkään liikuntajärjestön rahankäytöstä. TUL kuuluu urheilu- ja liikuntakentän suurimpiin valtionavun saajiin, ja liitto on myöntänyt olevansa riippuvainen valtionavusta. Selvityksen mukaan rahat kuluivat erityisesti henkilöstökuluihin, majoittumiseen, ruokailuun ja matkustamiseen. Yle Urheilun lähteiden mukaan valtapeli, pahasti tulehtuneet henkilösuhteet ja kyvyttömyys löytää paikkaansa suomalaisessa liikuntakentässä varjostivat liittoa koko 2010-luvun. Ajanjaksoon on mahtunut myös oikeustaisteluja liiton ja sen työntekijöiden välillä.

TUL:n seurojen määrä on laskenut läpi 2010-luvun. Viime vuonna liitto haki yleisavustusta 790 seuralla. Tälle vuodelle liitto haki ministeriön mukaan avustusta 724 seuralla.

Tästä vuodesta alkaen järjestöt on ryhmitelty valtakunnallisiin liikunnan palvelujärjestöihin, lajiliittoihin, muihin valtakunnallisiin liikuntaa edistäviin järjestöihin sekä liikunnan aluejärjestöihin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalaisen mukaan avustusten kokonaisuudistus vaikutti TUL:n avustuksen laskuun. Muut liikuntaa edistävät järjestöt -luokassa määräraha väheni 209 000 euroa, joten useamman järjestön määräraha laski. Ministeriö tarkasteli seitsemää peruskriteeriä, kuten jäsen- ja koulutusmääriä, avustuksen suuruutta harkitessa.

– TUL:n kohdalla ei ole yhtä yksittäistä syytä, miksi avustus laski. On kyse kokonaisarvioinnista. Eli toimintaa ja taloutta, niin mennyttä, nykyisyyttä kuin tulevaisuutta katsotaan ja on verrattu järjestöjä keskenään. Vuosien saatossa on kehittynyt perusteettomia avustuseroja, joita nyt uudistuksen myötä on pystytty korjaamaan, Aalto-Nevalainen kertoo.

Kaikkiaan avustuksia myönnettiin 41 830 000 euroa. Lajiliitoista suurimmat avustukset saivat Suomen Palloliitto (2,1 milj. euroa), Suomen Voimisteluliitto (1,7 milj. euroa), Suomen Jääkiekkoliitto (1,5 milj. euroa), Suomen Salibandyliitto (1,2 milj. euroa), Suomen Hiihtoliitto (1 milj. euroa) ja Suomen urheiluliitto (1 milj. euroa).

Liikunnan palvelujärjestöistä suurimman avustuksen sai Suomen Olympiakomitea 6,6 miljoonaa euroa.

Lisätty 10.2.2021 klo 17.45 ministeriön kommentit.

Lue myös:

Epätavallista rahankäyttöä ja rajuja riitoja – Ylen selvitys paljastaa isoja ongelmia valtion miljoonatuella elävästä Työväen Urheiluliitosta

Suosittelemme