Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vinkit kesätyönhakuun: näin teet hakemuksen, joka erottuu joukosta – Lidl maksaa kesätyöntekijöille 150 euroa lisäpalkkaa, jos he somettavat

Päivittäistavarakaupat palkkaavat ensi kesäksi runsaasti kesätyöntekijöitä, mutta vaateketju H&M ei yhtäkään. Yle kysyi kesätöistä yli 20 suurelta työnantajalta.

Minjonin rekrytoija ja uravalmentaja Annastiina Penttilä antaa vinkit siihen, miten erottaudut satojen muiden hakijoiden joukosta.
Varpu Helpinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Miten minä erottaudun satojen muiden hakijoiden joukosta ja nappaan kesätyöpaikan? Kun työkokemusta on vielä vähän, siirtyykö työnantaja hakemuksissa vain seuraavaan, jolla on enemmän kokemusta?

Tätä pohtivat parhaillaan myös tämän kevään abiturientti Veera Huppunen ja viime kevään ylioppilas Kaisla Ovaska. Heillä on työkokemusta muun muassa lasten ja nuorten leireiltä, siivoamisesta ja kahvilasta.

Rekrytointifirma Minjonissa työskentelevä rekrytoija ja uravalmentaja Annastiina Penttilä neuvoo heitä panostamaan ensimmäiseksi CV:n eli ansioluettelon tekoon. Sen pitäisi koukuttaa heti alusta lähtien.

– Mieti omia vahvuuksiasi ja kiinnostuksen kohteitasi. Jos olet ollut leireillä isosena, voit korostaa vastuuta. Ansioluetteloon voi myös keksiä otsikoita, jotka kuvaavat sinua, vaikka fun facts, Penttilä neuvoo.

Ulkonäön on tuettava viestiä, eli värikäs pohja tai iso kuva yksinään eivät anna välttämättä lisätietoa hakijasta.

– Kysy myös suosittelijoita, vaikka harrastustoiminnastasi.

Penttilä rohkaisee ottamaan yhteyttä sosiaalisen median kautta kiinnostaviin työnantajiin. Somessa kannattaa myös levittää tietoa, millaista työtä etsii, sillä omassakin verkostossa joku voi tietää jonkin hyödyllisen vinkin.

Lisäpainetta tuovat korona-ajan virtuaaliset haastattelut. Miten pääsen siellä näyttämään, kuinka hyvä tyyppi olen?

– Jos haastattelu jännittää, kerro se, eihän työnantajakaan halua ketään prässätä. Sen jännityksen sanominen myös helpottaa heti jännitystä, Penttilä vakuuttaa.

Minjon yrityksenä käyttää ahkerasti omassa rekrytointityössään muun muassa Instagramia. Siellä "minjonit" neuvovat myös työnantajaa vilkuttamaan haastattelun lopuksi.

Lisää rekrytoijan vinkkejä nuorille kuulet yllä olevalta videolta.

Kesätyöhakijat Kaisla Ovaska ja Veera huppunen kuuntelevat rekrytoija Annastiina Penttilän työnhakuneuvoja.
Kaisla Ovaska (keskellä) ja Veera Huppunen kuuntelevat ammatikseen rekrytointeja tekevän Annastiina Penttilän neuvoja kesätyöpaikan hakemiseen. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Ruokakaupat palkkaavat kesäsijaisia

Yle kysyi sähköpostitse yli 20 suurelta työnantajalta kesätyöpaikkojen määrästä.

Päivittäistavarakaupat palkkaavat ensi kesäksi runsaasti kesätyöntekijöitä: S-ryhmä työllistää koko Suomessa 12 000, K-kaupat 5 000 ja Lidl yli 1 000 nuorta.

S-ryhmän mukaan tällä hetkellä arviot palkattavien määristä näyttävät rohkaisevilta, mutta tilannetta punnitaan uudelleen, jos koronatilanteessa tapahtuu muutoksia.

Myös Keskon mukaan koronatilanteen kehittyminen vaikuttaa lopulta palkattavien määrään, mutta kasvavassa ruuan verkkokaupassa saattaa avautua lisäpaikkoja.

Ruokakauppojen hyllyjä on täytetty koronan aikaan ahkerasti, joten esimerkiksi Valio palkkaa viime vuosien tapaan 300 nuorta tuotantolaitoksilleen eri puolille Suomea.

Posti arvioi palkkaavansa 2 000 kesätyöntekijää toukokuusta elokuun loppuun. Korona on vähentänyt jaettavan postin määrää, mutta verkkokaupasta tilattujen pakettien jakamisessa riittää töitä.

Korona on vienyt kesätyöt lähes kokonaan muutamilta aloilta

Koronatilanteen takia paikkoja voi tulla auki paljon vielä myöhemminkin, kerrotaan esimerkiksi siivous- ja vartiointialalla toimivasta ISS Palvelut -yrityksestä.

– Kesätyöpaikkoja tulee pitkin kevättä, kun meille selviää, kuinka paljon meidän asiakkaamme avaavat kohteitaan ja miten ihmiset palaavat työpaikoille. Kannattaa seurata pitkin kevättä ilmoittelua, sillä uskoisin, että vielä huhti-toukokuullakin avautuu työpaikkoja, henkilöstöjohtaja Sari Suono-Rasehorn ISS Palveluista sanoo.

Joiltakin aloilta korona on kuitenkin vienyt kesätyöpaikat lähes kokonaan.

Esimerkiksi VR palkkaa vain yksittäisiä kesätyöntekijöitä, korkeintaan kymmeniä, koska korona on pienentänyt matkustajamääriä merkittävästi ja omaa henkilöstöä on jouduttu lomauttamaan.

VR:stä kuitenkin vinkataan nuorille aikuisille, että parhaillaan haetaan pääkaupunkiseudun lähiliikenteen konduktöörejä.

Myös H&M-vaateketju kertoo työllistävänsä ensisijaisesti osa-aikaisia työntekijöitään eikä kesätyöntekijöitä palkata ollenkaan. H&M-ketjun mukaan on kuitenkin mahdollista, että päätös kesärekrytoinneista tehdään myöhemmin.

Osa yhtiöistä, kuten esimerkiksi UPM, kertoi palkkaavansa useita satoja kesäsijaisia, mutta silti viimevuotista vähemmän.

Yhtiö ottaa kesätöihin myös Kaipolan tehtailta irtisanottuja, jos he hakevat kesätöihin muille tehtaille. Kysyimme tästä työsopimuslain niin sanotusta takaisinottovelvollisuudesta erikseen vain UPM:ltä.

Kesätyöpaikat 2021
Kesätyöpaikat 2021 Kuva: Yle

Some vahvasti esillä kesätyömarkkinoilla

Kysyimme myös, missä yritykset ilmoittavat kesätyöpaikoistaan, ja Instagram tuntuu lyöneen nyt itsensä läpi myös yritysten rekrytointikanavana.

Sen sijaan Tiktokin rekrytointikanavana mainitsi erikseen vain K-ryhmä. Helsinkiläisen K-Supermarket Redin kauppiaan Teemu Tikkalan Tiktok-suosiosta Yle uutisoi jo viime elokuussa.

Tiktokin voimasta kertoo myös Minjonin Penttilä.

– Ei ole pakko olla esimerkiksi Tiktokissa, mutta kilpailu on tosi kovaa ja jos videoiden tekeminen tuntuu omalta, käytä se hyödyksesi. Esimerkiksi meidän uusi harjoittelijamme palkattiin sen jälkeen, kun hän oli lähettänyt meille Tiktok-hakemuksen. Se auttoi jäämään työnantajan eli meidän mieleemme, Penttilä kertoo.

Linkedinin verkostojen merkitys näyttää nousevan myös kesätöiden haussa, vaikka sovellus on englanninkielinen ja selkeästi ammattimaisempi.

Nuoret Huppunen ja Ovaska kertoivat hieman vierastavansa Linkediniä, mutta heille Penttilä vinkkasi, että sinne voi esimerkiksi koota työkansioon omia valokuviaan tai muita työ- ja harrastusnäytteitä.

Nordean asiakaspalvelu oli vastannut myös Jodelissa kysymyksiin kesätyönhausta.

Rekrytoija Annastiina Penttilä opastaa kahta kesätyöpaikanhakijaa (Kaisla Ovaska ja Veera Huppunen) työnhaussa.
Rekrytoija, uravalmentaja Annastiina Penttilä Minjonista kannustaa nuoria seuraamaan mielenkiintoisia työnantajia sosiaalisessa mediassa ja ottamaan rohkeasti yhteyttä joko siellä tai soittamalla. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Lidl palkkaa somevastaavia

Koska somen merkitys myös työelämässä kasvaa koko ajan, Lidl palkkaa tänä kesänä työstään somettavia nuoria. Tuhannen kesätyöntekijän joukosta valitaan 30 nuorta, joiden odotetaan jakavan kuvia ja videoita kesätyöstään vähintään kerran viikossa omilla henkilökohtaisilla tileillään.

Lidl maksaa tästä 150 euroa lisäpalkkaa.

– Nämä somevaikuttajat tekevät kaupan alan työtä näkyvämmäksi. Yleisimmät ovat Instagram ja Tiktok, varmasti joku käyttää myös Snapchatia, siellä saa somettaa, mikä on itselle luontevin kanava, Lidlin rektytointipäällikkö Tiia Willman sanoo.

Kritiikkiäkin saa esittää.

– Ei kaiken tarvitse olla hattaraa ja pelkästään sateenkaaria, välillä jokaisen työssä on hyviä päiviä ja huonoja päiviä, Willman nauraa.

Kilpailu tulevaisuuden tekijöistä on alkanut

Yritykset käyvät kesätyöntekijöitä valitessaan myös kilpailua tulevaisuuden työntekijöistä, kuten uutisoimme jo vuosi sitten. Tämä tuli selkeästi ilmi myös nyt yritysten sähköpostivastauksissa.

Yritykset korostavatkin oman työpaikkansa mukavaa ilmapiiriä ja nuorten kunnollista perehdyttämistä. Myös yhteiskuntavastuu nousee esiin, ja moni työnantaja mainostaakin olevansa mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa.

Myös ympäristöasioita korostetaan.

– Meidän kemikaalivapaa siivouksemme kiinnostaa usein nuoria. Eli emme käytä kaikkein kauheimpia aineita, vaan siivoamme niin sanotulla puhtaalla vedellä, kertoo esimerkiksi ISS Palveluiden henkilöstöjohtaja Sari Suono-Rasehorn.

"Pelkkä vesi" siivouksessa tarkoittaa jäämättömän puhtaaksi suodatettua hanavettä tai vettä, jossa happi on muutettu otsoniksi sähkön avulla, kuten tästä Ylen parin vuoden takaisesta uutisesta selviää.

Kilpailu hyvistä työntekijöistä on niin kovaa, että esimerkiksi Osuuspankki-ryhmä kertoo, ettei hakijoilta tarvitse olla aiempaa finanssialan kokemusta, vaan kiinnostus ja halu oppia uutta riittävät.

Neste Oil lupaa tuotannon ja laboratorioiden kesäharjoittelijoille vastuuta ja mentorointia uralleen vakituisilta nesteläisiltä, ja SRV:n rakennustyömailla nuori pääsee kehittämään elinkaariviisasta rakentamista.

Esimerkiksi Attendo ja Telia mainostavat liikunta- ja kulttuurisetelien kuuluvan myös kesätyöntekijöille.

14.12.2021 kello 18.47 muutettu Neste Oil -yrityksen nimi nykyiseksi nimeksi eli Nesteeksi.

15.2.2021 kello 14.45. Lisätty seuraava lause H&M-vaateketjun kohtaan: H&M-ketjun mukaan on kuitenkin mahdollista, että päätös kesärekrytoinneista tehdään myöhemmin.

Voit keskustella kesätöistä lauantaihin kello 23 asti.

Suosittelemme