Hyppää sisältöön

Kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamiseksi etenee eduskuntaan

Turpeen polttaminen aiheuttaa muun muassa isot hiilidioksidipäästöt suhteessa siitä saatuun energiamäärään.

Turpeen osuus Suomen energiantuotannossa on noin neljä prosenttia. Kuva on Vapon turvesuolta Keski-Suomessa. Kuva: Anna Karismo / Yle
Miikka Kaskinen

Kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamiseksi on kerännyt yli 50 000 allekirjoitusta kansalaisaloite.fi-verkkopalvelussa (siirryt toiseen palveluun).

Seuraavaksi kansalaisaloite etenee eduskuntaan, kun Digi- ja väestötietovirasto on ensin tarkistanut kannatusilmoitukset.

Kansalaisaloitteen esityksen mukaan turpeen polttamisesta energiaksi luovuttaisiin vuoden 2025 toukokuun loppuun mennessä. Käytännössä muutos tarkoittaisi siirtymistä muihin energiatuotantomuotoihin. Kiellon vastaisesta turpeen käytöstä määrättäisiin seuraamusmaksu.

Muutosten tarkoituksena on edistää Sanna Marinin hallituksen tavoitteita hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä.

Sitra haluaa nopeuttaa turpeen energiakäytön lopettamista

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra esitti viime kesänä, että se haluaa lopettaa turpeen energiakäytön nopeutetulla aikataululla.

Tuolloin Sitra perusteli ehdotusta sillä, että turpeen polttaminen voimalaitoksilla aiheuttaa isot hiilidioksidipäästöt suhteessa siitä saatuun energiamäärään. Myös turvetuotanto soilla aiheuttaa merkittävät maaperäpäästöt.

Lisäksi turpeen nostaminen sotkee ympäröiviä vesistöjä ja vaurioittaa suoluontoa.

Sitran viime kesänä teettämän haastattelututkimuksen pohjalta kävi ilmi, että myös turvetuottajilla on halua osallistua reilun siirtymän suunnitteluun.

Suosittelemme sinulle