Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Varsinais-Suomen luomukeruumetsäala kasvaa – luomu-sana mustikan edessä kiinnostaa ulkomailla

Ammattiopisto Livian 640 hehtaarin metsät on hyväksytty viralliseksi luomukeruualueeksi.

Mustikanpoimintaa metsässä.
Luomumustikka kiinnostaa maailmalla. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Tarja Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Varsinais-Suomen luomukeruumetsien kokonaishehtaarimäärä on kivunnut lähelle tuhatta hehtaaria, kun ammattiopisto Livian 640 hehtaarin metsät hyväksyttiin vuoden vaihteessa viralliseksi luomukeruualueeksi.

Vuoden 2019 lopussa Varsinais-Suomen ely-keskuksen luomuvalvontaan kuului runsas 300 hehtaaria, kertoo Livia tiedotteessaan.

Keruutuotteita saa nimittää luomuksi, jos ne on kerätty sertifioidulta ja valvotulta alueelta. Sertifikaatin saamiseksi vaaditaan, että alueella ei ole käytetty kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita kolmena edellisenä vuotena.

Varsinais-Suomessa luomukeruualueilta poimittuja marjoja, sieniä ja yrttejä hyödynnetään pääasiassa luomutilojen tuotannon osana.

– Suurin osa metsistä täyttää luomukriteerit kirkkaasti, eikä eri metsistä poimituilla mustikoilla ole laadullisesti eroa. Ero luomumustikassa on siinä, että se pystytään jäljentämään ja todentamaan, jolla taas on kansainvälisillä markkinoilla suuri merkitys, sanoo lehtori ja luontotiimin esimies Taina Kummunsalo Liviasta.

Opiskelijoille konkretiaa metsässä

Livian luonnontuotealan opetukseen metsien luomu-sertifikaatti tuo merkittävää lisäarvoa.

– Luonnonvaratuottajaopiskelijat pääsevät nyt tutustumaan luomuvalvonnan vaatimuksiin konkreettisesti. Opiskelijat perehdytetään luomukeruualueita koskeviin sääntöihin ja luomupoimintaohjeisiin, sanoo Kummunsalo.

Luomu tuo omat vaatimuksensa myös kuljetukseen, varastointiin ja tuotteiden jäljitettävyyteen.

– Kun kaikkea harjoitellaan koulutuksen aikana käytännössä, valmistuvilla luonnonvaratuottajilla on hyvä ammattitaito kerätä korkealaatuisia ja jäljitettäviä luomuraaka-aineita jatkojalostusta varten.

Uudet luomumetsäalueet sijaitsevat Paimiossa, Salossa, Vahdolla, Kaarinassa ja Paraisilla.

Suomi luomukeruun mallimaa

Suomi on tunnettu maailman suurimmasta sertifioidusta luomukeruualastaan. Suurimmillaan ala oli 11,6 miljoonaa hehtaaria, mutta kun sertifiointijärjestelmä uudistettiin vuonna 2018 ja pakollinen, maksullinen luomuvalvonta laajeni kattamaan myös metsäiset keruualueet, kokonaisala putosi 4,6 miljoonaan hehtaariin.

Valtaosa alueista on Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Jopa 90 prosenttia Suomen metsistä täyttäisi sertifioinnin vaatimukset, ja virallinen luomumerkintä toisi keruutuotteille lisäarvoa.

– Keruutuoteala on ollut jo vuosia nosteessa, ja tulevaisuudennäkymät ovat valoisat. Luomu on etenkin kansainvälisesti erittäin voimakas trendi, ja suomalaisille keruutuotteille on kysyntää, Kummunsalo sanoo.

Suosittelemme sinulle