Hyppää sisältöön

Venäjällä protestit tukahdutetaan mielivaltaisesti ja pelkästä jalkakäytävällä kävelemisestä joutuu vangituksi – mielenosoittaja: En pysy hiljaa!

Poliisi on ottanut yli 11 000 oppositiopoliitikko Navalnyin tukijaa kiinni ja oikeus tehtailee heille tuomioita.

Mies kadulla.
Maksim Banjajev näyttää paikkaa, jossa poliisi otti hänet kiinni viikkoa aiemmin. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle
Erkka Mikkonen

MOSKOVA Poliisi partioi kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevalla Puškinin-aukiolla. Sen laidalle on pysäköity kiinniotettujen kuljetukseen tarkoitettu poliisiauto eli avtozak kuten sitä on tapana kutsua venäjäksi.

Avtozak on tullut viime viikkoina tutuksi aukiolla kävelevälle Maksim Banjajeville.

Samalla Puškinin-aukiolla järjestettiin tasan kolme viikkoa sitten opposition mielenosoitus, johon myös Banjajev otti osaa. Kyse oli ensimmäisestä protestista sen jälkeen, kun oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi palasi hermomyrkkyiskun jälkeen Venäjälle.

Sen jälkeen poliisi on ollut vahvasti näkyvillä Moskovan katukuvassa.

Photo of a young man
Moskovalainen Maksim Banjajev oli vapautunut haastattelua edeltävänä päivänä vankeudesta. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Nyt avopäinen Banjajev palelee kirpeässä pakkassäässä. Piponsa hän kertoo jättäneensä sellikaverilleen.

Kolmekymppinen Banjajev pääsi edeltävänä päivänä vapaaksi viiden vuorokauden vankeudesta. Hän suoritti oikeuden määräämän rangaistuksen erittäin karuissa oloissa Moskovan laidalla sijaitsevassa Saharovon pidätyskeskuksessa.

Maksim Banjajev on yksi viime viikkojen pitkälti yli kymmenestä tuhannesta kiinniotetusta ja tuhannesta lyhyen vankeusrangaistuksen saaneista Navalnyin tukijoista. Viranomaisten otteet presidentti Vladimir Putinia vastustavia, rauhanomaisesti käyttäytyneitä mielenosoittajia kohtaan ovat olleet ennennäkemättömän kovia.

Puškinin-aukiolla tammikuun 23. päivä järjestetty protesti oli autokauppiaana työskentelevälle Maksim Banjajeville hänen elämänsä ensimmäinen.

Kadulle ajoi suuttumus hallinnon valheita kohtaan.

– Tiedämme, että Navalnyi myrkytettiin, mutta Venäjä ei ole edes aloittanut rikostutkintaa asiasta. He väittävät, että kyse oli vain verensokerin laskemisesta. Ihan kuin olisimme niin tyhmiä, että meille voi röyhkeästi valehdella mitä tahansa, Banjajev sanoo.

Hän ei ollut protestien ainoa ensikertalainen. Tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) noin 40 prosenttia osanottajista oli lähtenyt ensimmäistä kertaa mielenosoitukseen. Suurin osa protestoijista oli Banjajevin ikäisiä tai häntä nuorempia.

Mielenosoittajia
Mielenosoittajia Puškinin-aukiolla 23. tammikuuta. Kyltissä lukee: "Älkää pelätkö. Älkää vaietko #VapausNavalnyille" Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Maksim kertoo olleensa jo kotimatkalla, kun hän pysähtyi kuvaamaan läheisen Teatralnajan-metroaseman seinään töhrittyä ”Putin on varas” -tekstiä. Silloin OMON-erikoisjoukon jäsen vei hänet mukanaan pidätysautoon.

Tuntien odottelun jälkeen ensin täyteen tungetussa avtozakissa ja sitten poliisilaitoksella Banjajev päästettiin vihdoin lähtemään. Hän kertoo poliisin uhkailleen rikossyytteellä ja käyttäytyneen asiattomasti häntä ja muita kiinniotettuja kohtaan.

Maksim Banjajev pelkää yhä joutuvansa oikeuden eteen tästä poliisireissusta.

Seuraavan kerran moskovalainen autokauppias lähti kadulle helmikuun 2. päivänä.

Silloin Navalnyi määrättiin tekaistuna pidetyn tuomion perusteella kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen. Ihmisiä kutsuttiin illalla saapumaan Moskovan ydinkeskustaan näyttämään tukeaan oppositiopoliitikolle.

Moskovan keskustassa partioi tuhansia mellakkavarusteisia turvallisuusjoukkojen jäseniä ja useat aukiot oli eristetty mellakka-aidoilla jo hyvissä ajoin etukäteen. Ilmassa kaikui hälytysajoneuvojen sireenit.

Mellakkapoliisit piirittävät nuoria
Mellakkapoliisit piirittivät nuoria Moskovan ydinkeskustassa myöhään illalla 2. helmikuuta. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Maksim Banjajev kertoo, että metrosta poistumisen jälkeen hän käveli yksin pitkin jalkakäytävää, kun poliisi otti hänet kiinni. Hän näyttää puhelimestaan videota, jonka sanoo kuvanneensa juuri ennen kiinniottoa. Siinä hiljaisella kadulla ei näy mellakkapoliisien lisäksi kuin pari ihmistä.

Poliisin myöhemmin kirjoittamassa pöytäkirjassa kiinniottotilanne kuvataan aivan toisenlaiseksi.

– Otti osaa kahdensadan hengen ryhmässä ilman ennakkolupaa pidettyyn mielenosoitukseen huutaen poliittisia iskulauseita ja häiritsi liikenteen kulkua tukkimalla tien ja jalkakäytävän, Banjajev lukee mukanaan olevasta pöytäkirjasta.

Poliisilaitoksella vietetyn yön jälkeen oikeus tuomitsi Banjajevin viideksi vuorokaudeksi niin kutsuttuun hallinnolliseen vankeusrangaistukseen.

Ennen tuomion julistamista Nikulinskin oikeusistuimen tuomari tiedusteli Banjajevilta, tietääkö hän, että Valko-Venäjällä poliisi ampuu mielenosoittajia kumiluodeilla.

– En tiedä, miksi hän sanoi näin. Ehkä hän odotti minun olevan kiitollinen siitä, että minua ei ammuttu, hän arvelee.

Mustalla tussilla piirretty piirrustus pöydällä.
Maksim Banjajev näyttää pidätyskeskuksessa piirrettyä kuvaa, jossa hän on sellikaveriensa kanssa. Banjajev on itse kuvan oikeassa ylälaidassa. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Banjajev uskoi aiemmin, etteivät naapurimaa Valko-Venäjältä kantautuneet uutiset poliisin ja oikeuslaitoksen mielivaltaisesta käytöksestä voisi toistua Venäjällä. Nyt hän on muuttanut mielensä.

– En osannut odottaa, että tuomari suin päin ottaisi annettuna poliisin valheet. Luulin, että minulla olisi ollut mahdollisuus puolustautua, mutta nyt ymmärrän, että päätöksiä tehtiin liukuhihnalla. Heille oli annettu tehtäväksi tuomita kaikki, hän sanoo.

Venäläisen Apologija protesta -ihmisoikeusjärjestön tällä viikolla välittämät tiedot (siirryt toiseen palveluun) näyttävät Maksim Banjajevin epäilyn oikeaksi. Moskovan joka ikinen tiedossa olleista 2 169 mielenosoittajaa vastaan nostetetusta oikeusjutusta oli päättynyt tuomioon: joko sakkoon tai lyhyeen vankeusrangaistukseen.

Mellakkapoliiseja
Mellakkapoliisit sulkivat Moskovan ydinkeskustan 31. tammikuuta, kun Navalnyin tukijoiden oli tarkoitus kokoontua sinne mielenosoitukseen. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Lisäksi Venäjän sisäministeriö on ilmoittanut (siirryt toiseen palveluun) aloittaneensa protestien seurauksena 90 rikostutkintaa. Ne koskevat muun muassa väkivallan käyttämistä virkavaltaa kohtaan, joukkomellakointiin kehottamista ja ääritoimintaa. Kyseisistä rikosnimikkeistä voidaan antaa vuosien vankeustuomioita.

Oikeuslaitoksen lisäksi myös oppilaitokset ja työnantajat voivat rangaista mielenosoittajia. Mediassa on esimerkiksi kerrottu (siirryt toiseen palveluun), että opiskelijoita erotettiin Astrahanin yliopistosta sen jälkeen, kun he olivat ottaneet osaa mielenilmauksiin.

Lue tästä: Moskovan sellit on tungettu täyteen Navalnyin kannattajia, vangitun äiti: Puolustautumiseen ei annettu mahdollisuutta

Viranomaiset ovat vastanneet protesteihin poikkeuksellisen ankarasti.

Mielenosoittajille apua antavan kansalaisjärjestö OVD-infon mukaan poliisi on ottanut kiinni yli 11 000 ihmistä. Oikeus on puolestaan tuominnut 1 101 ihmisen pidätettäväksi, mikä käytännössä tarkoittaa pisimmillään 30 vuorokauden vankeusrangaistusta.

Kiinniotettujen ja pidätettyjen lukumäärät ovat OVD-infon mukaan suurimmat koko Putinin kaksi vuosikymmentä kestäneen valtakauden aikana. Lisäksi järjestö kiinnittää huomiota poliisin käyttämiin rajuihin voimakeinoihin, kuten pamppuihin ja etälamauttimiin, rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan.

– Voi olettaa, että Venäjän johto on päättänyt ottaa oppia Valko-Venäjästä ja yrittää Aljaksandr Lukašenkan tapaan pitää kiinni vallasta poliisiväkivallan avulla, OVD-infon mediakoordinattori Konstantin Fomin kertoo Ylelle puhelimessa.

Mellakkapoliisi
Kansalliskaartin alaisuudessa toimivien OMON-erikoisjoukkojen jäsen vartioi Moskovan kaupungin oikeustaloa helmikuussa, jolloin siellä tuomittiin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi vankeuteen. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Erityisen huolissaan Fomin on siitä, että poliisi on sulkenut järjestelmällisesti asemia, eikä ole päästänyt kiinniotettujen luokse asianajajia tai ihmisoikeusjärjestöjen edustajia. Yleensä poliisi soveltaa tätä “linnakkeeksi” kutsuttua taktiikkaa silloin, kun se haluaa suojata poliiseja esimerkiksi terroristien tai muiden ääriliikkeiden väkivallalta.

– Poliisi voi toimia suljettujen ovien takana miten lystää. Olemme kuulleet kiinniotetuilta asemilla koetusta painostamisesta, väkivallasta ja jopa kidutuksesta, Konstantin Fomin kertoo.

OVD-info on julkaissut vetoomuksen (siirryt toiseen palveluun), jossa se vastustaa poliisin mielivaltaa ja vaatii kiinniotetuille oikeudenmukaista kohtelua. Nettivetoomuksen allekirjoittaneet peräävät toimia sisäministeri Vladimir Kolokoltsevilta ja ihmisoikeusvaltuutettu Tatjana Moskalkovalta.

Yli 70 000 nimeä keränneen verkkoadressin on allekirjoittanut myös joukko muusikoita, näyttelijöitä ja muita julkisuuden henkilöitä.

Oppositioliike on kutsunut kannattajiaan jälleen mielenilmaukseen huomiseksi sunnuntaiksi. Tällä kertaa se järjestetään aivan uudella tavalla.

Navalnyin Liettuassa oleskeleva liittolainen Leonid Volkov sanoo, että haluaa välttää yhteydenotot poliisin kanssa. Siksi ihmisiä pyydetään lähtemään illalla kotipihoillaan näyttämään kännyköillään valoa kohti taivasta ja jakamaan tapahtumasta kuvia someen.

Opposition mukaan ystävänpäivänä pidettävän tempauksen on määrä näyttää, että rakkaus on pelkoa voimakkaampi. Viranomaiset ovat jo varoittaneet (siirryt toiseen palveluun) laittomien mielenilmausten seurauksista.

Photo of a young man
Maksim Banjajev kertoo pelkäävänsä viranomaisten otteita, mutta ei aio antaa periksi. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Maksim Banjajev uskoo, että jos poliisi ottaa hänet vielä kolmannen kerran kiinni, niin häntä voi uhata jopa vuosien vankeustuomio.

– He voivat lavastaa minut syylliseksi huumeiden hallussapidosta tai löytää jotain, mitä olen aiemmin kirjoittanut internetissä ja väittää, että olen ääriliikkeen edustaja, terroristi tai mikä tahansa, hän sanoo.

Siksi hän kertoo pelkäävänsä.

– Mutta pysynkö hiljaa? Ovatko he saaneet minut pelästymään? Eivät tietenkään! Tulen kertomaan kaikille ympärilläni totuuden siitä, millaisessa laittomassa valtiossa elämme, Banjajev vannoo.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23:een saakka.

Korjattu 14.53: Leonid Volkov asuu nykyään Liettuassa, ei Saksassa.

Lisää aiheesta:

Kirjeenvaihtajalta: Navalnyin vankeustuomio repii yhä suurempaa railoa venäläisten välille – oppositiopoliitikko kuvailee Putinia ”Vladimir Kalsareidenmyrkyttäjäksi”

Tänään on iso päivä Venäjällä – syöstäänkö Vladimir Putin pian vallasta? Tässä kolme skenaariota tulevasta

Kirjeenvaihtajalta: Mellakkapoliisi repi minua kohti pidätysautoa – Venäjällä toimittajia pelotellaan etäämmälle Putinia vastustavasta oppositiosta

Suosittelemme sinulle