Hyppää sisältöön

Sotkamo toteuttaa UNICEFin lapsiystävällinen kunta -mallia ensimmäisenä Kainuussa

Aluksi kunnassa arvioidaan, miten hyvin lapsiystävällisyys toimii tällä hetkellä.

Lapsivaikutusten arviointi otetaan osaksi kaikkea kunnallista päätöksentekoa. Kuvituskuva. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Tiia Korhonen

Sotkamon kunta on valittu kehittämään UNICEFin lapsiystävällinen kunta -mallia ensimmäisenä Kainuusta. Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja kansainväliseen Child Friendly City- malliin ja se auttaa kuntia edistämään lapsen oikeuksien toteutumista.

Sotkamossa halutaan kehittämistyössä kiinnittää huomiota erityisesti lasten ja nuorten osallisuuden vahvistamiseen, hyvinvoinnin haasteiden tunnistamiseen, yhteistyöverkoston tiivistämiseen ja harrastamisen tukemiseen. Lisäksi lapsivaikutusten arviointi otetaan osaksi kaikkea kunnallista päätöksentekoa.

– Toiminta alkaa nykytilan kartoituksella, jossa arvioidaan, miten hyvin lapsiystävällisyys kunnassa toteutuu. Tulosten pohjalta toimintaa lähdetään kehittämään ja sen etenemistä seurataan, kertoo kuntakoordinaattori, Salmelan koulun rehtori Janne Huotari.

Kunnan on mahdollista saada myös UNICEFin myöntämä tunnustus onnistuneesta työstä lapsiystävällisyyden edistämiseksi. Sen edellytyksenä on, että työ on edennyt suunnitelmallisesti lapsen oikeuksia edistäen ja sitä jatketaan tavoitteellisesti.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle