Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Töiden määrä on lähes kolminkertaistunut – korona-aika yllätti 15-vuotiaan videoyrittäjän

Kun tilaisuuksiin ei pääse osallistumaan paikan päälle, moni tapahtuma on päätynyt verkkoon. Näille tarvitaan nyt toteuttajia.

Nuori yrittäjä Aaro Riponiemi editoi elokuvaa
Aaro Riponiemellä riittää töitä, vaikka oma elokuva alkaakin olla valmis.
Marko Melto
Avaa Yle-sovelluksessa

Suurella videoeditointinäytöllä sadat klipit liikahtelevat suhteessa toisiinsa. Aaro Riponiemi esittelee huoneessaan elokuvaansa, joka on melkein valmis.

– Olen pienestä asti tykännyt agenttitarinoista. Sitten tuli idea, että voisin tehdä sellaisen itse.

Lähes täysin koululaisporukalla syntynyt agenttitarina _Charles Smith – Tehtävä Kangasalla_on Riponiemen käsikirjoittama ja ohjaama. Teksti alkoi muuttua toiminnaksi kesällä 2019. Viimeiset kuvat otettiin viime syksynä.

– Parasta elokuvanteossa on setissä toimiminen, se että tehdään porukalla. Täällä editissä näkee miten kronologisesti epäjärjestyksessä kuvatut kohtaukset osuvat kokonaisuudessa kohdalleen, sanoo Riponiemi.

Elokuvan ja Riponiemen onneksi kuvaukset saatiin valmiiksi ennenkuin kokoontumisrajoitukset taas tiukkenivat.

Aaro Riponiemi kuvaamassa näkötornissa
Kangasalan näkötornit ovat Aaron elokuvan keskeisiä paikkoja. Kuva: Marko Melto / Yle

Av-alan ammattilainen

Viisitoistavuotias Riponiemi on jo monipuolinen tekijä. Viime vuonna tuli kouluporukalla kakkospalkinto Kaikki kuvaa 2020 -kilpailussa.

– Nelivuotiaana sain ensimmäisen videokameran. Sitten olen kuvannut kaikenlaista, muun muassa koulussa. Muutama vuosi sitten perustin toiminimen.

Ensimmäiset työt olivat Kansan Raamattuseuran Sanan suvipäivillä. Yritys piti perustaa, jotta avustajanhommista voi laskuttaa palkkaa. Pian alkoi kuitenkin tulla omia keikkoja.

Koronalla on ollut yllättäviä vaikutuksia. Samaan aikaan kun monen työt ovat vähentyneet tai loppuneet kokonaan, Media Aarolle on sadellut kuvauskeikkoja.

– Tulivat tosi tärkeinä nämä striimaukset. Olen tehnyt niitä kaupungille ja seurakunnalle; konsertteja ja teatteriesityksiä. Ja viime kesänä kaikki riparikirkot striimattiin. Minun työni ovat kaksin- tai jopa kolminkertaistuneet.

Kun tilaisuuksiin ei pääse osallistumaan paikan päälle, moni tapahtuma on päätynyt verkkoon katsottavaksi. Näille tarvitaan nyt toteuttajia. Tässä näyttäisi olevan jonkinlainen markkinarako av-osaajalle.

Tosin työn pitkäaikaisuudesta on vaikea sanoa paljoakaan. Esimerkiksi ensi kesän rippikirkkojen striimauksista Riponiemen mukaan ole vielä keskusteltu.

Oppia tarvitaan vielä

Aaro Riponiemen videotyöt vievät tätä nykyä niin paljon aikaa, että äiti on huolissaan viulunsoiton jäämisestä taka-alalle. Koulu kuitenkin sujuu. Riponiemi aikoo hakea ilmaisutaidon lukioon, sen jälkeen luultavasti Tampereelle ammattikorkeakouluun. Tavoitteena on elokuva-alan ammatti.

Elokuvan Charles Smith - Tehtävä Kangaslla kuvausryhmää
Elokuvantekijät: Aino Kokkonen, Enna Rantala, Veera Tarri, Eelis Pulkkinen, Mikael Ehn, Juho Mönkkönen Kuva: Aaro Riponiemi

Agenttielokuvaan täytyy vielä tehdä efektejä sekä kuvaan että ääneen. Esittämistä varten on jo saatu apurahaa Björkqvistin säätiöltä Kangasalta. Tarina nähdään Kangasalatalon laajakankaalla, kunhan korona hellittää.

Suosittelemme sinulle