Hyppää sisältöön

HS: Valtakunnallisessa terveysjärjestössä epäillään huijausta – menoja paisuteltu Veikkaus-avustusten maksimoimiseksi

Allergia-, iho- ja astmaliiton toimitusjohtaja käytti työnantajan luottokorttia muun muassa alkoholiostoihin ja yöllisiin taksimatkoihin, kertoo Helsingin Sanomat.

Allergiatalo.
AIA:lle myönnettiin vuonna 2018 avustuksia noin 2,3 miljoonaa euroa. Kuva: PE Forsberg / AOP
Riikka Kajander

Valtakunnallinen terveysjärjestö Allergia-, iho- ja astmaliitto (AIA) on paisutellut kulujaan ja muokannut työaikamerkintöjä saadakseen mahdollisimman suuria Veikkaus-avustuksia, Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Terveysjärjestön toiminta paljastui Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stean viime vuonna tekemässä tarkastuksessa.

Stea jakaa vuosittain noin 360 miljoonaa euroa Veikkaus-varoja muun muassa järjestötoimintaan. Epäkohdat paljastuivat rutiininomaisessa tarkastuksessa runsaasti avustuksia saavaan järjestöön.

AIA:lle myönnettiin vuonna 2018 avustuksia noin 2,3 miljoonaa euroa.

HS kertoo, että tarkastusraportin mukaan liiton entinen toimitusjohtaja käytti liiton luottokorttia muun muassa alkoholiostoihin ja öisiin taksimatkoihin.

Tarkastajien mukaan liiton toiminta on ollut suunnitelmallista ja tarkoituksellista, ja vuoden 2018 avustuksista perittiin takaisin yli 770 000 euroa. Takaisin perittävä määrä on viime vuosien suurin. Takaisinperinnän takia liitto käynnisti vuoden lopulla yt-neuvottelut.

Stean valvontapäällikkö Kristian Seemer pitää tapausta erittäin harvinaisena ja poikkeuksellisena. Seemerin mukaan liiton saamat avustukset tarkastetaan muiltakin vuosilta epäkohtien löytämiseksi.

– Odotamme, että samoja puutteita löytyy myös vuosilta 2017 ja 2019, Seemer kertoi Radio Suomen Päivän haastattelussa perjantaina.

Helsingin poliisilaitos vahvisti Helsingin Sanomille, että tutkintapyyntö on tehty. Poliisista ei kommentoitu tutkinnan tilannetta.

Suosittelemme sinulle