Hyppää sisältöön

Japanin itsemurhaluvut nousussa – hallitus nimitti "yksinäisyysministerin" korona-ahdistuksen vuoksi

Japanin itsemurhaluvut ovat kääntyneet nousuun ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Japanissa on todettu yli 400 000 koronatartuntaa ja yli 7000 kuolemaa. Korona-aika lisää erityisesti vanhusten masentuneisuutta. . Kuva Shibuyasta Tokiosta. Kuva: Yoshiyoshi Hirokawa / Getty Images

Japanissa yritetään puuttua etätyön ja eristyksen aiheuttamiin ongelmiin hallituksen voimin.

Asia Nikkei -talouslehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että pääministeri Yoshihide Suga nimitti ministerin, jonka vastuualueena on yksinäisyydestä aiheutuvien ongelmien vähentäminen.

Pääministerin valinta virkaan on Tetsushi Sakamoto. Hänen on määrä toimia koordinaattorina eri ministeriöiden ja viranomaisten välillä ja etsiä keinoja kansalaisten ahdistuksen lieventämiseen.

Huoli yksinäisyyden aiheuttamista ongelmista yhdistää hallitusta ja oppositiota. Hallitseva LDP-puolue lupaa ottaa uusia toimia käyttöön jo tämän kuun aikana.

Japanissa kykyä yksinäisyyteen pidetään myös hyveenä, mutta koronapandemian jatkuessa tavoiteltava elintapa on kääntymässä itseään vastaan, kun olotila on muuttunut monille pakolliseksi.

Naisten itsemurhat nousussa

Yksinäisyyttä yritetään lieventää Suomestakin tutuin keinoin. Yksin asuvia eläkeläisiä yritetään tavoittaa ja alueellisia sosiaalipalveluja tehostaa. Palvelevia puhelimia perustetaan lisää.

Japanissa yhteydenpito sosiaalisessa mediassa ei ole kovin yleistä vanhempien ikäpolvien keskuudessa eikä yhteydenpito verkossa korvaa kaikilta osin ihmisten kontakteja.

Eristykseen liittyvät ongelmat koskettavat kaikkia väestöryhmiä.

Koulut ja työpaikat ovat kiinni ja sosiaalisia kontakteja on vähemmän. Pandemia on vienyt työpaikkoja ja talousvaikeudet ovat lisääntyneet. Naisten itsemurhat ovat lisääntymässä (siirryt toiseen palveluun). Taustalla arvioidaan olevan pandemian aiheuttamaa ahdistuneisuutta.

Itsemurhien määrä kasvoi vuonna 2020 alustavien tietojen mukaan 750 tapauksella edellisvuodesta. Itsemurhia tehtiin 126 miljoonan asukkaan maassa 20 919. Naisten ja opiskelijoiden tekemien itsemurhien määrä on kasvussa.

Edellinen piikki itsemurhatilastoissa oli taloustaantuman aikaan vuonna 2009. Japanin itsemurhaluvut ovat maailman korkeimpia, mutta tapausten määrä on ollut laskussa viime vuosikymmenellä.

100 000 asukasta kohden tehdään 14,9 itsemurhaa. Suomen itsemurhaluku oli 746 vuonna 2019.

Luonnonkatastrofit lisäävät yksinäisiä kuolemia

Yksinäisyys lisääntyy muissakin koko yhteiskuntaa koskettavissa mullistuksissa.

Japania ovat koetelleet rajut luonnononnettomuudet kuten Koben maanjäristys vuonna 1995 ja tsunamin aiheuttama Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus (siirryt toiseen palveluun)vuonna 2011 .

Kotinsa menettäneet japanilaiset joutuivat siirtymään väliaikaisiin majoituksiin, joissa oleskelu saattoi venyä.

Poikkeusolot hajottivat ihmisten normaalin yhteisön ja elinpiirin. Erityisesti vanhuksia kuoli yksin, kun vuoteen vierellä ei ollut saattajaa lähdön hetkellä. Yksinäiset kuolemat tunnetaan nimellä kodokushi . Ilmiö on noussut laajemmin keskusteluun pandemian aikana.

Japani ottaa käyttöön Britannian mallin

Pääministeri Suga otti esimerkiksi Britannian, jossa samantyyppinen yksinäisyyteen liittyvien ongelmien torjumiseen liittyvä ministerin virka perustettiin vuonna 2018.

Brittein saarilla on otettu käyttöön erityinen "yksinäisyysstrategia" (siirryt toiseen palveluun), sillä eristyneisyyden on todettu aiheuttavan myös fyysisiä sairauksia.

Suosittelemme sinulle