Hyppää sisältöön

Riitta-Liisa Roponen, 42, juhli Suomen mestaruutta ja näytti kuuluvansa MM-kisoihin – Kaisa Mäkäräiselle SM-hopeaa

Riitta-Liisa Roposelle Suomen mestaruus lauantaina Pyhäjärvellä oli jo pitkän uran kahdeskymmenes.

Riitta-Liisa Roponen
RIitta-Liisa Roposta hymyilytti Pyhäjärvellä Suomen mestaruuden jälkeen. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Petra Manner,
Roope Visuri

42-vuotias Riitta-Liisa Roponen voitti Suomen mestaruuden Pyhäjärvellä kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa. SM-hopeaa nappasi viime keväänä aktiiviuransa päättänyt ampumahiihtouransa päättänyt Kaisa Mäkäräinen.

Roponen päihitti 38-vuotiaan Mäkäräisen 11,2 sekunnilla. Suomen mestaruus oli Roposelle jo pitkän uran kahdeskymmenes. Henkilökohtaisilla matkoilla Roposella on viisitoista Suomen mestaruutta.

Pronssia otti Laura Mononen ennen muita maajoukkuehiihtäjiä Anne Kyllöstä ja Johanna Matintaloa.

Suomen naisten kärkinimistä Pyhäjärvellä puuttuivat Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Niskasen pohjeluuhun tuli murtuma Falunin maailmancupissa ja Pärmäkoski valmistautuu parhaillaan Oberstdorfin MM-kisoihin Italiassa Seiser Almissa.

– Tuntuu todella hyvältä. Olen ollut koko kauden suomalaisista kolmen joukossa vapaalla. Täältä on pois tyttöjä. Tiesin, että mitalille on saumat. Kotona kavereille sanoin, että mikään muu ei tyydytä kuin kulta, Roponen sanoi Yle Urheilulle kilpailun jälkeen.

Riitta-Liisa Roponen tuuletti maaliviivalla voitettuaan Suomen mestaruuden 10 kilometrin vapaalla Pyhäjärvellä.

Roponen lähti tekemään nousujohteista kilpailua Pyhjäjärven laduilla.

– Rata oli helppo, mutta joutui tekemään töitä koko ajan, Roponen kuvaili.

Oberstdorfin MM-kisojen alkuun on parisen viikkoa.

– Haluaisin hiihtää 10 kilometriä vapaalla siellä, jos näytöt riittävät joukkueseen. Vuoden 2005 MM-kisat Oberstdorfissa olivat ensimmäiset MM-kisat. Saatiin sieltä Pirjo Murasen kanssa mitali. Kiva palata niihin maisemiin, Roponen sanoi ja viittasi parisprintin MM-hopeaan.

Vaikka Roponen oli vielä epäileväinen pääsystään MM-kisoihin, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila tiiivisti pelin hengen.

– En tiedä, onko MM-kisapaikassa mitään spekuloitavaa. Jos nainen hiihtää kovimmin ja jaksaa parhaiten, sellaisia on hyvä kisassa olla, Lassila sanoi.

Kaisa Mäkäräinen ei ole hiihtänyt kilpaa viime maaliskuun jälkeen, joten oma vauhti oli täysi arvoitus ennen Pyhäjärven kilpailuja. Hiihtoonsa hän oli tyytyväinen, vaikka lihaksisto tuntui paremmalta perjantaina.

– Näin nuorena ja kokemattomana innostuin testaamaan suksia vähän liian kovaa vauhtia. Sanoin eilen jo kopilla, että varmaan hiihdin itseltäni jalat alta. Tänä aamuna kun hyppäsin suksille, oli sellainen olo, että niin taisi käydä. Ladulla oli paljon enemmän puurtamista kuin eilen, Mäkäräinen sanoi.

Päivitetty klo 11.48. Lisätty juttuun Roposen ja Lassilan kommentit sekä päivitetty otsikkoa ja korjattu Niskasen murtuma pohjeluuhun, ei sääriluuhun.

Lue lisää:

Mäkäräinen pätki maajoukkuehiihtäjät selvällä erolla SM-kisoissa, vaikka ei ollut parhaassa terässä: "Hiihdin itseltäni jalat alta eilen"

Kaisa Mäkäräisen nimi ilmestyi Pyhäjärven SM-hiihtojen osallistumislistaan: "Tarkoituksena ei todellakaan ole lähteä haastamaan muita kuin itseäni"

Iivo Niskaselle ja Perttu Hyväriselle SM-kultaa – ankkuri hehkutti pariaan: "Ihan sama lyödä vaikka sahapukki pariksi"

MM-hopeamitalisti Alexander Ståhlberg kuittasi viileästi vertailut Iivo Niskaseen – valmentaja kertoo, millainen hiihtotykki on

Vuokatille toinen peräkkäinen SM-kulta naisten parisprintissä

Suosittelemme sinulle