Hyppää sisältöön

Mäkäräinen pätki maajoukkuehiihtäjät selvällä erolla SM-kisoissa, vaikka ei ollut parhaassa terässä: "Hiihdin itseltäni jalat alta eilen"

Alkuvuodesta 2020 huippu-urheilu-uransa päättänyt ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen nappasi SM-hopeaa maastohiihdosta.

Kaisa Mäkäräinen alamäessä SM-hiihdoissa Pyhäjärvellä.
Kaisa Mäkäräinen hiihti SM-hopealle 10 kilometrin vapaan kilpailussa. Mäkäräinen johti väliajoissa niukasti 4,7 kilometrissä. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Kirsi Teiskonlahti,
Petra Manner

Viime maaliskuussa Kontiolahdella menestyksekkään ampumahiihtouransa päättänyt Kaisa Mäkäräinen, 38, sijoittui hopealle Pyhäjärven SM-hiihdoissa 10 kilometrin vapaalla.

Mäkäräinen jäi Suomen mestaruuteen hiihtäneestä Riitta-Liisa Roposesta reilut 11 sekuntia. 42-vuotiaan Roposen aika oli 26.45,90. Hän ei kuulu Suomen hiihtomaajoukkueeseen tällä kaudella, mutta antoi vakuuttavat näytöt Oberstdorfin MM-kisoihin voitollaan.

Maajoukkuehiihtäjistä Pyhäjärvellä kisasivat Anne Kyllönen, Johanna Matintalo ja Laura Mononen. Heidät Mäkäräinen pesi selvästi.

Mononen hiihti SM-pronssille. Hän jäi Mäkäräisestä 13 sekuntia. Kyllönen sijoittui neljänneksi 17 sekuntia Mäkäräiselle jääneenä. Matintalo oli viides. Hänen eronsa ampumahiihtolegendaa venähti peräti 35 sekuntiin.

– Sain pidettyä itseni tiukilla alusta loppuun. Taktiikkaani kuului, ettei ensimmäisellä kierroksella saa olla ihan nakit. Sitten toiselle kierrokselle koetin lyödä enemmän nousuihin, kun tiesin, että nousun jälkeen pääsee heti palautumaan laskussa, Mäkäräinen selvitti.

Riitta-Liisa Roponen tuuletti maaliviivalla voitettuaan Suomen mestaruuden 10 kilometrin vapaalla Pyhäjärvellä.

Mäkäräinen ei ole hiihtänyt kilpaa viime maaliskuun jälkeen, joten oma vauhti oli täysi arvoitus ennen Pyhäjärven kilpailuja. Hiihtoonsa hän oli tyytyväinen, vaikka lihaksisto tuntui paremmalta perjantaina.

– Näin nuorena ja kokemattomana innostuin testaamaan suksia vähän liian kovaa vauhtia. Sanoin eilen jo kopilla, että varmaan hiihdin itseltäni jalat alta. Tänä aamuna kun hyppäsin suksille, oli sellainen olo, että niin taisi käydä. Ladulla oli paljon enemmän puurtamista kuin eilen.

Hienoa aikaansa Mäkäräinen selitti hänelle hyvin sopivalla latuprofiililla.

– Latu oli ihan minulle tehty, paljon kuokkanousuja ja heti niiden jälkeen palauttavia laskuja. Ne ja kova baana pelastivat minut nykykunnossa. Kylmyys meni vähän lihaksiin toisella kierroksella, kun aloin lyödä enemmän. Vähän jännitin, kuinka jäykistyn.

Mäkäräinen aikoo hiihtää vielä maaliskuun lopussa Ristijärven Suomen Cupissa 30 kilometriä.

Lauantaina SM-hiihdot jatkuvat miesten 15 kilometrin vapaan kilpailulla kello 13.30. Kilpailu näytetään suorana TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Riitta-Liisa Roponen, 42, juhli Suomen mestaruutta ja näytti kuuluvansa MM-kisoihin – Kaisa Mäkäräiselle SM-hopeaa

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja yritti houkutella Mäkäräistä MM-kisoihin – Jauhojärvi tyrmäsi spekulaatiot valitsemisesta kahdesta syystä

Iivo Niskaselle ja Perttu Hyväriselle SM-kultaa – ankkuri hehkutti pariaan: "Ihan sama lyödä vaikka sahapukki pariksi"

Suosittelemme sinulle