Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kalle Rovanperä suhtautuu Rovaniemen MM-rallin menestysmahdollisuuksiin realistisesti: ”Voittamiseen ei riitä pelkkä sanominen”

Toyota-kuski oli tyytyväinen kotikisan ennakkotesteihin. Yaris on iskussa, ja MM-uran ensimmäinen voitto on täysin mahdollisuuksien puitteissa.

Rovanperä
Kalle Rovanperä on valmis räväyttämään Rovaniemen MM-rallissa. Kuva: Touho Häkkinen
Tomi Tuominen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Kauden kaksoisvoitolla Monte Carlossa aloittanut Toyota päätti Rovaniemen MM-rallin ennakkotestit viime torstaina. Viimeisenä testipäivänä ratin takana viihtyi Kalle Rovanperä, joka oli tyytyväinen testien antiin.

– Auto tuntuu kyllä todella hyvältä. Päivän aikana kokeiltiin kaikkia pieniä asioita pääosin alustan säätöihin ja voimansiirtoon, että saatiin varmasti kaikki kohdalleen, neljänneksi Montessa ajanut Rovanperä kertoi.

– Tietysti on aina se riski, että keli on hieman erilainen kisan aikana, jolloin kaikki täällä tehdyt asiat eivät sitten olekaan oikeat. Toivottavasti näin ei kuitenkaan käy.

Rovaniemen osakilpailun nopeuksien uskotaan nousevan todella koviksi. On jopa mahdollista, että edessä on keskinopeudeltaan kaikkien aikojen kovavauhtisin MM-osakilpailu. Tällaisessa kilpailussa kuljettajien luoton autoon pitää olla sataprosenttinen.

– Tässä kisassa on paljon kovavauhtisia paikkoja, jotka vaativat rohkeutta. Niissä pystyy tekemään eroja, mutta juuri niissä autoon täytyy olla täydellinen luotto.

Uuden rengasmerkin Pirellin nastarenkaat eroavat Michelinin renkaista jonkin verran. Tähän on pitänyt kiinnittää myös erityistä huomiota.

– Pirellin runko on aika paljon pehmeämpi. Sen takia pitää ajaa vähän jäykemmällä autolla, ja samoin jopa ajotyyliä pitää vähän muuttaa. Rengas on tavallaan laiskempi, eli sen runko antaa paljon enemmän periksi.

Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä ajoi viime vuonna Toyotan WRC-autolla Tunturirallissa, mutta hän muistuttaa, että muutkin kärkikuskit ovat tottuneet ajamaan lumella. Kuva: Touho Häkkinen

"Teitä, joilla nauttii ajaa"

Rovanperän mahdollisuuksiin uskotaan erittäin laajasti. Jalat tukevasti maassa kulkeva kuljettaja suhtautuu itse asiaan varsin realistisesti, mutta ei sulje pois voitonkaan mahdollisuutta.

– Kyllä minä tiedän, että nyt on tavallaan näytön paikka ja täällä pystyy varmasti hyvän tuloksen ajamaan, mutta MM-rallin voittamiseen tarvitsee paljon muutakin kuin vain sen, että sanoo voittavansa kisan.

– Suorituksen pitää olla virheetön. Muutkin huippukuljettajat osaavat ajaa näitä teitä, se on ihan varma. Toki yritän olla mukana taistelemassa voitosta.

Vaikka Rovanperä on kotoisin Suomesta ja lumiset tiet ovat hänelle tuttuja, ei nuorella kuljettajalla ole kuitenkaan kovin paljon kokemusta lumella ajetuista ralleista.

– En minä kovin paljon lumikisoja ole ajanut. Latviassa vähän, muutaman SM-rallin ja sitten Tunturin. Kun ajattelee muita MM-sarjan kuskeja, ovat he varmasti ajaneet vähintään yhtä paljon Ruotsin MM-rallia lumella kuin minä yhteensä muita lumikisoja.

Rallin MM-sarjassa ei olla hetkeen nähty todellista talvirallia isojen lumipenkkojen välissä. Nyt sellainen on luvassa, sillä Rovaniemen ja Kemijärven ympäristössä lunta riittää ja keli pysyy ennusteiden mukaan tukevasti pakkasella.

– Varmasti kisasta tulee yksi mahtavimmista näille uusille WRC-autoille. Nämä tiet ovat juuri sellaisia, joilla näillä autoilla nauttii ajaa. Varmasti nähdään kova kamppailu.

Rovaniemen MM-rallia seurataan 26.2.–28.2. laajasti Ylen kanavilla.

Lue myös:

Jari Huttusen ohjelma varmistui vihdoin – ajaa Hyundailla WRC2-sarjassa: "Tavoitteena päästä MM-ralliin WRC-autolla"

Jättipotti tulossa? Suomalaiset ajavat Rovaniemen lumilla voitosta kaikissa luokissa – MM-rallissa mukana 56 autokuntaa 24 eri maasta

Bensaa suonissa! Yle välittää kaiken Rovaniemen MM-rallista – yli puolet erikoiskokeista suorana, legendaarinen Ralliradio pauhaa aamusta iltaan

Kaikki MM-rallikaudesta! Tästä artikkelista löydät kisakalenterin ja lähetysajat – samalla voit esittää oman “Ralli-Mitäh?!” -kysymyksesi!

Esapekka Lappi Volkswagenilla mukaan Rovaniemen MM-ralliin, WRC2-luokassa luvassa kova kisa: ”Tietysti lähden ajamaan voitosta"

Asiantuntijalta rohkea povaus Kalle Rovanperän mahdollisuuksista Rovaniemen MM-rallissa – suomalaisnuorukaisella ainutlaatuinen kotikenttäetu puolellaan

Suosittelemme