Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Asiantuntija kertoo syyt suomalaisten hallikauden ennätystehtailuun – päättyykö yli 20 vuotta jatkunut mitalittomuus EM-kisoissa?

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Raja löytää kolme selkeää syytä suomalaisyleisurheilijoiden vahvaan hallikauteen.

Sara Kuivisto
Sara Kuivisto on tuorein suomalaisurheilija, joka on tehnyt ennätyksensä. Kuivisto rikkoi 21 vuotta vanhan 800 metrin Suomen ennätyksen lauantaina. Kuva: Tapio Nevalainen / SUL
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisurheilijat ovat aloittaneet tämän hallikauden hyvin vahvasti. Tilastoihin on kirjattu useita Suomen ennätyksiä, omia ennätyksiä ja jopa maailman kärkituloksia.

Esimerkiksi Nooralotta Neziri on rikkonut tällä hallikaudella pika-aidoissa Suomen mestaruuden jo useaan otteeseen. Lotta Kemppinen paranteli yli 30 vuotta vanhaa SE-aikaa viime viikonloppuna ja Sara Kuivisto lähetti 21 vuotta vanhan 800 metrin SE-ajan historian kirjoihin lauantaina. Ella Junnila taasen avasi hallikautensa korkeuden uudella Suomen ennätyksellä.

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Rajan mielestä erityisesti se, että tuloksia on tullut kautta linjan, useista eri lajeista, on ollut hienoa. Suomalaisurheilijoiden vahvaan tuloskuntoon löytyy Rajan mielestä kolme selkeää syytä.

– Terveys on se ensimmäinen juttu. Meidän kärkiurheilijoistamme monet saaneet treenata syksyllä hyvin ilman mitään takapakkeja. Jos pääsee terveenä harjoittelemaan, niin yleensä se tuppaa poikimaan tuloksiakin.

Muun muassa Samuelsson kärsi pari vuotta akillesjännevammasta, mutta on nyt selättänyt vaikeudet. Myös Kemppisen uraa häirinneet lukuisat takareisivammat ja nilkkaongelmat ovat pysyneet kurissa ja takana on useampi vuosi hyvää harjoittelua.

Tarpeeksi hyviä harjoitusvuosia

Toinen syy löytyy harjoitusvuosista. Esimerkiksi 28-vuotias Neziri, 29-vuotias Kuivisto ja 25-vuotias Samuelsson eivät ole enää juniori-ikäisiä, joten Rajan mukaan näiltä urheilijoilta voidaan jo odottaa tulosta.

Raja muistuttaa, että juniori-ikäisiltä urheilijoilta voi tulla yksittäisiä hyviä tuloksia, mutta tason nostoon tarvitaan pitkäjänteistä työtä. Esimerkiksi Kuivisto on tehnyt valmentajansa Ari Suhosen kanssa yhteistyötä jo monen vuoden ajan ja nyt Kuiviston parhaat vuoden alkavat olla käsillä.

– Heidän lahjakkuuttaan ei ole koskaan epäilty ja kun tulee tarpeeksi monta hyvää harjoitusvuotta, niin se purkautuu ulos tuloksina. He lunastavat nyt heihin kohdistuneita odotuksia, Raja totesi.

Raja nostaa esiin myös suomalaisen valmennuksen. Tuloksen tekijät ovat hyvien valmentajien käsissä, mutta myös tänä päivänä käytössä olevat valmennuskeskukset ja urheilijoiden välinen keskinäinen kilpailu potkivat huippuja eteenpäin.

Timo Aaltonen
Timo Aaltonen voitti vuonna 2000 EM-hallikultaa tuloksella 20,62. Tämän jälkeen ei suomalaisia ole ollut EM-hallikisojen palkinnoilla. Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Urheiluliitolta löytyy valmennuskeskukset pääkaupunkiseudulta, Tampereelta, Jyväskylästä, Pajulahdesta ja Kuortaneelta. Rajan mukaan jokaisessa keskuksessa tehdään hyvää päivittäisvalmennusta hyvien valmentajien johdolla.

Kolmas syy suomalaisurheilijoiden menestykseen löytyy Rajan mukaan yllättäen koronapandemiasta. Suomessa koronatilanne on huomattavasti parempi kuin muualla maailmassa ja suomalaishuiput ovat pandemiatilanteesta huolimatta päässeet harjoittelemaan halleihin.

– Tämä on tuonut urheilijoille vakaata, rauhallista päivärytmiä, jolla he ovat päässeet keskittymään treenaamiseen. He eivät ole voineet sählätä mitään muutakaan, Raja sanoi.

EM-kisoihin mitalitavoitteen kanssa

Monen suomalaishuipun hallikauden päätavoite löytyy maaliskuun alkupuolella käytävistä Puolan EM-kisoista. Raja uskoo, että Suomesta lähtee Toruniin pitkästä aikaa iso joukkue, sillä rajan rikkoneita urheilijoita on tälläkin kaudella jo yli kymmenen ja mukaan otetaan viime kaudellakin tehtyjä tuloksia.

Suomalaiset ovat saavuttaneet useita loppukilpailupaikkoja, mutta edellisestä hallimitalista on kulunut jo yli 20 vuotta. Edellisen kerran Suomeen on tullut hallimitali vuonna 2000, jolloin Timo Aaltonen voitti kuulantyönnön tuloksella 20,62.

Tänä vuonna mitalitavoitteen voi Tuomas Rajan mielestä sanoa ääneen.

– Kyllähän mitali mielessä noihin kisoihin lähdetään. Kun katsotaan esimerkiksi Nooralotan tuloksia, niin eihän siinä voi olla tavoitteena mikään muu kuin mitali. Ja hänellähän on edellytykset vaikka voittaa, sillä hän on juossut ihan samassa rintamassa Euroopan parhaiden kanssa, Raja muistutti.

Lue myös:

EM-finaalipaikka arvokisadebyytissä on realismia Suomen pikajuoksusensaatiolle – valmentaja kertoo, mistä Lotta Kemppisen nousu SE-juoksijaksi kumpuaa

Valmentaja kertoo ällistyttävästä muutoksesta Nooralotta Nezirin tekemisessä – hurjassa iskussa oleva pika-aituri on jopa suosikki EM-mitaleille

Salla Sipponen heitti tämän kauden parhaan hallituloksen – paransi myös halliennätystään

Nooralotta Nezirin mieletön vire jatkui Ranskassa! Sivusi SE:tä äärimmäisen tasaisessa kilpailussa

Yli 30 vuotta vanha Suomen ennätys historiaan! Lotta Kemppinen pinkaisi 60 metrillä huippuajan

Ella Junnila hyppäsi komeasti Suomen ennätyksen hallikauden avauksessaan – harjoituskautta ovat varjostaneet selkävaivat: "Olen ihan pökertynyt"

Toni Kuusela heitti harvinaisen tuloksen – puhkaisi hallikeihäällä 80 metrin rajan: "Tiettävästi pisin kilpailuheitto Suomessa"

Suosittelemme sinulle