Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

28-vuotias Susanna Saapunki lopettaa hiihtouransa – kiikarissa maailman huippu toisessa kestävyyslajissa

Lopettamispäätös kypsyi Rukan maailmancupin jälkeisinä viikkoina.

Susanna Saapunki poseeraa kameralle.
Susanna Saapunki panostaa jatkossa vuorijuoksuun. Kuva: Tomi Hänninen
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

28-vuotias Susanna Saapunki lopettaa hiihtouransa ja panostaa jatkossa täysillä vuorijuoksuun, tiedotti Vuokatti Ski Team Kainuu. Uransa viimeisen kisan hän hiihti lauantaina, kun hän sijoittui Pyhäjärven SM-hiihtojen kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa yhdeksänneksi.

Saapunki kertoo päätöksen kypsyneen Rukan maailmancupin jälkeisinä viikkoina.

– Keuhko ei toimi talvella niin kuin sen pitäisi toimia. Talvella en pysty hiihtämään kapasiteettini mukaan enkä sen mukaan, missä kunnossa oikeasti olen. En halua tehdä kompromisseja, Saapunki selvitti tiedotteessa.

Susanna Saapunki hiihtää.
Susanna Saapunki ylsi maailmancupin pisteille kuusi kertaa. Kuva: Tomi Hänninen

Maailmancupissa hän oli kaksi kertaa vapaan kympillä 21:s ja kerran Lillehammerin minitourilla 20:s. Sijoituksia kirkkaimmin mieleen nousevat kuitenkin jaetut reissupäivät.

– Kaikki leirit ja ihmiset, joiden kanssa on viettänyt lukuisia vuorokausia. Kaikki leirit ja kisat jäävät kyllä mieleen. Seuratasolla Vuokatti Ski Team Kainuu mahdollisti minulle ammattilaisuuden hiihtäjänä. Erityisen hyvänä muistona seuraporukasta jää ajat, kun meitä oli Rovaniemellä Martti Jylhä, Mikko Koutaniemi ja Sami Jauhojärvi.

Saapunki kuuluu vuorijuoksussa italialaisen Scarpan talliin.

– Kun tein Scarpan kanssa sopimuksen, tiedän, että voin olla yksi maailman parhaista vuorijuoksijoista ja haluan sen tilaisuuden käyttää.

– Harjoittelu muuttuu ihan totaalisesti. Hiihdossa kuitenkin mennään happoa vastaan, vuorijuoksussa hapenotto ratkaisee käytännössä melkein kaiken ja myös lihaskestävyys. Harjoittelu tulee muuttumaan ihan toisenlaiseksi, ja se onkin todella jännää. Se on niin erilainen maailma, ei siellä voi vaan lappaa tunteja.

Lue myös:

Lääkärin tyly kommentti oli murskata Susanna Saapungin unelman Lahden MM-kisojen jälkeen, mutta luovuttaminen ei ollut vaihtoehto – "Minulle on annettu ominaisuudet ja lahjat, saan sen käännettyä tulokseksi"

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja yritti houkutella Mäkäräistä MM-kisoihin – Jauhojärvi tyrmäsi spekulaatiot valitsemisesta kahdesta syystä

Mäkäräinen pätki maajoukkuehiihtäjät selvällä erolla SM-kisoissa, vaikka ei ollut parhaassa terässä: "Hiihdin itseltäni jalat alta eilen"

“Kaikki paikat meinaa räjähtää”– Ristomatti Hakola synkkänä vaikean SM-kisan jälkeen, latoi kovaa tekstiä loppukauden ohjelmastaan

Iivo Niskasesta tuplamestari ylivoimaiseen näytöstyyliin – kiitti maalissa seurakaveriaan suksista: "Ehkä hän ottaa itse sen seuraavalla kerralla"

Suosittelemme sinulle