Hyppää sisältöön

Janne Käpylehto on rakentanut jo 60 jääkarusellia, joiden pyörteessä on nähty jopa Sauli Niinistö – ystävänpäiväksi hän teki teoksen Kolera-altaaseen

Seuraavaksi suunnitteilla on maailman suurin jääkaruselli Lappajärvelle.

Samassa veneessä -valotaideteoksessa nallet juhlistavat ystävänpäivää soutaen ympyrää Kolera-altaassa
Samassa veneessä -valotaideteoksessa nallet juhlistavat ystävänpäivää soutaen ympyrää Kolera-altaassa
Miika Koskela

Viikonlopun ajan Helsingin Kauppatorilla on saanut ihmetellä erikoista ilmestystä: kaksi isoa nallekarhua soutaa kehää Kolera-altaassa pelastusliivit päällä.

Nallet juhlistavat ystävänpäivää.

Samassa veneessä -valotaideteoksen taustalla on keksijä-luennoitsija-tietokirjailija Janne Käpylehto.

Nallet ja vene pyörivät hidasta ympyrää jääkarusellissa 30-wattisen sähköperämoottorin voimin. Illalla syttyvät valot, jotka saavat installaation heräämään eloon.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun keksijä-luennoitsija-tietokirjailija on sahannut pyöriviä jäälauttoja.

Ensimmäisen jääkarusellin Käpylehto teki loppiaisena 2017 mökkirantaansa. Se oli halkaisijaltaan noin 12-metrinen, ja se syntyi moottorisahalla, kirveellä ja lapiolla työstäen noin neljässä tunnissa.

Käpylehto julkaisi karusellistaan nettivideon Youtube-palveluun, ja siitä tuli kansainvälinen ilmiö. (siirryt toiseen palveluun)Videota on katsottu nyt liki puoli miljoonaa kertaa.

Sen jälkeen Käpylehdon rakentamien jääkarusellien pyörteestä on nautittu pitkin Suomenmaata.

Kyydissä on nähty silmäätekeviäkin. Esimerkiksi keväällä 2018 tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Käpylehdon Töölönlahdelle sahaamalla jääkarusellilla järjestettyyn pipolätkäturnaukseen.

Nyt Kolera-altassa nähtävä teos on sarjassaan noin kuudeskymmenes, eikä hullutukselle näy loppua.

Käpylehdon mukaan hänelle aimemmin kuuluneen maailman suurimman jääkarusellin ennätys rikottiin hiljattain Minnesotassa. Käpylehto aikoo saada ennätyksen takaisin omiin nimiinsä vielä tänä talvena.

Pohjanmaan Lappajärvelle on määrä valmistua halkaisijaltaan noin 250-metrinen jääkaruselli, jonka ulompi kehä ja sisempi ydin kiertävät akseliaan vastakkaisiin suuntiin.

tietokirjailija ja keksijä Janne Käpylehto
Helmikuun alussa Janne Käpylehto sahasi jääkarusellin ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta tempaisseen pipolätkäturnauksen tapahtumapaikaksi Korkeasaaren ja Mustikkamaan väliselle meren jäälle. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Lappajärven karuselliin on tarkoitus rakentaa sauna ja palju. Käpylehto haaveilee myös pesäpallo-ottelun järjestämisestä pyörivällä lautalla.

Kun Janne Käpylehto ei sahaa jääkaruselleja, hän työskentelee energia-alan asiantuntijana, luennoitsijana ja tietokirjailijana.

Mutta on hänellä karusellien lisäksi toinenkin pakkomielle: omintakeiset Tallinnan-matkat.

Suomenlahden yli hän on matkustanut jo saunalautalla ja aurinkosähkökäyttöisellä pienveneellä. Kerran hän seilasi sinne myös saunapaljulla, ja silloin kyydissä istui tietysti näyttelijä-juontaja Ville Haapasalo.

Lue lisää:

Pyörivään jäälauttaan halkesi railo, pipolätkää jatkettiin pienemmällä pelialueella – Helsingissä pelattiin ilmastoteemalla

Helsingin pyörivä jääkaruselli painaa 200 tonnia ja siellä saunotaan – video

Video: Maailmalla huomiota herättänyt jääkaruselli pyörii pian myös Helsingissä

Suosittelemme sinulle