Hyppää sisältöön

Jyrkät näkemyserot näkyivät Pietarissa: Haavisto muistutti Navalnyin tuomion olleen mielivaltainen, Lavrov ryöpytti rajusti Euroopan unionia

Haavisto vaati Navalnyin vapauttamista. Lavrov kutsui mielenosoituksia "laittomiksi" ja syytti EU:ta suhteiden alasajosta.

Haaviston ja Lavrovin lehdistötilaisuus Pietarissa
Haaviston ja Lavrovin lehdistötilaisuus Pietarissa
Jyrki Saarikoski,
Heikki Heiskanen

PIETARI / HELSINKI Suomen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja tämän venäläisen kollegan Sergei Lavrovin Pietarissa pitämä tiedotustilaisuus kertoi jyrkistä näkemyseroista Venäjän ja EU:n välillä.

Lavrov vahvisti tiedotustilaisuudessa Haaviston tapaamisen jälkeen, että tapaus Navalnyi oli neuvotteluissa esillä. Lavrov sanoi kertoneensa Haavistolle Venäjän näkökulman Navalnyiin ja viranomaistoimintaan mielenosoitusten yhteydessä. Enempää hän ei aluksi asiaa kuitenkaan avannut.

Pekka Haavisto muistutti Venäjän tekemästä Krimin laittomasta miehityksestä. Sen ohella pakotteisiin on johtanut myös oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttäminen laittomalla kemiallisella aseella.

Hän sanoi, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut Navalnyin tuomion jo alunperinkin mielivaltaiseksi ja ilmeisen perusteettomaksi.

Haavisto: "EU:n ja Venäjän suhteet vaikeassa tilanteessa"

Haavisto sanoi, että EU:n ja Venäjän suhteet ovat nyt hyvin vaikeassa tilanteessa. Hän muistutti, että Suomi on EU:n jäsen ja EU:n kannat ovat myös Suomen kantoja.

Haavisto piti Venäjän tekemää kolmen länsimaisen diplomaatin karkoitusta perusteettomana. Haavisto sanoi, että diplomaatit ovat toimineen vaikeissa oloissa Wienin sopimusta noudattaen. Lavrovin mukaan nämä olivat sekaantuneet Venäjän sisäisiin asioihin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puhui tiedotustilaisuudessa Pietarissa maanantaina tavattuaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Kuva: Grigory Vorobjov / Yle

Yleisradion toimittaja Heikki Heiskanen kysyi Lavrovilta, vaikuttaako kysymys Navalnyin kohtelusta Suomen ja Venäjän suhteisiin.

Venäjän ulkoministerin mukaan näin ei tapahdu, ja hän korosti kahdenkeskisen yhteistyön merkitystä. Samalla Lavrov vihjasi, että Suomen on pakko toistaa EU:n kantoja.

Pekka Haavisto kiisti tämän ja korosti, että Euroopan unionin näkemys muotoutuu yhdessä sopien.

Ukraina hiertää yhä Lavrovia

Venäläistoimittajan kysymys Lavrovin hiljattain esittämästä uhkauksesta, jonka mukaan Venäjä voi katkaista suhteet EU:n kanssa, sai Lavrovin pitkälliseen monologiin tilanteesta.

Hän syytti monisanaisesti suhteiden heikosta tilasta Euroopan unionia, ja piti syynä etenkin EU-maiden osallisuutta Lavrovin "vallankaappaukseksi" kutsumiin tapahtumiin Ukrainassa vuonna 2014.

Kerta toisensa jälkeen Lavrov syytti Euroopan unionia suhteiden alasajosta.

Lavrov sanoi, että taloussuhteiden säilyttäminen olisi kuitenkin tärkeää, ja sanoi saksalaisten liikemiestenkin olevan tätä mieltä. Hän paheksui Saksan liittokansleria Angela Merkeliä, ja väitti tämän asettaneen politiikan taloussuhteiden edelle.

Pekka Haavisto kiisti, että EU:n taholta olisi ehdotettu tai tavoiteltu suhteiden katkaisemista. Haavistokin sanoi, että liike-elämän ja talouden etu on se, että suhteet toimivat.

Haavisto sanoi, että EU tukee edelleen Ukrainaa, ja näki ukrainalaisten liikehdinnän merkkinä demokratian tavoittelusta.

Venäjän ja EU:n suhteiden aallonpohja

Euroopan unionin ja Venäjän suhteet ovat vajonneet uuteen aallonpohjaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kohtelun seurauksena.

Haavisto sanoi jo avauspuheenvuorossa, että viime aikojen huolena on ollut Navalnyin myrkytys kemiallisella aseella sekä häntä tukevien mielenosoittajien kohtelu Venäjällä. Hän sanoi, että myös nämä aiheet nousevat esille keskustelussa.

Katso tästä videosta alkupuheenvuorot:.

Lavrov ja Haavisto seisovat puhujanpöntön takana tummissa puvuissa, kasvot peruslukemilla. Takana näkyy Venäjän lippu.

Haavisto sanoi, että Suomi ja Venäjä ovat voineet vaihtaa ajatuksia hyvässä hengessä silloinkin, kun näkevät asiat eri tavoin.

Haavisto muistutti, että Suomi on EU:n jäsen, ja Venäjä näin myös Euroopan unionin rajanaapuri.

Ministerit tapasivat hotelli Ermitažin aulatilassa, missä he Haavisto muistutti, että Suomi on EU:n jäsen, ja Venäjä näin myös Euroopan unionin rajanaapuri.

Arktisen alueen yhteistyö valopilkkuna

Venäjästä on tulossa vuorollaan Arktisen neuvoston puheenjohtamajaa, ja Suomi tulee puolestaan toimimaan Barentsin Euro-arktisen neuvoston puheenjohtajana.

Arktista yhteistyötä koskevissa kommenteissa ulkoministerit olivat tiedotustilaisuudessa jokseenkin yksimielisiä. Sen ohella yhteydenpidon jatkuminen nähtiin hyvänä.

Lavrov oli aluksi niukkasanainen

Venäjän ulkoministeri oli alkupuheenvuorossa Haavistoa niukkasanaisempi, ja tyytyi toivottamaan tämän tervetulleeksi Venäjän entiseen pääkaupunkiin.

Lavrov viittasi maailman tapahtumien muutoksiin, ja piti hyödyllisenä keskustelua sekä maiden välisistä kysymyksistä että kansainvälisestä tilanteesta.

Haavisto muisteli ympäristökokousta

Pekka Haavisto puhutteli kollegaansa venäläiseen tapaan isännimi – Sergei Viktorovitš – mainiten.

Haavisto kertoi Pietarin tulleen hänelle tutuksi jo vuonna 1992 ympäristökokouksessa, joka järjestettiin silloin vielä luontotalona toimineessa Mariankirkossa.

Haavisto huomautti, että koronaepidemia jatkuu edelleen. Kuitenkin tapaamisessa nousee esille myös keskustelu siitä, kuinka voidaan ajallaan palata normaaliin rajaliikenteeseen.

Suomen ulkoministeri viittasi myös siihen, että maiden välisten diplomaattisuhteiden solmimisesta tuli viime vuonna kuluneeksi 100 vuotta.

Borrellin ja Lavrovin tapaamisesta jäi ikävä jälkimaku

Myrkytysyrityksen jälkeen Berliinissä hoidossa ollut Navalnyi pidätettiin tammikuussa heti hänen palattuaan Venäjälle ja tuomittiin helmikuun alussa kahden ja puolen vuoden vankeuteen.

EU on vaatinut presidentti Vladimir Putinin tiukkana arvostelijana tunnetun Navalnyin vapauttamista, mitä Venäjän johto pitää sekaantumisena maan sisäisiin asioihin.

EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin vierailu Moskovassa helmikuun alussa tapahtui jäätävissä tunnelmissa.

Vierailua pidettiin epäonnistuneena, ja se herätti EU-parlamentissa jopa vaatimuksia Borrellin erosta.

Laaja kirjo keskustelunaiheita

Suomen ulkoministeriön tiedotteessa ensimmäisenä asiakohtana tapaamisessa mainitaan Navalnyin tilanne ja EU–Venäjä-suhteet.

Lisäksi mainitaan muun muassa Vuoristo-Karabahin konflikti, Valko-Venäjän ja Ukrainan tilanteet sekä asevalvonta.

Haaviston ja Lavrovin oli määrä puhua alueellisesta yhteistyöstä muun muassa ympäristönsuojelussa ja ydinturvallisuudessa.

Haavisto tapaa Pietarissa myös kansalaisjärjestöjen edustajia.

Sunnuntaina Aleksei Navalnyin tukijat järjestivät mielenilmauksen, jossa Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Venäjällä Navalnyin kannattajat pyrkivät pitämään protestia yllä viranomaisten kovista otteista huolimatta. Sunnuntai-illaksi koolle oli kutsuttu uudenlainen mielenilmaus: Navalnyin kannattajat kokoontuivat pihoilla ja julkisille paikoille näyttämään valoa puhelintensa taskulampuilla.

Tällaisia mielenilmauksia nähtiin Pietarissa ja Moskovassa ja useissa muissa kaupungeissa.

Feministiaktivistit ilmaisivat ihmisketjulla tukeaan Julija Navalnajalle ja poliittisille vangeille Pietarissa 14. helmikuuta. Taustalla näkyy Nevajoki. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Laajamittaisilta pidätyksiltä vältyttiin. Kello 22.15 mennessä Moskovan aikaa kansalaisjärjestö OVD-info oli kirjannut (siirryt toiseen palveluun) vain 19 pidätystä.

Aiemmin sunnuntaina Moskovassa ja Pietarissa naisaktivistit järjestivät ihmisketjuja, joissa ilmaistiin tukea Aleksei Navalnyin vaimolle Julija Navalnajalle ja poliittisille vangeille.

Aiheesta aiemmin:

Video: Venäjän valomielenosoituksissa tuettiin vangittua Navalnyita – valtionmedian mukaan Nato häärii protestien taustalla 15.2.2021

Sovitteleva Haavisto kohtaa kivikasvoisen Lavrovin – Smith: "Suomea yritetään saada lipeämään EU-linjasta, Navalnyista tulee kovaa tekstiä" 14.2.2021

Ulkoministeri Haavisto tulevasta Venäjän-vierailustaan: Aion vaatia oppositiojohtaja Navalnyin vapauttamista 13.2.2021

Venäjällä protestit tukahdutetaan mielivaltaisesti ja pelkästä jalkakäytävällä kävelemisestä joutuu vangituksi – mielenosoittaja: En pysy hiljaa! 13.2.2021

Sovitteleva Haavisto kohtaa kivikasvoisen Lavrovin – Smith: "Suomea yritetään saada lipeämään EU-linjasta, Navalnyista tulee kovaa tekstiä" 12.2.2021

Lavrov: Venäjä on valmis katkaisemaan välinsä Euroopan unioniin, jos maan taloutta uhataan pakottein 12.2.2021

Näin Suomi yrittää estää Pekka Haaviston ryöpytyksen Venäjä-tapaamisessa: Navalnyin nimi sanotaan ääneen, piikittelykään ei ole mahdotonta 11.2.2021

EU:n edustaja tapaa Venäjän ulkoministeriä – asiantuntija: EU:lla ei ole käytännössä juuri keinoja vaikuttaa Navalnyin kohteluun 5.2.2021

Kuuntele:

Maailmanpolitiikan arkipäivää: Venäjän ja EU:n myrkyttyneet suhteet 13.2.2021

Suosittelemme sinulle