Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronavauvabuumista alkaa jo näkyä viitteitä Etelä-Suomessa

Vauvoja voi syntyä Husissa maaliskuussa jopa 10 prosenttia viime vuotta enemmän.

Pikkuvauvan jalat äidin kämmenten sisällä.
Tammikuussa vauvoja syntyi Husissa vain hieman viime vuotta enemmän, mutta suurempaa lisäystä ennustetaan jo helmikuulle. Kuva: Nella Nuora / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Suomessa näkyy jo ensimmäisiä viitteitä alkavasta koronavauvabuumista, kun alkuvuoden synnytyksissä on havaittu pientä kasvua.

Vauvoja odotetaan syntyvän keväällä jopa merkittävästi viime vuotta enemmän Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), kertoo synnytysten linjajohtaja, osastonylilääkäri Aydin Tekay STT:lle.

Helsingissä ja Espoossa tehtyjen alkuraskauden seulontojen mukaan maaliskuussa laskettuja aikoja on kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kasvua voidaan odottaa koko Hus-alueella, Tekay kertoo.

– Helmikuun aikana nähdään, pitääkö ennuste paikkansa, mutta tulee varmaan aika kiireinen maaliskuu, Tekay sanoo.

Tammikuussa vauvoja syntyi Husissa vain hieman viime vuotta enemmän, mutta suurempaa lisäystä ennustetaan jo helmikuulle.

Ylilääkäri arvioi, että ihmiset ovat innostuneet lasten hankinnasta viime kesänä, jolloin synnytysten määrässä pitäisi näkyä kasvua juurikin maalis-huhtikuussa. Sen sijaan kevään koronasulku ei näkynyt suoraan tilastoissa.

– Ilmeisesti sulun aikana ihmiset ovat olleet aika maltillisia ja aika varovaisia. Jos silloin olisi tapahtunut hedelmöittyminen, sen olisi pitänyt vaikuttaa marras-joulukuun lukuihin, jotka olivat miinuksella selvästi, Tekay kertoo.

Tilastokeskuksen ennakkotilaston mukaan Suomessa syntyi viime vuonna reilut 800 lasta enemmän kuin vuotta aiemmin. Tammikuun ennakkotiedot julkaistaan myöhemmin helmikuussa.

Hieman enemmän vauvoja Varsinais-Suomessa

Pientä lisäystä alkuvuoden synnytysten määrässä on havaittu myös Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Synnytysosaston osastonylilääkäri Eeva Ekholm kertoo, että tammikuussa synnyttäjiä oli miltei saman verran kuin vuotta aiemmin. Helmikuussa ja maaliskuussa laskettuja aikoja on hieman enemmän kuin vuosi sitten.

– Pientä nousua, mutta se menee kuitenkin alle viiden prosentin, Ekholm sanoo.

Vaikka suoranaista vauvabuumia ei Varsinais-Suomessa ainakaan vielä näy, niin ruuhkia voi silti synnytysosastolla tulla. Yksittäisissä tapauksissa etukäteen sovittuja sektioita ja synnytyksen käynnistämisiä on voitu siirtää kiireisten tapausten tieltä.

– Saman vuorokaudenkin aikana saattaa olla rauhallista, ja seuraavassa hetkessä tosi kiireistä. Synnytys käynnistyy silloin kun se käynnistyy, Ekholm sanoo.

Hämäläiset hitaita vauvabuumissakin

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä vauvoja on sen sijaan syntynyt aiempaa vähemmän. Naistentautien ja synnytysten vastuualuejohtaja, osastonylilääkäri Kirsi Kuismanen pohtii, ovatko hämäläiset tyypillisesti hitaita tässäkin asiassa.

– Tänä vuonna ollaan pikkaisen viime vuotta perässä. Parikymmentä synnytystä on vähemmän kuin viime vuonna tässä kohtaa, Kuismanen kertoo.

Tampereen kaupungin odottavien äitien lasketuissa ajoissa näkyy kuitenkin viitteitä pienestä kasvusta keväällä. Sairaanhoitopiirin asiakkaista noin puolet on tamperelaisia.

Sen sijaan Tampereen yliopistollisen sairaalan lapsettomuushoidoissa oli syksyllä kiireistä. Osasyynä oli toiminnan pysäyttäminen keväällä koronan takia, jolloin hoidot siirtyivät syksyyn.

Kuismasen mukaan tulokset hoidoissa ovat olleet perinteisesti hyviä, mikä voi näkyä myöhemmin vauvojen määrässä.

Suosittelemme