Hyppää sisältöön

Venäjä-tutkija: Haavisto vältti ansan, tilanne nyt tasoissa EU:n ja Venäjän välillä – myös presidentti Niinistö kehuu Haaviston toimintaa

Tutkijan mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto onnistui terävissä heitoissa tavatessaan Venäjän ulkoministerin Pietarissa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puhui tiedotustilaisuudessa Pietarissa maanantaina tavattuaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Kuva: Grigory Vorobjov / Yle
Antti Pilke,
STT

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) saa suitsutusta niin Venäjä-tutkijalta kuin presidentti Sauli Niinistöltä.

Niinistö kehuu Twitterissä Haaviston suoritusta Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Niinistön mukaan Haavisto toi esiin kaiken oleellisen. Presidentin mukaan Lavrov oli aiempaa rauhallisempi.

Haavisto on tänään maanantaina vierailulla Pietarissa tapaamassa Lavrovia.

Haavisto sanoi mediatilaisuudessa muun muassa, että Suomi ja EU tuomitsevat venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin vangitsemisen ja että EU:ssa oli otettu raskaasti kolmen EU-maan diplomaatin karkotus ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin vierailun aikana.

Haaviston Venäjän-vierailuun kohdistui etukäteen poikkeuksellisen paljon kiinnostusta, koska Borrellin vierailu Moskovassa helmikuun alussa tapahtui jäätävissä tunnelmissa.

Kysyimme Haaviston vierailusta arviota vanhemmalta tutkijalta Jussi Lassilalta Ulkopoliittisesta instuutista.

Josep Borrell sai Venäjän-vierailustaan kritiikkiä ja hänen eroaan vaadittiin. Miten Haavisto selviytyi?

– Erinomaisesti. Jos lähtee siitä, että tämä oli jälkinäytös tai jatkopuheenvuoro EU:lta Borrellin epäonnistuneeseen vierailuun, niin tilanne on tasoissa, jos haluaisi sanoa urheilutermein, Jussi Lassila sanoo.

– Hyvää oli ennen kaikkea se, että hän (Haavisto) ei antanut missään vaiheessa keskustelun mennä siihen suuntaan, mitä Lavrov ensimmäisessä lehdistötilaisuuden aloituspuheenvuorossaan halusi poikkeuksellisen selvästi korostaa. Lavrov painotti monta kertaa kuultua näkemystä Suomen ja Venäjän hyvistä suhteista. Eli että EU:n yksittäiset valtiot ovat hyviä, mutta ongelma on EU.

– Haavisto ei lähtenyt tähän mukaan, ja jättänyt jännitteitä huomiotta, vaan otti hyvin järjestelmällisesti kiinni siihen mikä on Suomen kanta EU:n jäsenenä näihin kysymyksiin. Siinä mielessä hän onnistui erinomaisesti.

Haavisto näyttää saaneen Venäjällä paremman kohtelun kuin Josep Borrell. Miksi?

– Siinä on taustalla tapaamisen bilateraalinen luonne. Esiin tuli, että ongelmaa ei ole yksittäisten EU:n jäsenmaiden kanssa, vaan ongelma on nimenomaan EU:n kanssa.

– Venäjä halusi pelata tällä kertaa hyvää poliisia, mutta se ei onnistunut. Jos se oli taka-ajatuksena, niin Haavisto ei mennyt ansaan.

– Suomen ja Venäjän suhteiden näkökulmasta tämä oli hyvä esimerkki siitä, miten voimme hyödyntää kahdenvälisten suhteiden hyvää pääomaa myös EU–Venäjä-tasolla.

Saiko Haavisto jotain aikaan? Onko Venäjä valmis mihinkään myönnytyksiin Navalnyin tapauksessa?

– Sitä on liian aikaista sanoa, mutta nyt päästiin eteenpäin siinä, että saatiin julkisesti tuotua esiin sitä mikä on meidän kantamme.

– Haavisto onnistui tuomaan esiin sen, että kysymys on keskeinen EU:n ja Venäjän suhteissa. Eteenpäin menoa on, se ettei asia jäänyt käsittelemättömyyden tilaan.

Yllättikö jokin tutkijaa?

– Olin iloisesti yllättänyt Suomen hyvästä valmistautumisesta ja Haaviston taidoista, mistä ei sinänsä ollut epäilystä, hän on erittäin kokenut.

– On sanottu, että hän on luonteeltaan kiltti ja sovitteleva, mutta hän osasi yhdistää sen taidokkaaseen terävyyteen. Esimerkiksi käy huomio Schengen-alueesta, joka oli erinomainen heitto siitä, että EU:lla on merkitystä.

– Kun Lavrov koko ajan puhui, ettei EU edistä organisaationa mitään hyvää, niin Schengen-sopimus on tarkoittanut, että yksittäinen venäläinen pääsee Schengen-viisumilla matkustamaan koko EU:n alueella. Se on valtava etu verrattuna siihen, että joutuisi hakemaan jokaiseen jäsenvaltioon erikseen viisumia.

Toiko vierailu jotain uutta ilmi EU:n ja Venäjän suhteista?

– Ei. Hyvää on, että vierailu vahvisti teeskentelyn loppumista. Turha pistää vastakkain tiukka avoin puhe ja diplomaattisten yhteyksien säilyminen. Tämä osoitti, että ne eivät ole vastakkain. Voidaan samanaikaisesti olla tiukkoja ja korostaa, että yhteydenpito on tärkeää.

Lue myös:

Jyrkät näkemyserot näkyivät Pietarissa: Haavisto muistutti Navalnyin tuomion olleen mielivaltainen, Lavrov ryöpytti rajusti Euroopan unionia

Suosittelemme sinulle