Hyppää sisältöön

Haavisto kehui tapaamistaan Lavrovin kanssa: Hyödyllinen koko EU:lle

Haaviston mukaan on vielä liian aikaista ottaa kantaa siihen, millainen vaikutus hänen ja Lavrovin tapaamisella on EU:n ja Venäjän väleihin.

Haavisto tapasi maanantaina venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin Pietarissa. Kuva: Grigory Vorobjov / Yle
Saana Uosukainen

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää tapaamistaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa hyödyllisenä koko EU:lle.

Haavisto odottaakin, että EU:n ulkoasiainneuvoston kokouksessa 22. helmikuuta on luvassa värikäs keskustelu.

Euroopan unionin ja Venäjän suhteet ovat vajonneet uuteen aallonpohjaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kohtelun seurauksena.

Haaviston mukaan on vielä liian aikaista ottaa kantaa siihen, millainen vaikutus hänen ja Lavrovin tapaamisella on EU:n ja Venäjän väleihin.

Hän kuitenkin arvioi, että hänen ja kahden muun Euroopan unionin edustajan tapaamiset Venäjällä rikastavat EU:n keskustelua ja tuovat uunituoreita näkemyksiä ja ajatuksia.

Haavisto piti oman tiedotustilaisuutensa Pietarissa maanantai-iltana.

Lue tapaamisen kohokohdista: Neljä nostoa Haaviston ja Lavrovin tapaamisesta: Haavisto otti Navalnyin heti puheeksi, ministerit kävivät pallottelua EU:sta

"Meidän viesti on selvä"

Haaviston mukaan tapaamisessa oli laaja ihmisoikeusagenda. Navalnyin tilanteesta keskusteltiin, mutta myös muista tapauksista. Hän ei halua arvioida, miten Suomen viesti Navalnyista vaikutti Venäjään.

– Meidän viesti on selvä, vaadimme vapautusta, emme pidä vankeustuomiota perusteltuna.

Haavisto tapasi myös kansalaisjärjestön edustajia Pietarissa maanantaina.

Hän kertoi Navalnyin tilanteen nousseen esiin myös kansalaisjärjestöjen kanssa, mutta ei kertonut enempää vedoten siihen, etteivät kaikki kansalaisjärjestöjen edustajat ole mielellään julkisuudessa.

Päivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Lavrov väitti Suomen vain toistelevan EU:n kantoja.

Haaviston mukaan hän painotti Lavroville Suomen aktiivista roolia EU:n jäsenmaana.

– Koitin tehdä selväksi, että olemme tekemässä päätöksiä EU:ssa, ja olemme samalla vastuussa EU:n politiikasta, eli EU olemme me.

Suomen ulkoministeri kertoi valmistautuneensa tarkkaan tapaamiseen soittamalla muun muassa useille EU-kollegoilleen sekä EU:n ulkopoliittiselle korkealle edustajalle Josep Borrellille.

Lounaan aikana syvempiä keskusteluja ja yksimielisyyttä

Haaviston kuvaili illalla Lavrovia pitkäaikaiseksi ja kokeneeksi ulkoministeriksi, joka julkisissa kommenteissa puolustaa hallinnon näkemyksiä, mutta pidemmissä keskusteluissa tulee esiin hänen diplomaattitaustansa.

Haaviston mukaan heillä oli kiinnostavia keskusteluja kansainvälisestä politiikasta yliajalle venyneellä lounaalla.

Lounaalla käsiteltiin esimerkiksi Venäjän Arktisen neuvoston puheenjohtajuutta ja Suomen odotuksia siitä.

Haavisto odottaa muutosta arktisessa yhteistyössä.

– Rovaniemellä 2018 ei saanut mainita ilmasto-sanaa, vaan silloinen ulkoministeri Mike Pompeo torppasi sen, nyt John Kerry on ollut yhteydessä Lavroviin.

Kerry oli entinen Yhdysvaltain ulkoministeri Obaman kaudella ja nyt hän on Bidenin ilmastonmuutosta käsittelevä erityislähettiläs.

Haaviston mukaan Lavrovin kanssa keskusteltiin myös pohjoisessa jäämereen upotetusta ydinjätteestä.

– Tämä kysymys on vuoden aikana aktivoitunut jälleen Venäjällä, kertoi Haavisto.

Maanantaina Haavisto tapasi myös Pietarin kuvernöörin Aleksandr Beglovin, jonka kanssa oli keskusteltu koronatilanteesta.

Myös Leningradin alueen kehityksestä Haavistolla oli keskustelu alueen johtajan kanssa.

Korjattu 16.2. klo 22.40: Kerry ei ole enää ulkoministeri, vaan ilmastonmuutosta käsittelevä presidentin erityislähettiläs.

Lue myös:

Jyrkät näkemyserot näkyivät Pietarissa: Haavisto muistutti Navalnyin tuomion olleen mielivaltainen, Lavrov ryöpytti rajusti Euroopan unionia

Venäjä-tutkija: Haavisto vältti ansan, tilanne nyt tasoissa EU:n ja Venäjän välillä – myös presidentti Niinistö kehuu Haaviston toimintaa

Sovitteleva Haavisto kohtaa kivikasvoisen Lavrovin – Smith: "Suomea yritetään saada lipeämään EU-linjasta, Navalnyista tulee kovaa tekstiä"

Suosittelemme sinulle