Hyppää sisältöön

Keskelle Tapiolan puutarhakaupunkia rakennetaan satoja uusia koteja

Uusien talojen tilalta puretaan 34 vuotta sitten valmistunut talo.

Uudet Tapiolan ytimen asuintalot voivat olla tällaisia. Havainnekuva oli jaettu espoolaisvaltuutetuille kokousmateriaalin mukana. Kuva: Verstas arkkitehdit Oy
Varpu Helpinen

Uudisrakennusten tieltä puretaan vuonna 1987 valmistunut Satakielitalo. Lisäksi uudisrakennukset levittäytyvät osin Tuulipuiston ja entisen Tuultenaltaan alueelle. Tuulipuiston alue on toiminut keskustan rakennustyömaan alueena.

Uusia koteja tulee noin 650 asukkaalle. Alueen kokonaispinta-ala noin 5,3 hehtaaria.

Asunnot ovat metron ja kauppakeskus Ainoan läheisyydessä.

Aluekokonaisuus on osa Tapiolan arvostettua puutarhakaupunkia. Se on yksi valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä, jotka Museovirasto on määritellyt valtakunnallisessa inventoinnissaan. Tapiola on myös yksi ympäristöministeriön valitsemista Suomen kansallismaisemista.

Suojelu ei kuitenkaan koske yksittäisiä rakennuksia, vaan kohdistuu alueen ominaispiirteiden vaalimiseen.

Sekä Espoon kaupunginmuseo että asukkaita edustava Tapiola-kilta ovat suhtautuneet alueen kaavamuutokseen myönteisesti.

Alueelle järjestettiin arkkitehtuurikilpailu vuonna 2017, jonka voittaneen ehdotuksen jatkotyön pohjalta on laadittu kaavamuutos.

Satakielenrinteeksi nimetun alueen kaavamuutoksesta keskusteltiin tänä iltana Espoon valtuustossa (siirryt toiseen palveluun) pitkään. Kaavamuutos hyväksyttiin lopulta äänin 67-6, kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.

Valtuuston päätöksen mukaan alueelle tavoitellaan arkkitehtonisesti ja maisemallisesti korkeatasoista asuinkorttelia ja siihen liittyviä kevyen liikenteen raitteja ja puistoalueita, 2020-luvun puutarhakorttelia.

Lue myös:

Espoon Tapiola - puutarhakaupunki -sarja Areenassa

Yksi arkkitehtisuku on suunnitellut kaikki nämä tutut rakennukset, ja pari tuntematontakin: Jukka Sirenin dna:ssa kulkee klassinen arkkitehtuuri

Suosittelemme sinulle