Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jyväskylän kaupunginhallitus taipui julkisen kohun jälkeen muuttamaan päätöksenteon julkisuutta rapauttavan esityksen

Aiemman esityksen perusteella koukousasioita olisi voitu jättää julkaisematta, jos esittelijä ja puheenjohtaja olisivat päättäneet asiasta yhdessä.

Nuija pöydällä hämärässä valaistuksessa.
Kuva: Yle
Tuukka Lukinmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylän kaupunginhallitus käsitteli maanantaina kokouksessaan keskustelua herättänyttä kaupungin hallintosäännön muutosta, joka rajaisi päätöksenteon esityslistojen julkisuutta verkossa.

Esitys oli muotoiltu siten, että päätöksentekijöille olisi sen perusteella jäänyt varsin vapaat kädet poistaa kokousasioita kaupungin verkkosivuilla julkaistavilta asialistoilta. Esitys kuului seuraavasti:

Esityslista julkaistaan kaupungin verkkosivuilla. Salassa pidettävät tiedot ja henkilötiedot, joihin ei liity tiedotustarvetta, poistetaan ennen julkaisua. Esittelijän ja puheenjohtajan yhteisellä ratkaisulla voidaan erityisestä syystä poistaa verkossa julkaistavalta esityslistalta yksittäinen kokousasia, johon ei liity erityistä tiedotuksellista tarvetta tai mikäli erityisestä syystä asian valmistelua ei julkisteta ennen päätöksentekoa.

Kirjaus herätti kummastusta oikeusoppineissa, jotka muistuttivat julkisuusperiaatteen merkityksestä päätöksenteossa. Kaupunginhallitus päättikin nyt lyhentää ja muuttaa esitystä seuraavaan muotoon:

Esityslista julkaistaan kaupungin verkkosivuilla. Salassa pidettävät tiedot ja henkilötiedot, joihin ei liity tiedotustarvetta, poistetaan ennen julkaisua.

Kaupunginhallitus perusteli uutta muotoilua sillä, että aiempi kirjaus jätti epäselväksi, millä perusteilla kaupunki voi poistaa yksittäisen asian verkossa julkaistavalta esityslistalta. Muotoilusta haluttiin yksiselitteisempi.

Asia menee seuraavaksi kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Suosittelemme