Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Pelialalla kilpailu on raakaa, mutta Google ja Apple voittavat aina – Supercellin Paananen: "Onko 30 prosenttia oikeudenmukainen osuus?"

Koronan aikana entistä useampi pelaa ja käyttää entistä enemmän rahaa – ja silti Supercellin tulos romahti.

Henkilökuva
Korona-aikana kilpailu kiristyy. "Kodeissaan ihmiset voivat valita pelikonsolin tai pc-tietokoneen. Ja samasta ajasta kilpailevat myös television suoratoistopalvelut", Ilkka Paananen sanoo. Kuva: Mikko Koski / Yle
Juha-Matti Mäntylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Peliyhtiö Supercell julkisti tänään viime vuoden tuloksensa. Myynti laski seitsemän prosenttia ja tulos yli viidenneksen. Kuten alla oleva kaavio kuvaa, trendi on ollut samansuuntainen jo useamman vuoden ajan.

Yhtiö on toki yhä äärimmäisen kannattava.

Toimitusjohtaja Ilkka Paanasen mukaan aiempaa heikompien lukujen takana ovat pitkälti kirjanpitokäytännöt sekä kasvaneet markkinointikulut.

– Meidän käyttäjämäärämme kasvoi ja samoin kasvoivat pelin sisäiset ostot. Mutta se miten se jaksotetaan liikevaihdoksi, on seuraus tietyistä kirjanpitokäytännöistä.

Käytännössä kyse on siitä, että pelien sisäisten virtuaalituotteiden myyntitulot jaksotetaan pidemmälle ajalle kuin vain yhdelle vuodelle. Supercellin mukaan sen liikevaihto olisi ilman näitä jaksotuksia ollut edellisen vuoden tasolla.

Markkinointikuluilla ei voi tulospudostusta juuri selittää. Yhtiön markkinointikulut olivat viime vuonna hieman yli 180 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuodesta oli vain 13 miljoonaa euroa.

Huippuvuosina Supercellin pelien markkinoitiin käytettiin noin 450 miljoonaa euroa. Yhtiössä on siis selvästi karsittu näitä kuluja.

Paanasen mukaan Supercellin markkinointi ei ole itse asiassa mainontaa sanan perinteisessä mielessä. Markkinointibudjetista reilusti yli puolet käytettiin e-urheilutapahtumiin sekä piirrettyihin lyhytelokuviin.

Kilpailu on kovaa, mutta Apple ja Google voittavat aina

Koronan vuoksi kaukomatkat ja monet harrastukset ovat jäissä. Ihmisillä on enemmän aikaa ja rahaa pelata vaikkapa kännykällä.

Samaan aikaan kilpailu on kuitenkin kiristynyt.

– Vaikka ihmiset ovat enemmän kotona ja heillä on ehkä jopa enemmän rahaa käytettävissään digitaaliseen viihteeseen, mobiilipelialan näkökulmasta kilpailu on koventunut, Paananen sanoo.

– Kodeissaan ihmiset voivat valita pelikonsolin tai pc-tietokoneen. Ja samasta ajasta kilpailevat myös television suoratoistopalvelut.

Ladatuimpien sovellusten listoilla vain vahvimmat selviävät. On kuitenkin kaksi yhtiötä, jotka voittavat pelibisneksessä aina. Google ja Apple ottava 30 prosentin siivun jokaisesta niiden pelikaupassa tapahtuneesta ostoksesta.

Jos pelaaja ostaa myöhemmin pelissä virtuaalitimantteja tai pelihahmolle uuden asusteen, Google ja Apple ottavat jälleen osansa.

Fortnite-pelistään tunnettu Epic ryhtyi viime vuonna kapinoimaan tätä käytäntöä vastaan ja tarjosi kännykkäpelaajille vaihtoehdoksi omaa maksupalveluaan. Google ja Apple heittivät Fortniten ulos sovelluskaupoistaan.

Ilkka Paananen, kuinka tyytyväisenä Supercell maksaa ison siivun myynnistään Googlelle ja Applelle?

– Tässä asiassa on kaksi puolta. Sovelluskauppojen kautta voi tavoitta yli miljardi kuluttajaa. Se mahdollistaa, että Suomen kaltaisesta syrjäisestä maasta voi tulla meidän kaltaisia yrityksiä, Paananen sanoo.

– Sen jälkeen voidaan keskustella siitä, onko 30 prosenttia oikeudenmukainen osuus? Toiset ovat olleet tässä aggressiivisempia, mutta totta kai meillä on myös omat keskustelumme.

Näitä keskusteluja Paananen ei tarkemmin kommentoi.

– Sekä Apple että Google ovat meille äärimmäisen tärkeitä kumppaneita. Ja hyvät kumppanit voivat keskustella mistä tahansa.

Iloinen mutta hieman pienempi veronmaksaja

Supercell ja supercelliläiset ovat komeilleet viime vuodet lähes säännönmukaisesti verolistojen kärkipaikoilla. Paanasen mukaan tämä on ollut yhtiön väelle myös kunnia-asia.

Viime vuonna Supercell maksoi yritysveroja hieman alle 80 miljoonaa euroa. Se on vähemmän kuin edellisinä vuosina, mikä selittyy tänään paljastetulla aiempaa heikommalla tuloksella.

Peliyhtiön henkilöomistajat saattavat kuitenkin nousta jälleen veropäivän listoille, sillä kiinalaisomistaja Tencent näyttää viime aikoina lisänneen omistustaan. Se tarkoittaa, että pienemmät henkilöomistajat ovat myyneet.

Tällä hetkellä Tencent omistaa Supercellistä 92,3 prosenttia. Seuraavaksi suurimpia omistajia ovat Ilkka Paananen (2,7 prosenttia), Mikko Kodisoja (2 prosenttia) ja Visa Forsten (0,9 prosenttia).

Suosittelemme sinulle