Hyppää sisältöön

Vääriä 50 euron seteleitä alkoi yhtäkkiä ilmestyä samana päivänä samassa kunnassa – rahat oli tilattu huumekaupan suosimasta kauppapaikasta

Pirkanmaalaisen miehen syytetään tilanneen vääriä 50 euron seteleitä eri puolilta maailmaa Silkkitien kautta.

Tampereen oikeustalo ja poliisiauto etualalla
Rahanväärennössyytteitä käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Arkistokuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Anu Leena Koskinen

Ensimmäisen kerran väärien seteleiden tilaus lähti tammikuussa 2016. Pirkanmaalaisen miehen syytetään tilanneen Silkkitieltä silloin viisi väärää 50 euron seteliä. Mies maksoi tilauksen, mutta tuotteet eivät tulleet jostain syystä koskaan perille ulkomailta.

Kuukautta myöhemmin mies tilasi syytteen mukaan uudestaan väärää rahaa. Tilaus lähti jälleen Silkkitien kautta, nyt eri paikasta. 30 kappaletta vääriä 50 euron seteleitä tuli tällä kertaa perille. Niissä oli vesileima ja muita tunnisteita.

Samasta paikasta tuli taas 30 väärää seteliä samana keväänä. 60 väärän setelin määrää voi pitää merkittävänä, koska puolessa vuodessa Suomesta on löytynyt yhteensä 300 väärää seteliä. Suomessa liikkuu väärää rahaa verrattain harvoin.

Salatussa Tor-verkossa vuosina 2013–2019 toiminut kauppapaikka Silkkitie on tullut tutuksi erityisesti huumekaupasta. Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen keväällä 2019. Tullin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Silkkitienä ja Valhallana tunnettu kauppapaikka oli yksi pitkäikäisimmistä ja kansainvälisesti tunnetuimmista salatussa verkossa toimineista huumausaineita myyneistä kauppapaikoista.

Tullin mukaan Silkkitie-kauppapaikalla oli sen toiminta-aikana noin 400 000 nimimerkkiä. Koko kauppapaikan liikevaihto oli noin 50 miljoonaa euroa.

Syytetty on tunnustanut

Nyt oikeudessa käsiteltävänä oleva tapaus paljastui, kun keväällä 2016 vääriä seteleitä alkoi yhtäkkiä ilmestyä Pirkanmaan Lempäälässä. Väärää 50 euron seteliä käytettiin ensin Siwassa maksuvälineenä. Sitten samana päivänä Ideaparkin myymälässä väärennöksellä yritettiin ostaa tuotteita. Ideaparkin talletusautomaatista löytyi vielä väärä 50 euron seteli.

Vielä vuoden 2016 joulukuussa miehen syytetään tilanneen taas vääriä 50 euron seteleitä, mutta tuotteet eivät maksun jälkeen tulleet perille.

Mies on tunnustanut tehneensä väärän rahan tilaukset ja huumausainetilaukset. Hänen käyttäjätunnuksellaan oli syyttäjän mukaan tehty Silkkitielle bitcoin-siirtoja. Tilauksia tehtiin tai yritettiin tehdä useista eri maista.

Miehelle vaaditaan ehdollista vankeutta rahanväärennyksistä, rahanväärennyksen yrityksistä ja huumausainerikoksesta. Miehelle on luettu syytteet Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Lue lisää:

Mies oli päässyt eroon huumeista vuosia sitten ja odotti isäksi tuloa – sitten poliisi soitti, että on aika vastata vanhoista teoista Tor-verkossa

Eläkeläiset, opiskelijat ja työssäkäyvät tilasivat huumeita postipaketeissa kotiovelle – Helsingin poliisi sai valmiiksi jättimäisen huumeiden verkkokauppatutkinnan

Huumerikosten määrä kasvoi korona-aikana – huumeita virtaa maahan rajaliikenteen kiristämisestä huolimatta

Tor-verkon suomenkieliset huumefoorumit pimenivät – villit huhut lähtivät heti rönsyilemään

Tor-verkko ei ole niin salainen kuin luulisi: Tekoäly auttaa seulomaan miljoonista viesteistä terroristit, huumekauppiaat ja ääriliikkeet

Suomessa löydetty alkuvuonna yli 300 väärennettyä euroseteliä

Seteliväärennöksen tuntee näpeissään – aito kahisee ja tuntuu lujalta

Suosittelemme sinulle