Hyppää sisältöön

Historioitsija Juri Dmitrijevin 13 vuoden vankeustuomio vahvistettiin Pietarissa – Ulkoministeri Haavisto luonnehti oikeusprosessia ihmisoikeuskysymykseksi

Sananvapausjärjestö pitää syytteitä tekaistuina ja vaatii Juri Dmitrijevin vapauttamista.

Juri Dmitrijev Petroskoin oikeustalon edessä keväällä 2018. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Petroskoilaista historioitsijaa Jumi Dmitrijeviä odottaa pitkä vankeus. Pietarilainen vetoomustuomioistuin ilmotti tänään tiistaina pitävänsä voimansa 65-vuotiaan Dmitrijevin aikaisemmin saaman 13 vuoden tuomion.

Viime vuoden heinäkuussa Dmitrijev sai ensin kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion adoptiolapsensa hyväksikäytöstä. Syksyllä Karjalan korkein oikeus nosti tuomion 13 vuoteen.

Ihmisoikeuksien puolustajat ovat pitäneet oikeusprosessia poliittisena. Sen taustalla on nähty Dmitrijevin toiminta historioitsijana ja Josif Stalinin rikosten paljastajana.

"Historioitsijan oikeusprosessi on ihmisoikeuskysymys"

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) otti Pietarin-vierailullaan asian esille Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Ulkoministerit Pekka Haavisto ja Sergei Lavrov tervehtivät toisiaan maanantaina kyynäpäätervehdyksellä tapaamisensa aluksi Pietarissa. Kuva: AFP

Vangitun oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin ohella Haavisto viittasi lehdistötilaisuudessa nimeltä mainiten myös Dmitrijeviin.

– Keskusteluissamme mainittiin myös ihmisoikeuskysymyksiä, kuten Jehovan todistajien tilanne, tai historioitsija Juri Dmitrijevin oikeusprosessi, sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne Tshetsheniassa, sanoi Haavisto.

Suomen PEN -sananvapausjärjestön tutkijoiden ja tietokirjailijoiden komitea on nimennyt Juri Dmitrijevin ensimmäiseksi nimikkovangikseen.

Vetoomuksessaan järjestö katsoo (siirryt toiseen palveluun), että Dmitrijeviä vastaan nostetuissa syytteissä on "vahva tekaistun tuntu", ja vaatii tämän vapauttamista.

Dmitrijev on tutkinut Neuvostoliitossa Stalinin kaudella tapahtuneita vainoja. Hän paikansi 1990-luvun lopulla Karjalan tasavallassa sijaitsevat Sandarmohin ja Krasnyi Borin joukkohaudat. Niihin on haudattu tuhansia teloitettuja, joukossa myös satoja suomalaissyntyisiä.

Lue lisää:

Stalinin vainoja tutkineen historioitsijan vankeusrangaistus koveni lähes 10 vuodella – tukijat pelkäävät tämän kuolevan vankeudessa

Stalinin vainoja tutkinut historioitsija sai kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion Venäjällä - Syyttäjä oli vaatinut Dmitrieville viidentoista vuoden vankeustuomiota.

Karjalainen tutkija löysi tuhansien Stalinin uhrien teloituspaikat – teloittajien nimilistan keräämisen jälkeen hän sai syytteen lapsipornosta

Suosittelemme sinulle