Hyppää sisältöön

KRP:n poliisien virkarikossyytteet kaatuivat rytinällä: "Olen helpottunut" – Oikeus: Rikollisryhmän jäsenyys ei ole salassa pidettävä tieto

Syyttäjä vaati KRP:n poliiseille sakkoja, kun poliisit kertoivat Bandidoksen jäsenistä Helsingin kaupungille.

Kansainvälinen Bandidos on Suomen suurin rikolliseksi arvioitu moottoripyöräkerho eli niin sanottu prosenttijengi.
Kuvituskuva. Syyttäjä katsoo, että rikollisryhmään kuuluminen on salassa pidettävä tieto. Kuva: EPA
Päivi Happonen

Helsingin käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa harvinaisessa oikeudenkäynnissä.

Käräjäoikeus on hylännyt kahden poliisin syytteet virkarikosjutussa. Oikeus katsoo tiistaina antamassa ratkaisussaan, että kuuluminen rikollisjärjestöön ei ole salassa pidettävä asia.

Keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikomisario Rabbe von Hertzen ja hänen alaisenaan työskennellyt naispoliisi olivat syytteessä virkarikoksista, kun he olivat kertoneet Bandidokseen kuuluvista jäsenistä Helsingin kaupungille.

– Olen helpottunut, sanoi rikosylikomisario Rabbe von Hertzen Ylelle tiistaina iltapäivällä.

Hänen mukaansa oikeuden ratkaisu on voitto poliisille järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa.

– Tämä tuntuu hyvältä, kun on kokenut tekevänsä ennalta estävää järjestäytyneen rikollisuuden torjuntatyötä. Jos päätös olisi ollut toisensuuntainen, se olisi aika lailla ollut meidän mahdollisuuksiamme kuristava.

Syyttäjä ei ole vielä päättänyt, aikooko hän valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta.

–Tutustun päätöksen perusteluihin. Päätän tulevan viikon aikana, valitanko hovioikeuteen ratkaisusta, erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen viestitti Ylelle.

Helsingin käräjäoikeus.
Helsingin käräjäoikeus käsitteli virkarikossyytteitä helmikuun alussa. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Rabbe von Hertzen osallistui oikeudenkäyntiin videon kautta. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Oikeus: Terveys ja perhe ovat yksityisasioita – ei rikollisryhmään kuuluminen

Lain mukaan jokaisen yksityisasioita ovat esimerkiksi perhe-elämään, elintapoihin ja vapaa-ajan harrastuksiin kuuluvat asiat. Myös osallistuminen yhdistystoimintaan ja poliittinen vakaumus ovat yksityisen suojan piiriin kuuluvia asioita.

KRP:n poliisien oikeudenkäynnissä oli kyse juuri siitä, onko rikollisjärjestöön kuuluminen yhdistystoimintaan kuuluva asia, joka on pidettävä salassa.

Syyttäjä katsoi, että on.

– Salassapito koskee henkilön osallistumista yhdistystoimintaan. Sillä ei ole merkitystä, millainen kerho on kyseessä, sanoi pääkäsittelyssä erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen.

Helsingin käräjäoikeus on nyt siis eri mieltä.

– Jäsenyys tai osallisuus rikoksia harjoittavassa yhteisössä ei ole sellainen yksityiselämään liittyvä seikka, että se olisi salassa pidettävä, toteaa oikeus päätöksessään.

Oikeus lyttäsi täysin syyttäjän näkemyksen

Helsingin käräjäoikeus katsoo ratkaisussaan, että poliisien Helsingin kaupungille antamassa lausunnossa oli maininta asianomistajien yhteydestä Bandidos MC:hen.

Poliisien lausunto liittyi tontin vuokraamiseen.

Helsingin kaupunki oli vuokraamassa vuonna 2017 tonttia Helsingin Kyläsaaresta kolmelle yhtiölle. Kaupunki pyysi poliisilta tietoja yhtiöiden vastuuhenkilöistä.

Poliisien antamassa lausunnossa kerrottiin, että yhden yhtiön hallituksessa oli kaksi Bandidoksen jäsentä ja muillakin vastuuhenkilöillä oli kytköksiä rikollisryhmään. Lausunnossa myös todettiin, että oikeus on aiemmin katsonut Bandidoksen olevan vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytynyt ryhmä.

Syyttäjä katsoi, että poliisit olivat syyllistyneet tuottamukselliseen tekoon. Syyttäjän näkemyksen mukaan poliisit eivät siis toimineet tahallaan, vaan ikään kuin vahingossa tulivat kertoneeksi salassa pidettävää tietoa Helsingin kaupungille.

Helsingin käräjäoikeus lyttää syyttäjän näkemyksen.

Oikeuden mukaan poliisit eivät syyllistyneet edes tuottamukselliseen tekoon.

– Heille ei voi lukea syyksi edes tuottamusta, koska he (syytetyt) nimenomaan ovat arvioineet ja punninneet asiaa. He ovat katsoneet, että he voivat kyseiset tiedot luovuttaa, todetaan oikeuden ratkaisussa.

Puolustus vetosi oikeudessa siihen, että julkisuuslaki on tällä hetkellä moniselitteinen. Käräjäoikeus on puolustuksen kanssa samaa mieltä ainakin osittain.

– Oikeustilaa voidaan pitää jossain määrin epäselvänä, Helsingin käräjäoikeus toteaa päätöksessään.

Helsingin käräjäoikeus.
Syyttäjä Anja Rinkinen keskusteli Helsingin käräjäoikeudessa asianajaja Jukka Juuselan kanssa. Juusela edusti oikeudenkäynnissä Bandidokseen kuuluvia henkilöitä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Poliisin ei tarvitse maksaa Bandidoksen jäsenille

Bandidokseen tai sen lähipiiriin kuuluvat henkilöä vaativat oikeudenkäynnissä vahingonkorvauksia poliisilta.

Viisi henkilöä vaati kukin itselleen 1 000 euroa vahingonkorvausta. Korvausvaatimus perustui siihen, että sen vaatijoiden mukaan poliisin lausunto oli loukannut heidän kunniaansa ja elinkeinovapauttaan.

Koska syytteet kaatuivat, poliisien ei tarvitse maksaa vahingonkorvauksia kenellekään.

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu ei ole lainvoimainen.

Juttua täydennetty klo 16.30. Lisätty erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkisen kommentti.

Lue lisää aiheesta:

Analyysi: Poliisit kertoivat Bandidoksesta Helsingin kaupungille, nyt heitä uhkaa tuomio – poliisi ei tiedä, pitäisikö olla hiljaa vai puhua

Poliisi käräjillä: "Kiihdyn tässä itsekin" – KRP:n poliiseille vaaditaan sakkoja, kertoivat Bandidoksesta Helsingin kaupungille – Yle seurasi

Kiinteistön vuokraajilla oli yhteyksiä liivijengiin, ja KRP paljasti tämän kaupungille – oikeusasiamiehen mukaan poliisi toimi laittomasti

Suosittelemme sinulle